ABS nie do dyspozycji

Awatar użytkownika
stachu

klubowicz
Posty: 109
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 74000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: stachu » 10 kwie 2019, 18:21

Witam ponownie,

Postaram się w pierwszej wolnej chwili wrzucić fotorelację z wymiany czujnika ABS.

Stary sprawdzony miernikiem nie miał przejścia, brak ciągłości, uszkodzeń wizualnych brak.
Wymieniłem czujnik na nowy, oryginalny i z wielką radością zabrałem się za kasowanie błędu,
niestety, błąd występuje w dalszym ciągu :-(

Na chwilę obecną nie wiem co dalej mogę sprawdzać.
Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł - będę wdzięczny !!!
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea

Awatar użytkownika
zibi186

klubowicz
Posty: 1514
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: zibi186 » 10 kwie 2019, 21:27

Nie sprawdzałem tego , ale jeśli czujniki są zamienne , to osobiście chyba poszukiwania uszkodzenia zaczął bym od zamiany czujnika prawego kola z lewym . Jeśli po skasowania błędu komputer wykazał by błąd czujnika lewego kola , to wówczas padla by dopiero decyzja o kupnie nowego czujnika - tak myślę. W obecnej chwili kierujesz się założeniem, że nowy czujnik jest sprawny , ale pewności nie masz . Proponował bym więc chyba zrobić eksperyment z zamianą , a kiedy sprawnosc czujnika się potwierdzi , trzeba szukać dalej sprawdzając ciągłość przewodu czujnika , masy - tak jak sugeruje treść w multiecuscanie.
Proponuję jeszcze lekturę tego artykułu. Może coś naświetli:
https://teamtotal.pl/artykul/jak-zdiagn ... zujnik-abs
Pozdrawiam 😄

Awatar użytkownika
stachu

klubowicz
Posty: 109
Rejestracja: 21 maja 2010, 20:47
Przebieg: 74000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Mysłowice / Śląsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: stachu » 10 kwie 2019, 22:49

Nie brałem pod uwagę zamiany czujników, bo ... mają różne numery w EPER, może źle założyłem, ale gdyby były wymienne, to czemu różne numery ?
Natomiast pójdę tą drogą, muszę tylko zmajstrować "przedłużkę", która umożliwi podłączenie wymiennie bez demontażu.
Wielkie dzięki za artykuł :-)
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea

Awatar użytkownika
zibi186

klubowicz
Posty: 1514
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: zibi186 » 10 kwie 2019, 23:51

stachu pisze:
10 kwie 2019, 22:49
Nie brałem pod uwagę zamiany czujników, bo ... mają różne numery w EPER, może źle założyłem, ale gdyby były wymienne, to czemu różne numery ?
Natomiast pójdę tą drogą, muszę tylko zmajstrować "przedłużkę", która umożliwi podłączenie wymiennie bez demontażu.
Wielkie dzięki za artykuł :-)
Masz rację !! W pierwszej kolejności upewnij się czy są zamienne ! 😄

Awatar użytkownika
adamola

klubowicz
Posty: 289
Rejestracja: 01 sty 2013, 19:34
Przebieg: 97000
Silnik: 1.4 8V+LPG
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: adamola » 28 paź 2020, 7:18

Witam, auto nie chcę odpalic. Wyskoczył komunikat ABS do dyspozycji sprawdź w książce obsługi,oraz uzupełnij paliwo ( paliwa mam większą połowę baku , gazu LPG też)co to może być?

will

Moderator
Posty: 3398
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: will » 28 paź 2020, 9:52

Akumulator Masz dobry? Spróbuj go podładować
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
adamola

klubowicz
Posty: 289
Rejestracja: 01 sty 2013, 19:34
Przebieg: 97000
Silnik: 1.4 8V+LPG
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: adamola » 28 paź 2020, 12:18

will pisze:
28 paź 2020, 9:52
Akumulator Masz dobry? Spróbuj go podładować
Akumulator,po 4latach wyzionął ducha,nic nie wskazywało że dobiega jego koniec. Dziękuję za informację

will

Moderator
Posty: 3398
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: will » 30 paź 2020, 10:18

Proszę bardzo :ok)
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6480
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 194444
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: ABS nie do dyspozycji

Post autor: mwas » 30 paź 2020, 21:35

Że tak powiem - klasyka gatunku :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ