Przyciski nad radiem

Awatar użytkownika
Rafcio

Moderator
Posty: 3677
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 337 razy
Otrzymał podziękowań: 178 razy

Przyciski nad radiem

Post autor: Rafcio » 30 cze 2011, 16:35

Jako że nie ma tego tematu założonego opiszę tu swój problem. Otóż dzisiaj włączając światła awaryjne przyciski wpadły mi do środka :siechu
Oczywiście dodam że na przyciski nigdy nie naciskam mocno
Wyciągłem radio bo myślałem że wypadły z zaczepów ale tam za bardzo nie idzie dojść bez zdjęcia blachy w którą wchodzi radio a blachy nie chcę odkręcać żeby mi w ASO nie powiedzieli że było ruszane i coś zepsułem
Miał ktoś coś takiego :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda

Awatar użytkownika
jay_21

klubowicz
Posty: 1981
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 » 30 cze 2011, 17:30

rafcio082, nie takiego przypadku jeszcze nie miałem :) Po co włączałeś awaryjne? :pomysli :devil
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

Awatar użytkownika
kk25

klubowicz
Posty: 378
Rejestracja: 08 gru 2009, 21:42
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: krakowskie
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kk25 » 30 cze 2011, 17:47

Rafcio082, wyjmij radio, wykręć cztery wkręty ( albo 5, już dokładnie nie pamiętam), dwa na dole, dwa albo trzy wyżej i bez problemu wyjmij blaszaną kieszeń. Później zdejmij cały panel górny - przyciski, nawiewy i półeczka. Panel od dołu przykręcony jest wkrętami, od góry ( tam gdzie jest półeczka) wciśnięty jest na w dwa gniazda ( bolce panelu wchodzą w deskę rozdzielczą, gdzie są gniazda z wkąłdkami sprężynującymi).
Odkręcając kieszeń użyj wkrętaka z magnesem albo uważaj, bo szczególnie te głębiej umieszczone wkręty można łątwo zgubić. Z tego co pamiętam wkręty są typu torx.
Zestaw włączników jest zintegrowany w jedną całość i przykręcany do panelu. Możliwe, że był słabo przykręcony, albo po prostu elementy mocujące zestaw padły.

Awatar użytkownika
Rafcio

Moderator
Posty: 3677
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 337 razy
Otrzymał podziękowań: 178 razy

Post autor: Rafcio » 30 cze 2011, 18:09

jay_21, bo stałem częściowo na ulicy i włączyłem awaryjne
kk25 pisze:albo po prostu elementy mocujące zestaw padły.
i właśnie temu nie chce tam nic ruszać bo jak na czarnych śrubach zobaczą że było wykręcane to mogą mi próbować wmówić że sam coś wyłamałem. Jak będę przejazdem to wstąpię do serwisu niech się na to popatrzą. Ale dziękuję za wyczerpujący opis :)
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca

klubowicz
Posty: 6751
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 30 cze 2011, 18:43

Widziałem już taki przypadek, chyba w jakiejś Linie z otomoto. Jeśli się połamało, to taki zestaw przycisków kosztuje coś koło 200zł. Ja bym sam rozkręcał i kupił od razu poxipol, chyba, że zrobią to w ramach gwarancji.

Awatar użytkownika
kk25

klubowicz
Posty: 378
Rejestracja: 08 gru 2009, 21:42
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: krakowskie
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kk25 » 30 cze 2011, 20:57

Drogie są, bo na nich napis u mnie widniał "made in japan" :zdiwiony
Myślę, że jeśli coś się połamało, to raczej zaczepy wystające z panelu, w które wkręca się wkręty. Panel kosztuje coś około 260 zł :zły ( i jest w 8 odcieniach kolorystycznych)

Awatar użytkownika
spawacz

klubowicz
Posty: 195
Rejestracja: 23 sie 2010, 19:08
Przebieg: 32000
Silnik: 1.4 16v T-jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: legnica

Post autor: spawacz » 30 cze 2011, 21:55

Dwa razy przerabiałem ten problem, zaraz po kupnie Linei naprawa wykonana była w ASO na gwarancji. Po lekkim naciśnięciu panel wpadł do środka jak u rafcio082, przymocowany jest dwoma wkrętami przykręconymi do plastiku na brzegach panelu, które się wyłamywały.(mocno nie dokręcać).

Awatar użytkownika
krzyspi

klubowicz
Posty: 234
Rejestracja: 27 wrz 2010, 18:32
Przebieg: 110250
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: SInt-Niklaas / Milikowo

Post autor: krzyspi » 30 cze 2011, 23:23

a ja myślałem że to tylko mi się coś takiego udało...:D ja po rozkręceniu użyłem kleju (już nie pamiętam jakiego) i po problemie do dziś... ułamał się plastikowy element zaraz przy samej śrubce...u Ciebie pewnie jest podobnie..ale skoro masz gwarancje to pędź do ASO i niech wymieniają
"Będziemy wiecznie gnać.. ...nie próbuj nas zatrzymać... ...BO DROGA TO NASZ DOM"

Awatar użytkownika
Rafcio

Moderator
Posty: 3677
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 337 razy
Otrzymał podziękowań: 178 razy

Post autor: Rafcio » 21 lip 2011, 18:16

Dzisiaj byłem w serwisie. Okazało się że jest wyłamany zaczep -wymienią oczywiście na gwarancji ale przyszedł inny kolor no i d.pa a ponoć przy zamówieniu podawali VIN. Cena na pudełku była coś ok 350zł :zdiwiony
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca

klubowicz
Posty: 6751
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował;: 284 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 21 lip 2011, 19:14

Cały segment wymieniają? obudowa nawiewy przyciski?

Awatar użytkownika
Rafcio

Moderator
Posty: 3677
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 77000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował;: 337 razy
Otrzymał podziękowań: 178 razy

Post autor: Rafcio » 21 lip 2011, 19:17

Coval pisze:Cały segment wymieniają? obudowa nawiewy przyciski?
Przyciski nie. Tylko ten jeden cały element nad radiem-nawiewy są całością z tym elementem
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda

Awatar użytkownika
M

klubowicz
Posty: 1016
Rejestracja: 07 gru 2009, 20:51
Przebieg: 40500
Silnik: 1,3 MultiJet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: M » 21 lip 2011, 22:00

czyli tania polityka fiata!! zaczep 350 zł :ryczy :-<<

daro189

klubowicz
Posty: 482
Rejestracja: 15 sie 2010, 22:12
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: daro189 » 21 lip 2011, 23:29

M, to jescze nic, przeglądając konfigurator na stronie fiata, zauważyłem że opcja regulacji wysokości siedzenia kierowcy kosztuje 3000zł :ryczy

Awatar użytkownika
emmer

klubowicz
Posty: 6028
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: emmer » 22 lip 2011, 7:59

ręczna?

Awatar użytkownika
cichy

klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Podziękował;: 106 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 22 lip 2011, 8:49

daro189 pisze:opcja regulacji wysokości siedzenia kierowcy kosztuje 3000zł
Ta regulacja jest o pupę potłuc. Mam taki problem z fotelem że osłona plastikowa mi ociera o szynę i skrzypi przy tym. Więc za każmy razem tą regulacją podnoszę fotel do góry przynajmniej raz w tygodniu :smutny i wraz mi się obniża fotel. Wygląda na to że mi nie trzyma.
Sympatyk forum :-)

ODPOWIEDZ