Fiacior:)

Nasze Linki
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

Siemanko.Wczoraj kupiłem nietuzinkowy pojazd jakim jest Linea z silnikiem 1.4 t-jet o mocy 120 koni w wersji dynamic.2008 r. Kolor błękitny. Nalatane ma 206 tys, założoną instalacja LPG BRC. Jechałem po to autko z pewna doza nieśmiałości, po przeczytanych lekturach w sieci, bo nigdy fiatem nie jeździłem, w sumie to ten model widziałem tylko na ulicy i tak średnio mi się podobał. Dlaczego kupiłem???? Potrzebuje auta taniego w eksploatacji i serwisie, który w miarę komfortowo będzie woził mnie do pracy i dwa razy w tygodniu do Koszalina po córkę . Tyle. Trafił sie ten fiacik i stoi pod domem. Juz po zakupie byłem pod wrażeniem dynamiki tego silnika i prowadzenia, nie jest to mercedes, wcześniej jeździłem fordem s max, ale tu naprawdę jest fajnie i miejsca w hu hu a ja do małych osób nie nalezę....

Wyposażenie fiaciora biedne nie jest, jest centralny zamek, elektryczne szyby przednie, i lusterka, tył korbotronic, jest tempomat, klima , halogeny przód , stołki zwykłe sterowane ręcznie, pactronic tył, i hak- wszystko to co jest niezbędne.

Plany na już odnośnie fiata: w tygodniu wjeżdża zestaw startowy czyli nowy rozrząd , i paski pk, nowy olej , i tu będzie sprawdzony olej syntetyczny Millers Oils EE Performance 5W-40, zestaw filtrów, przyciemnienie szyb, i zmiana radia na chociaż mp3 w oryginale- może ma ktos na sprzedaż sprawdzone razem z kodem???, a jak dozbieram kasy to jakiś ładny felunek alu. i to na te chwile tyle. A jeszcze musze sie dokładnie zorientować czy mam pociągnięta instalację pod sterowanie radiem z kierownicy, wczoraj juz troche poczytałem i ziomki z forum wypowiadali sie iz w tym temacie może być słabo. zaskoczyła mnie jakość odsłuchu nie jest źle gra dość przyjemnie... I wymiana odmy, bo ktos ja zdrutował wczesniej na trytytki, juz zamówiona... wszystko oprócz rozrzadu robie sam.

Rudej jakoś dużo nie ma, na lewym przednim błotniku na dole i na prawym progu sa dwie małe zaprawki zrobione w kolor przez poprzedniego właściciela.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 2162
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 200000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Podziękował: 325 razy
Otrzymał podziękowań: 214 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: leszek1234 »

Bardzo fajny :ok) Jaki jest koszt nabycia takiego auta dzisiaj, czyli ile za niego dałeś? - jeśli oczywiście zechcesz napisać;) Pytam bo mam podobny a ubezpieczyciel jeden wartość określa na 12000 a drugi na 18000 no i od tego składka.
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

Jak Piątek płaciłem podatek w US, to pani stwierdziła iż wg jej katalogu wartość tego rocznika zaczyna się od 14stu tys.... Zapłaciłem 8300.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1849
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował: 338 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: zibi186 »

Z tempomatem - więc być może znamy to auto ... 😅 Brak emblematu T-jet z przodu ? Widzę , że są diody w oświetleniu nad przednią szybą, a nie ma sterowania z kierownicy ? 🤔. Pozdrawiam 😊
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

zibi186 pisze: 20 sie 2023, 21:34 Z tempomatem - więc być może znamy to auto ... 😅 Brak emblematu T-jet z przodu ? Widzę , że są diody w oświetleniu nad przednią szybą, a nie ma sterowania z kierownicy ? 🤔. Pozdrawiam 😊
Hmmmmm fiacior w Polsce zaczął swój żywot w Pile, tam był sprowadzony zarejestrowany i tam jeździł kilka lat, potem kupił go gość od którego ja go kupiłem.....
Nie nad przednią szyba tylko z tyłu w bagażniku.... Tak z przodu nie ma znaczka.... A powinien być??? Jak powinien być a nie ma to będzie.


Gdzie w tym aucie jest popielniczka????????..... Nie pale i zamiast tam kiepowac to trzymam z reguły drobne na myjnie:)


Dzisiaj trochę pogrzebałem, i obok zapalniczki przy ręcznym była dziura, odpiałem mieszek a tam okazały mie sie dwa porty USB wciśnięte do środka podpięte pod zapalniczkę do ładowania urządzeń, oraz w bagażniku pod matą również lezy długa przedłużka USB.


Jutro auto jedzie na wymianę rozrządu, i czekam na resztę gratów zamówionych w weekend, jak tylko dotrą to będzie się działo.


Skoro jest tempomat, i nawet działa, skoro na wyświetlaczu komputera mogę sobie włączyć to co jest w radiu, to czy mogę mieć wiązkę do sterowania guzikami w kierownicy?????



A i dzisiaj został przerejestrowany na właściwe tablice , i ubezpieczony:)
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

Siema. No to dziś po południu wjechał do fiaciora nowy kompletny rozrząd INA, nowy płyn chłodzący, olej Millers Oils EE Performance 5W-40, Filtr oleju ,powietrza, kabinowy, filtry gazu fazy ciekłej i lotnej, osłona pod silnik, nowy filtr oleju turbo, osłona pod silnik, komplet dywaników gumowych. jutro wjedzie nowa odma, jak będzie chwila to wrzucam klawisze w kierownice, i 3 ścieżki w tylnej szybie trzeba pokleić bo nie grzeją... A i za jakiś czas muszę wymienić tylna poduszkę skrzyni, bo jest już wiekowa ( naderwana), i polutować kabel na lewym przednim zacisku od zużycia klocków bo jest urwany...... No i może trąci to trochę wieś tuningiem ale muszę poszukać podkładki gumowe podwyższające tył po dupa nieco nisko siedzi, a jak wsadzę jeszcze bagaż i moje panny na tył plus butla gazu to już jest dramat:)
Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6975
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 954 razy
Kontakt:

Re: Fiacior:)

Post autor: mwas »

Motorek4612 pisze: 21 sie 2023, 21:51 Tak z przodu nie ma znaczka.... A powinien być???
Tak, w przednim grillu powinien być znaczek "T-Jet" :ink
Motorek4612 pisze: 21 sie 2023, 21:51 Gdzie w tym aucie jest popielniczka????????
Nie ma typowej, "klasycznej" popielniczki w postaci szufladki. Popielniczka była dostarczana w postaci takiego plastikowego pojemniczka z klapką który wkłada się w jeden z otworów na kubeczek/puszkę pod centralną konsolą na samym przodzie :ink
Motorek4612 pisze: 21 sie 2023, 21:51 Skoro jest tempomat, i nawet działa, skoro na wyświetlaczu komputera mogę sobie włączyć to co jest w radiu, to czy mogę mieć wiązkę do sterowania guzikami w kierownicy?????
Akurat tempomat i wyświetlanie informacji z radia na wyświetlaczu w zegarach nie ma nic wspólnego ze sterowaniem radia z kierownicy :ink Ale wiązka pod te przyciski powinna być.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

Ufff Mwas jesli jest tak jak mówisz, i instalacja powinna być. To na dniach montuje przyciski w kierownice i się zobaczy..... Resztę informacji już ogarnąłem... Zarwane dwie nocki i wiem prawie wszystko:) Emblemat na grylla już jedzie, odma zamontowana, przyszły dzisiaj kable aux i zestaw bt do zestawu głośno mówiącego........ Bedzie w sobotę rozbierane i funkocjonalnosc radia myślę ze sie poprawi. Dzięki za odpowiedź:)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5161
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 278000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 403 razy
Otrzymał podziękowań: 654 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: smak56 »

Jeżeli chodzi o przyciski i sterowanie z kierownicy to nie bardzo wiem, w którym miejscu pod kierownicą można by je wpiąć. Oryginalna wiązka jest w kierownicy. Jeżeli nie ma przycisków to myślę, że wiązki w kierownicy też nie ma. Oryginał wygląda tak viewtopic.php?t=3004
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

No to tak... Niestety nie mam wiązki w kierownicy do podłączenia multifunkcji, oraz sama kierownica jest najzwyklejsza kierownicą, i nie ma nawet zaślepek na klawisze, jest "pełna". Wpadł za to do radia kabel z żółtą kostka aux na mini jacka, oraz kupiłem moduł BT z zestawem głośnomówiącym ale po podłączeniu na radiu wyświetla się napis"PHONE" i nie ma żadnej reakcji, wiec coś z podłączeniem pewnie jest nie halo.... Pomieszane piny albo coś innego. Wpadły tez nowe emblematy na przód T-JET oraz na klapę tylna zamiennik znaczka , bo oryginalny był wyblakły i w środku posiadał wodę:) Znalazłem radio mp3 w dobrych piniondzach:) W sobotę podjadę podmienię jak będzie hulać to wezmę i na tym chyba skończy się przygoda ze multimediami w facie, poczytałem trochę na forum i to nie jest takie hopaj siupaj wrzucić multifinkcje do fiacika..... A i na dniach wjeżdża nowa poducha skrzyni biegów tylna, i nowe łączniki stabilizatora przód- na dniach znaczy się jutro:)


Po odpięciu akumulatora w celu odpięcia poduchy, i ponownym podpięciu silnik nie chciał odpalić bez gazu, a jak już odpalił to falowały mu obroty- pytanie??? Samo się zaadoptuje po przejechaniu iluś tam km, czy jest jakaś procedura adaptacji po odpięciu aku????


Moduł BT kupiłem ten:
https://www.amazon.pl/dp/B0BXQ4R66C?psc ... ct_details

A kabel aux mini jack ten:
https://www.amazon.pl/dp/B07416D7BX?psc ... ct_details


Kabel AUX działa, moduł BT nie:)


I teraz zagwozdka kupiłem klawisze , których na te chwile nie mam jak podłączyć..... Sprzedac czy zostawić, kupić inna kierownice w komplecie z multifinkcją i jaśkiem, ale od czego???? A oprócz drugiej kierownicy pewnie moduł blu&me, i kabloteke.. Jakie to koszty?????
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

Wczoraj tj 25. piątek wieczór, wjechały nowe świece NGK 93311,oraz nowe łączniki stabilizatora przód. Dzisiaj naprawa przerwanych ścieżek grzania tylnej szyby w 5 miejscach lakierem na bazie srebra i szyba grzeje teraz po całości , oraz było tankowanie gazu, odkurzanie, i sporo myślenia co z tym moim radiem zrobić, był plan żeby kupić oryginalna mp3-ke, ale kurła kasa wywalona w błoto bo to nie rozwiązuje problemu, chyba dozbieram kasy, i kupie jakieś radyjko dedykowane na androidzie, niestety będzie to okupione tym iz nadal nie będzie sterowania z kierownicy, ale pal sześc to.... będzie za to masa innych ciekawych opcji.... Z tego co widziałem na znanym portalu aukcyjnym takowe radyjko z 2 gb ramu pamięci cenowo zaczyna się juz od 650 złotych... Więc nie ma dramatu....

No i jutro wymieniam poduszkę tylna skrzyni biegów... Dzisiaj mi się po prostu nie chciało:)

Do tej pory wydałem na auto od zakupu :
-Rozrząd kpl INA +wymiana 870
-Paski pk +filtry 150
-Olej 5w40 millers 218
-Osłona dolna silnika 115
-Odma oryginał 340
- Fitr oleju turbo 142.50
-Dywaniki gumowe 77
-Guziki multifunkcji kierowniy 100
-Emblemat klapy tył i w gril przód 100
-Poduszka skrzyni biegów magneti marrelli 280
-Kable do radia aux i BT 70
-Oc i rejestracja auta 670
-Moja robota oprócz rozrządu 00

razem: 3132.00


Dużo nie dużo- autko ogarnięte, w planach zostały na liście jeszcze przyciemnienie szyb, alu, i położenie gumy w kolorze lakieru na progi.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2023, 22:23 przez Motorek4612, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1849
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Podziękował: 338 razy
Otrzymał podziękowań: 154 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: zibi186 »

Może się mylę , ale spotkałem się gdzieś z informacją , że radio z 2 GB ram nie bardzo chce współpracować .... tzn że tej pamięci jednak jest zbyt mało . Może dopytaj jeszcze , zastanów się czy warto się w to pakować .... Pozdrawiam 😊
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Posty: 270
Rejestracja: 18 sie 2023, 19:34
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: Motorek4612 »

2gb ramu to minimum, oczywiście iz będę szukał większej co wiąże się z różnicą w cenie..... Ale na te chwile radyjko gra, nawet dość fajnie, a za mp3 z kabla aux robi mi stary telefon zony..... Co jest dość upierdliwym rozwiązaniem, ale ......




A propo tylnego zawiasu i jego podniesienia, tak sobie patrze i dumam, FIAT FIORINO- ma dużo wspólnych części z naszymi linkami i zawias z tyłu jest bliźniaczo podobny, więc może by tak od takiego małego dostawczaka wsadzić sprężyny do linki??? Bedzie pewnie nieco twardziej ale i za tym stabilniej..... A może nie będzie twardo a za to wyżej???


Kilka fotek fiaciora , za duzo sie nie zmienilo...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 5161
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 278000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 403 razy
Otrzymał podziękowań: 654 razy

Re: Fiacior:)

Post autor: smak56 »

W sprawie alu felg. Nie daj się nabrać na felgi od GP. Nie pasują gdyż ich rozmiar to 4x100.
Parametry naszej to:
4x98 to: 4 - ilość otworów montażowych, 98 - średnica okręgu, na którym opisane są otwory montażowe (rozstaw śrub)
CH 58– średnica otworu centralnego: 58 mm
6J x 15” ET 44  (stal) opony: 185/65 R15 lub przy alu 195/60 R15
6J x 16” ET 41 (alu)  opony : 195/55 R16
6, 5J x 17” ET 41 (alu) opony 205/45 R17
Jak kupisz 16" to wielu zakłada 205/55/16, opony są o około 100 zł tańsze na sztuce niż 196/55/16
smak56
* * * *
Obrazek
Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6975
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 410 razy
Otrzymał podziękowań: 954 razy
Kontakt:

Re: Fiacior:)

Post autor: mwas »

Odnośnie tylnego zawiasu - patrząc po zdjęciach, moim zdaniem nie widać tragedii, ale jeśli twierdzisz, że auto zjeżdża zbyt nisko po zapakaowaniu, to zainteresuj się sprawdzeniem amortyzatorów - może są już wytrzepane i nie trzymają swoich prawidłowych parametrów. I nie sugeruj sie tutaj dobitnie wynikami ze stacji diagnostycznej - u mnie stacja wykazywała, że amory mają jeszcze jakieś 75% swojej sprawności a okazało się, że dokumentnie nadawały się do wymiany :ink Moim zdaniem nie ma sensu ładować się w jakieś udziwnienia typu podkładki czy kombinowanie ze sprężynami z innego modelu - do póki sprężyny są całe (nie pęknięte), to ja bym ich nie ruszał :ink

Odnośnie radia - wszystko jest kwestią gustu, ale ja jednak pozostałbym przy oryginale :ink A można to wszystko nieco usprawnić, co z resztą już zacząłeś robić, ale moim skromnym zdaniem poszedłeś nie w tą stronę co powinieneś :lacha Władowałeś kabelek, którym możesz odtwarzać muzykę poprzez wejście AUX np z telefonu - spoko, jest to jakieś rozwiązanie, ale moim zdaniem jest to półśrodek :ink Dodatkowo władowałeś moduł BT, który nie bardzo chce zacząć działać :oj Myślę, że jest na to rozwiązanie, trzeba tylko dokładniej wgryźć się w temat i jak chcesz, możemy nieco nad tym pogłówkować, ale to do czego zmierzam - wszystkie te rozwiązania dałbyś radę zastąpić jednym, fajnym i sprytnym urządzonkiem, które opisywałem na forum TU -> viewtopic.php?f=13&t=2701 - tutaj masz "COMBO" :luzak Odtwarza muzykę MP3 bezpośrednio z pendrive'a oraz ma moduł BT, który służy jako zestaw głośnomówiący oraz może też strumieniować audio np z telefonu :luzak Podłącza się to do radia w port zmieniarki CD i tak też jest widziane przez radio (jako zmieniarka CD) - działa rewelacyjnie :luzak Są też podobne rozwiązania innych producentów, ale to konkretne u mnie sprawuje się najlepiej (wcześniej miałem emulator zmieniarki CD innej firmy, bez moduły BT, ale były z nim problemy, często się zawieszało). Można pokombinować z wymianą całego radia na takie, które obsługuje MP3, ale trzeba pamiętać, że: musi to być radio z Linei a nie Grande Punto - radia z GP trzeba przerabiać bo tam jest coś inaczej z szyną CAN. Dodatkowo, oryginalne radio MP3 odtwarza pliki nagrane na płytę CD - może być to nieco upierdliwe :ink Można jeszcze pomyśleć do dodaniu oryginalnego Blue&Me, ale tutaj temat jest nieco bardziej skomplikowany, bo wiązałoby się to z koniecznością odtworzenia i modyfikacji pewnych połączeń w wiązce pomiędzy body computerem, radiem i samym modułem Blue&Me, ale... jest to wykonalne :ink

Odnośnie sterowania radiem z koła kierownicy - nie pozbywaj się na razie tych przycisków, które masz :ink Poszukaj całej kierownicy do podmianki - z tego co pamiętam, to do nas pasuje kierownica od Doblo :luzak Szybkie wyszukanie na Allegro i... proszę bardzo :luzak -> https://allegro.pl/oferta/kierownica-fi ... 4082448440 Do tego dochodzi kwestia odtworzenia wiązki pod sterowanie. Nie mam teraz weny, żeby głębiej się wgryźć w temat (jestem na małym wyjeździe, wgryzę się w szczegóły po powrocie) ale to wygląda tak, że sterowanie do kiery idzie w wiązce i jest podane do "ślimaka" (taki niebieski element pod kierownicą) i z tego ślimaka wychodzi dalej już do kierownicy. Ów "slimak" służy przede wszystkim podpięciem poduszki powietrznej i jest tego kilka wersji. Moim skromnym zdaniem wystarczy dorwać odpowiedniego "ślimaka", ewentualnie odtworzyć kilka połączeń w głównej wiązce dochodzącej do tego ślimaka i wszystko powinno zacząć śmigać jak należy :luzak Tak jak mówię - wgryzę się głębiej w temat po powrocie (po weekendzie) a jeśli potrzebowałbyś "głębszego", bezpośredniego wsparcia w ustalaniu poszczególnych rzeczy, możemy się po prostu zdzwonić i porozkminiać co i jak :ink Uwierz mi - w tym aucie da się dodać wszystko, pod warunkiem, że ma się dostęp do odpowiednich części :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ