[1.4 v8] Rozrząd

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3751
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 7000
Silnik: 1.8 HYBRID
Rocznik: 2020
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 563 razy
Otrzymał podziękowań: 427 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: ślimak »

Jak spieprzy to wierz mi poznasz to po szczuplejszym stanie konta :). Tak na poważnie. Ja robiłem w byłym ASO i tam też fachowcy bo robili Fiaty, ale i Alfy. I co dętka. Zarzekali się że zrobili wszystko. Koło foniczne adoptował mi MWAS za zlocie. Więc wiesz z pełnym szacunkiem dla Twojego mechanika. Ja ci da na to papier i gwarancję to niech to nawet przez wi-fi robi.
88=))
skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 1288
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: skory85 »

Ja będę musiał robić za ok 12k ale zawsze sam kupuje i mówię co jest do wymiany. To źle że tak robię? Punto śmiga cały czas teraz moja Luba nim :) zawsze pompa wody pasek i napinacze. powiem do tego że 10k więcej zrobiłem niż trzeba a wszystko działa.
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

ślimak pisze:Koło foniczne adoptował mi MWAS za zlocie.
Ok, jak rozumiem wyjechałeś od nich i na zlot dojechałeś o własnych siłach - skąd więc wiedziałeś, że trzeba adaptować to koło? :siechu
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6765
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 371 razy
Otrzymał podziękowań: 843 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: mwas »

Poczytaj ciutkę forum :ink Adaptacja koła jest konieczna jak po wymianie paska co jakiś czas miga kontrolka silnika :ink A wymiana paska bez używania blokad jest jak najbardziej możliwa, ja jestem tego żywym przykładem :ink

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
helletic
Moderator
Moderator
Posty: 2705
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 221000
Silnik: 1.6 16V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: helletic »

U mnie też robiło ASO. Przecież oni robią na pęczki tych aut. Fachowcy. A i tak spieprzyli. Brak ustawienia koła fonicznego. Ślimak dobrze gada.
Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress :luzak
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3751
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 7000
Silnik: 1.8 HYBRID
Rocznik: 2020
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 563 razy
Otrzymał podziękowań: 427 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: ślimak »

temp pisze:
ślimak pisze:Koło foniczne adoptował mi MWAS za zlocie.
Ok, jak rozumiem wyjechałeś od nich i na zlot dojechałeś o własnych siłach - skąd więc wiedziałeś, że trzeba adaptować to koło? :siechu
O dziwo problem nie pokazał się odrazu. Objawiło się to Wypadającym zapłonem czyli popularnym błędem P0301,P0302 - poczytaj wątek o wypadającym zapłonie to są właśnie objawy słabe przygotowania mechaników
88=))
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

No to mam do wyboru mechanika, który nie zrobi tego na pewno i ASO, które być może zrobi... Różnica - jakieś ~150zł
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3751
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 7000
Silnik: 1.8 HYBRID
Rocznik: 2020
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 563 razy
Otrzymał podziękowań: 427 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: ślimak »

temp pisze:No to mam do wyboru mechanika, który nie zrobi tego na pewno i ASO, które być może zrobi... Różnica - jakieś ~150zł
Jeszcze jest opcja.

Zrobi Ci to Twój mechanik, a adaptację koła zrobić samemu - kabelkiem :)
88=))
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

To żeś mi powiedział :lacha Dla mnie mega wyczynem była wymiana filtra kabinowego i powietrza, obawiam się, że to max moich praktycznych możliwości... :ink
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1185
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 183 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: daro70 »

temp pisze:No to mam do wyboru mechanika, który nie zrobi tego na pewno i ASO, które być może zrobi... Różnica - jakieś ~150zł
Niech Ci Twój mechanik wymieni rozrząd tak jak robi to na co dzień , i nie bierz do serca adaptacji koła fonicznego - bo strasznie się przejmujesz i nie potrzebnie . Wszystko wyjdzie już po wymianie ...w moim przypadku gdy wymieniałem rozrząd nic nie wiedziałem o adaptacji koła a dowiedziałem się długo po wymianie gratów i do dziś żadne błędy ani kontrolki nie wyskakują . Wymianę robiłem ze szwagrem w marcu 2013 - który na co dzień bardziej z grupią VAG ma do czynienia a w Linei robił po raz pierwszy . Po akcji z adaptacją koła pytałem go o to , to tylko wspomniał że raz mu trafił się Grande i tak samo bez żadnych blokad wymienił rozrząd , i właściciel do niego nie wracał z błędami czy różnymi takimi . I tu właśnie mnie temat zaciekawił - także nie martw się na zaś bo nie ma sensu . Decyzja jak zwykle po stronie właściciela :ok)
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6765
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 371 razy
Otrzymał podziękowań: 843 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: mwas »

Koledzy, koło foniczne trzeba zaadoptować właśnie jak wymiana jest przy użyciu blokad :ink Jeśli mechanik ściągnie stary pasek i nie kręcąc niczym założy nowy w takiej samej pozycji, to adaptacja koła nie jest potrzebna, bo de facto dla silnika nic się nie zmieniło :ink

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 131
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 78000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: temp »

No i tak właśnie się stało, wymiana odbyła się bez użycie blokad, mechanik twierdzi, że zmienił pasek bez ruszania reszty, nawinąłem już z 200 km od tego czasu i wszystko gra, dzięki za porady! :brawo
robert75
klubowicz
klubowicz
Posty: 211
Rejestracja: 23 wrz 2015, 9:37
Przebieg: 178000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: robert75 »

Witam. Niebawem będę wymieniał pasek rozrządu i tu mam pytanie. Czy podczas zakładania blokad przez mechanika konieczne jest zdemontowanie pokrywy zaworow?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6765
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 206666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 371 razy
Otrzymał podziękowań: 843 razy
Kontakt:

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: mwas »

Tak, inaczej blokad nie założysz.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007
robert75
klubowicz
klubowicz
Posty: 211
Rejestracja: 23 wrz 2015, 9:37
Przebieg: 178000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: [1.4 v8] Rozrząd

Post autor: robert75 »

Czyli można przy okazji wykonać regulację zaworów. Mechanik twierdzi ze pompa wody jest wklejana na sylikon. Jest to prawidlowe?
ODPOWIEDZ