Brak sprzęgła 1.4 T-jet

PawelPac

Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 25 lip 2021, 22:26
Przebieg: 147000
Silnik: 1.4 16V TURBO
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Mysłowice Śląskie

Brak sprzęgła 1.4 T-jet

Post autor: PawelPac » 25 lip 2021, 22:41

Witam was serdecznie drodzy forumowicze:) Jestem tutaj nowy także jeśli coś będzie niezgodne z z regulaminem w moim poście od razu uprzedzam że się poprawię;)

No więc do rzeczy..
Dzisiaj wracałem z rodzinką z niedzielnej wycieczki i podczas jazdy zauważyłem dziwne objawy związane ze sprzęgłem. Mianowicie przy wrzucaniu biegu zdarzyło się podczas trasy dwukrotnie zgrzytnąć w skrzyni( efekt taki jakbym nie wcisnął do końca sprzęgła). Później było normalnie bez żadnych niepokojących objawów.. aż do powrotu do domu:/ Dojeżdżając do rąda chciałem zredukować bieg więc przebiłem na luz puściłem sprzęgło, następnie je wcisnąłem i nie dało się wbić żadnego biegu.. Stanąłem na najbliższej zatoczce odczekałem chwilkę, zgasiłem samochód i spróbowałem wbić bieg z wciśniętym sprzęgłem na sucho(na wyłączonym silniku i się udało) biegi wchodziły gładko bez najmniejszego oporu. Stąd kieruję do was pytanie czy ktoś z was miał podobny przypadek..

Co mogło się zepsuć ? Docisk? całe sprzęgło ? POMOCY..

PS. Silnik włączony na biegu jałowym nic nie słychać z okolic skrzyni(np łożyska oporowego czy coś..)

POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE

Awatar użytkownika
zibi186

klubowicz
Posty: 1666
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował;: 286 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Re: Brak sprzęgła 1.4 T-jet

Post autor: zibi186 » 26 lip 2021, 2:35

Przede wszystkim spokojnie 😃 Na moje oko możesz mieć problem z linkami , albo z poduszką silnika / skrzyni biegów . Sprawdził bym też stan oleju w skrzyni biegów oraz jego jakość , ew wymienił . Może zbyt szybko chciałeś zmienić biegi i stąd zgrzyty ? Synchronizatory jednak potrzebują trochę czasu . Myślę , że gdyby problem dotyczył wysprzeglika , już byś o tym wiedział - pedał sprzęgła wpadł by Ci w podłogę . Ale dla pewności sprawdź też poziom płynu hamulcowego . Jeśli czujesz opór przy wrzucaniu biegu , być może łapie Ci już linki w pancerzach - trzeba wyjąć Aku , jego podstawę i masz dojście do linek przy skrzyni . Możesz je odpiąć i spróbować ręcznie przesuwać w pancerzu . Jeśli chodzą lekko , to jeszcze kluczem bodajże 17 odkrecasz jedną nakrętkę od wybieraka , wyciągasz sworzeń z tulejkami plastikowymi i jeśli tulejki są całe , to czyszczenie , smarowanie i spowrotem skręcić . Pozdrawiam 😊

Awatar użytkownika
smak56

klubowicz
Posty: 4907
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 248000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował;: 358 razy
Otrzymał podziękowań: 571 razy

Re: Brak sprzęgła 1.4 T-jet

Post autor: smak56 » 26 lip 2021, 11:20

To o czym pisze zibi186 masz opisane tutaj https://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=76&t=2987
Za ten post autor smak56 otrzymał podziękowanie:
zibi186 (26 lip 2021, 14:03)
Ocena: 5%
 
smak56
* * * *
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6704
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 196666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 351 razy
Otrzymał podziękowań: 752 razy
Kontakt:

Re: Brak sprzęgła 1.4 T-jet

Post autor: mwas » 26 lip 2021, 18:11

Nie ten dział ! :red Tutaj się witamy, przenoszę wątek w bardziej odpowiednie miejsce.
A odnośnie tematu - nie opisałeś jak auto się zachowywało później, po tym jak je zgasiłeś i sprawdzałeś biegi, jak pojechałeś dalej ? To o czym pisze zibi186 jak najbardziej do sprawdzenia ale może być tak, że dogorywa docisk sprzęgła, wtedy mogą występować problemy z wrzucaniem biegów. Po zgaszeniu auta to wszystkie biegi będą wchodziły nawet bez wciskania sprzęgła, więc to raczej mało miarodajne, ale gdyby problemem były linki, to wtedy biegi mogłyby ciężko wchodzić nawet przy wyłączonym silniku. Próbowałeś zgasić auto, wrzucić pierwszy bieg, wcisnąć sprzęgło do oporu i spróbować odpalić ? Jeśli szarpnie Ci autem, to ewidentnie sprzęgło do roboty i to bardzo szybko, bo w takim stanie to raczej nie pojeździsz :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ