BRAK BLOKADY KIEROWNICY

ART

Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 lut 2011, 8:58
Przebieg: 35000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zawiercie

BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: ART » 17 sie 2015, 13:22

Witam, od około 2 tygodni straciłem możliwość blokowania kierownicy po wyciagnieciu kluczyka. Usterka poczatkowo występowała sporadycznie. Obecnie po wyciągnięciu kluczyka, brak możliwości zablokowania kierownicy. Kierownica bez klucza kręci sie od lewej do prawej. Wstepna informacja z serwisu fiata, do wymiany stacyjka z układem blokady. Czy ktoś z kolegów spotkał sie z tym problemem. Na tą chwilę nie wybieram sie do serwisu, może coś się uda samemu zmajstrować- proszę o sugestie.
fiat Linea 1.4 77KM

Awatar użytkownika
emmer

klubowicz
Posty: 6028
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Lokalizacja: Białobrzegi
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: emmer » 18 sie 2015, 9:21

Jesteś chyba pierwszy.

Mówili jaki koszt?

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6704
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 196666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 351 razy
Otrzymał podziękowań: 752 razy
Kontakt:

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: mwas » 18 sie 2015, 9:57

Z tego co czytałem, to w GP sporadycznie ten problem też występuje, ale nie doszukałem się informacji o jego rozwiązaniu. Dlatego nie pozostaje nic innego jak dobrać się do tego samemu. Koszt nowego mechanizmu w ASO to ok 280 zł o ile za blokadę kierownicy odpowiada element, do którego się dokopałem, nr w ePER 51891818 lub 51929109 (stosowane zamiennie). Ja po prostu rozebrałbym okolice stacyjki, spróbował ją zdemontować i zobaczył co jest tam grane. Zachowanie się tego mechanizmu raczej sugeruje, że coś straciło smarowanie i się zaklinowało, więc naprawa nie powinna być karkołomna, ale oczywiście to jedynie moja własna teoria :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ART

Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 lut 2011, 8:58
Przebieg: 35000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zawiercie

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: ART » 19 sie 2015, 11:49

Witam dzieki za sugestię, o kosztach wstępnie wspominali , podobnie jak MWAS napisał - element blokady ok 300 plus koszty robocizny. W rozpędzie w mało optymistycznym wariancie dodali , że może trzeba bedzie stacyjkę całą wymieniać, wkładki a jak wkładki to problem z imobilajzerem w kluczyku (no tu polecieli po bandzie). Faktycznie muszę sam poogladać - aby to była kwestia smarowania a nie uszkodzenia mechanicznego - zobaczymy

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6704
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 196666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 351 razy
Otrzymał podziękowań: 752 razy
Kontakt:

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: mwas » 19 sie 2015, 12:57

Słuchaj, z tego co widziałem na schematach, to do immobilisera jest osobna antena, która jest nakładana na bębenek stacyjki i to jest element wymienny i odrębny od stacyjki, więc ja tam problemów z IMMO nie przewiduję :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Fiacik

klubowicz
Posty: 1241
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:16
Przebieg: 17500
Silnik: 1,0 TSI-110KM
Rocznik: 2019
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 123 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: Fiacik » 19 sie 2015, 15:40

Proponuję wziąć lupę i dobrze przyjrzeć się stacyjce - konkretnie otworowi gdzie wchodzi kluczyk.Miałem podobny przypadek w skodzie FELICII.
Złuszczył mi się nikiel na kluczyku i kawałek został w otworze - aby przekręcić kluczyk w stacyjce trzeba było użyć siły,co groziło ukręceniem tegoż kluczyka.Próbowałem to wydłubać igłą ale nie było szans,na szczęście auto było na gwarancji i serwis wymienił wszystkie zamki w samochodzie,w tym nawet od baku.Coś tam potem ustawiali z immobilizerem ,mieli z tym cały dzień roboty,ale muszę przyznać stanęli na wysokości zadania
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)

Awatar użytkownika
cichy

klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Podziękował;: 106 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: cichy » 05 wrz 2015, 9:00

Ja miałem taki przypadek w swojej Lince, ASO myślał że trzeba będzie wymienić całą stacyjkę a okazało się że jakaś zapadka która blokuje zacięła się i przez to nie było blokady z tego co mi mówił kierownik poruszali wypsikali WD i pomogło.
Sympatyk forum :-)

Phenix

klubowicz
Posty: 324
Rejestracja: 04 cze 2016, 8:30
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: Phenix » 30 lip 2021, 23:30

Panowie mnie dopadła usterka "brak blokady kierownicy" byłem z stacyjka u "fachowca" który dorabia klucze ( gość ma certyfikaty nawet policja go wzywa ponoć taki dobry jest ze hoho) dzisiaj gość mówi że uszkodzona jest kostka z tyłu blokady, ale że idzie na urlop to nie zamawiał tego i pokazuje mi włożył śrubokręt i kręci aż wyrobił gniazdo i twierdzi że jest zepsute bo powinno się kręcić w koło... . Przyjechałem do domu złożyłem wszystko tak że 3 razy kluczyk przekręciłem i stacyjka przestała reagować, nie zapalają się kontrolki itd. Jutro znowu muszę to rozebrać i ustawić. Jestem zły bo nie miałem blokady a teraz auta nie umiem odpalić a gość od jutra jest na urlopie do końca miesiąca, prawdopodobnie przez to że uszkodził gniazdo stacyjka nie umie obrucić mechanizmem , żeby auto odpaliło.



Panowie ile kosztuje albo może ktoś ma na zbyciu ten element 51799409 ? Nie wiecie czy z innego auta np grande punto będzie pasować ? Niby z zewnątrz tak samo wygląda ale ma inny nr na ten kostce co przyłączamy przewody zasilające.

Awatar użytkownika
karollino

klubowicz
Posty: 761
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 165000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 81 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: karollino » 31 lip 2021, 12:38

Phenix - kolego jestem teraz w trasie i niestety do wieczora będę. Na szybko więc Ci odpowiem że może jest to do uratowania, bo wygląda że poleciały Ci styki w stacyjce (piszę o braku odpalenia auta, bo brak blokady to to co pisał mwas - kurz i syf pewnie zablokowały ząbek blokady w położeniu "otwarte" i tyle). Jak wrócę do domu to poszukam starej stacyjki którą u siebie wymieniałem, wrzucę fotki może naświetli to temat.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, pasuje stacyjka z GP ale nie z każdego (!). Nasze mają wpinane dwie kostki w ukłądzie pinów 3+2, w neiktórych puntach te złącza są inne. Niestety w Aso nie ma możliwości zakupu samej kostki, tylko całego tego żeliwnego (alu?) ramienia montowanego obejmą do kolumny kierownicy wraz ze stacyjką, jak pisali już Koledzy.
Ja kupiłem za 50 PLN "stacyjka fiat grande punto 505186290B" (nazwa z aukcji) i kostka stacyjki miała właśnie ten numer (50518629B), różny od tego co podaje EPER i tego na mojej stacyjce. Zanim kupiłem to dokładnie obczaiłem kształt gniazd i ilość pinów w mojej stacyjce i tej na aukcji. Oczywiście brałem tylko "tyłek" bo miałem wypalony ślizg więc mechanicznie nic tam nie grzebałem ale jest to do ogarnięcia pod blokiem. Jeśli jest to samo co u mnie to jutro już będziesz śmigał :)
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

Awatar użytkownika
karollino

klubowicz
Posty: 761
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 165000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 81 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: karollino » 31 lip 2021, 17:45

Małe sprostowanie.
1) Kupowałem stacyjkę do GP a dostałem z Punto Evo
2) na mój ogląd nie ważne czy stacyjka do Linei czy do Punto (Evo, Grande) ważne żeby miała piny 2+3 patrząc od frontu (od miejsca gdzie wchodzi kluczyk)
3) z tej kupionej kostki wykorzystałem front. Nie tylek

To co mam na zbyciu to:
1) metalowo - tworzywowy pałąk z blokada (ząbek blokady przesuwa się bez oporów)
2) kostkę stacyjki ale ze zjechanym ślizgiem (zatem ścieżki masz dobre, jak na 10 letnia kostkę oczywiscie. Ten ślizg oryginalnie jest z mojego auta i nadaje się do kosza, ew może jakiś elektronik odtworzy to co tam się wypaliło :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za ten post autor karollino otrzymał podziękowanie:
zibi186 (31 lip 2021, 22:50)
Ocena: 5%
 
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

Awatar użytkownika
zibi186

klubowicz
Posty: 1666
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował;: 286 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: zibi186 » 31 lip 2021, 22:52

Karolino , a czy Twoim zdaniem , po zdemontowaniu stacyjki z kolumny nie istnieje możliwość " rozruszania " tego zaciętego bolca blokady , zamiast kupować ? 🤔 Pozdrawiam 😊

Phenix

klubowicz
Posty: 324
Rejestracja: 04 cze 2016, 8:30
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: Phenix » 01 sie 2021, 9:07

@karollino w tej kostce styki mam ok i całe wnętrze jest ok. Tylko mam rozwalony krzyżak ( od śrubokręta fachowca który starał się obrócić mechanizm ) I potrzebował bym w sumie tylko ta część z twojego zdjęcia . Bez blokady się obejdę. Jeśli możesz mi to odsprzedać swoją kostkę z uszkodzonym ślizgiem było by super.
tapatalk_394647579.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
karollino

klubowicz
Posty: 761
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 165000
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował;: 81 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: karollino » 01 sie 2021, 10:12

A o ten krzyzak się rozchodzi :)

Nie ma sprawy. Zadzwoń do mnie, tel masz w naszym Assistance, podrzuć mi adres.

Jak się wybiorę na zlot - stawiasz piwko :P
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

Phenix

klubowicz
Posty: 324
Rejestracja: 04 cze 2016, 8:30
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: BRAK BLOKADY KIEROWNICY

Post autor: Phenix » 04 sie 2021, 21:39

Auto zrobione. Odpala tak jak powinno dzięki pomocy kolegi @karollino . Przy okazji naprawiłem blokadę tzn zmywaczem do hamulców przemyłem i silikonem wsprayu.

ODPOWIEDZ