[1.4 v8] Rozrząd

will
Moderator
Moderator
Posty: 3414
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Podziękował: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: will »

Panowie ile płaciliście za wymianę rozrządu w ASO lub u znajomego mechanika ostatnio? Za samą wymianę.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Grubyzzz
klubowicz
klubowicz
Posty: 67
Rejestracja: 29 cze 2018, 15:23
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: Grubyzzz »

300 zł z wpisem do książki gwarancją. Robiłem u mechanika poza aso
will
Moderator
Moderator
Posty: 3414
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Podziękował: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: will »

Dzięki :ok)
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1185
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: daro70 »

We wtorek prowadzę starsze fiatowskie dziecko na wymianę tylko pasków - zobaczymy co i jak.Paski moje....napiszę .
Obrazek
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

Ja też za robociznę płaciłem coś koło 280 zł, pierwotnie miało być 250, ale uparłem się zgodnie z sugestiami z forum żeby wymienić też jakiś bodajże uszczelniacz wału czy coś, no i doliczył mi te trzy dychy, bo ponoć strasznie opornie szło, a tak w ogóle, to w ogóle nie było potrzebne :zlośnik
will
Moderator
Moderator
Posty: 3414
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Podziękował: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: will »

Pamiętacie o adaptacji koła fonicznego przy wymianie rozrządu, w ASO powinni to zrobić ale lepiej im przypomnieć.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Grubyzzz
klubowicz
klubowicz
Posty: 67
Rejestracja: 29 cze 2018, 15:23
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: Grubyzzz »

Nie robiłem żadnej adaptacji i nic się nie dzieje
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

Z czasem zacznie pojawiać się kontrolka silnika przy wyższych prędkościach. Wtedy zrobisz :ink
Grubyzzz
klubowicz
klubowicz
Posty: 67
Rejestracja: 29 cze 2018, 15:23
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Żywiec
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: Grubyzzz »

A interfejs jest do tego potrzebny czy wystarczy odpiąć klemy i zaadoptować ?
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2374
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 36500
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Podziękował: 335 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: adamson »

Raczej potrzebny :ink
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
will
Moderator
Moderator
Posty: 3414
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Podziękował: 132 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: will »

Interfejs jest konieczny, kontrolka pojawia się od 130 km w górę więc na autostradzie można się zaniepokoić. Nie ma to wpływu na jazdę tylko ta kontrolka się pojawia.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1185
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: daro70 »

mwas pisze: 03 gru 2016, 23:10 Koledzy, koło foniczne trzeba zaadoptować właśnie jak wymiana jest przy użyciu blokad :ink Jeśli mechanik ściągnie stary pasek i nie kręcąc niczym założy nowy w takiej samej pozycji, to adaptacja koła nie jest potrzebna, bo de facto dla silnika nic się nie zmieniło :ink

Wysłane z Galaxiaka
Siemka :ok) . mwas do dziś myślałem tak samo bo wymieniając rozrząd sześć lat temu żadnych problemów nie było ....zrzucenie starego paska i założenie nowego . Nic nie wiedziałem o kontrolce i komunikacie skontroluj silnik aż do dzisiaj :róż . Ale od początku .... Po sześciu latach postanowiłem jednak wymienić same paski tylko już z braku czasu nie robiłem osobiscie jak ostatnio ze szwagrem , tylko w warsztacie (zaufanym) . A dlatego same paski bo przebieg po tym okresie to 27,5 tyś km no to wiadomo :) bez pompy i napinacza :) .
Po odebraniu samochodu wszystko ok . Po którymś tam odpaleniu silnika :zdziwiony - skontroluj silnik i kontrolka . Dzwonie do szefa a zarazem mechanika który z synem prowadzą (znajomi) i przysięga :) mi przez telefon że wszystko robił tak jak zwykle żeby tylko nie ruszyć kołami , a jednak kontrolka dopadła i mnie Jutro mam do nich podjechać sprawdzą :ok) . Poniżej przedstawię zdjęcia starych pasków . Rozrząd - Dayco moim zdaniem :ok) .Swego czasu kolega darcyn 6 lat temu bardzo skrytykował ten zakup paska rozrządu - jak komuś się chce cofnąć w postach to może sprawdzić . Drugi pasek alternatora firmy Gates :ok) ,No i trzeci wspomagania również firmy Gates TRAGEDIA - wtedy było głośno o podróbach ...nie wiem może taki mi się trafił :red . Pierwsze zdjęcie to co założyłem dziś na nowo - rozrząd zostałem przy Dayco a pozostałe z Gates zamieniłem takie jak na zdjęciach :pomysli . Następna wymiana już pełna z pompą i napinaczem znowu za 5-6 lat jak auto dotrwa :ryczy .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5016
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 258000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 381 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: smak56 »

daro70 pisze: 05 lut 2019, 19:40 ...... Poniżej przedstawię zdjęcia starych pasków ........ ,No i trzeci wspomagania również firmy Gates TRAGEDIA - wtedy było głośno o podróbach ...nie wiem może taki mi się trafił :red .......
Nie tylko Tobie trafił się taki felerny pasek Gates-a. Miałem to samo o czym pisałem tutaj: http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... 2&start=30
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6765
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 371 razy
Otrzymał podziękowań: 843 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: mwas »

Jeśli rzeczywiście założyli nowy pasek poprawnie i żaden ząbek im się nie omsknął, to adaptacja koła fonicznego powinna załatwić sprawę i oby tak było :oj Daj znać jak to wyjdzie bo teoria głosi, że po wymianie wszystko powinno być po staremu :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1185
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: daro70 »

smak56 sprawdziłem te Twoje zdjęcie z tym paskiem i myślę że chyba od jednego rzemieślnika wyszły :ryczy . Tylko że mój przepracował 20 tysi mniej i do Twojego przebiegu by już nie dociągnął :zmieszany .
Obrazek
ODPOWIEDZ