Nie działa sterowanie z kierownicy

Gra muzyka
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6113
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 183333
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: mwas » 23 cze 2019, 17:30

Samo usunięcie błędów to jedno ale warto jeszcze sprawdzić diagnostykę oraz ewentualnie wykonać procedurę osiowania PROXI, dlatego pytałem czy masz dostęp do Multiecuscan, bo chyba niczym innym tego nie zrobisz :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

misiek3889
Nowy
Nowy
Posty: 28
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 » 23 cze 2019, 17:35

Zapytam mojego mechanika czy takie coś ogarnie. Może akurat się uda.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4606
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 226000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: smak56 » 23 cze 2019, 20:00

mwas pisze:
23 cze 2019, 17:30
Samo usunięcie błędów to jedno ale warto jeszcze sprawdzić diagnostykę oraz ewentualnie wykonać procedurę osiowania PROXI,
Jakiś czas temu gwałtownie spadło mi napięcie akumulatora. Wyskoczyło tyle błędów, że szkoda gadać. Po naładowaniu akumulatora, wykasowałem wszystkie i auto wróciło do stanu poprzedniego ...... za wyjątkiem Blue & Me. Czytając ten wątek i rady Maćka wszedłem na osiowanie PROXI. Komputer wyświetlił, że wszystko działa właściwie i procedura ta jest zbędna. Wykonałem ją jednak i ...... teraz wszystko działa poprawnie, łącznie z Blue & Me. Nadmienię, że efektem spadku napięcia (zwarcie, powód nieznany) był spalony Pendrive.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

misiek3889
Nowy
Nowy
Posty: 28
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 » 07 lip 2019, 18:53

Witam po pewnym czasie. Problem mojego radia dalej nie rozwiązany. Kupiłem kabel i mam program multiecuscan. Dzisiaj zrobiłem osiowanie PROXI myśląc że to rozwiąże problem. Jednak po osiowaniu okazało się problem dalej jest i to jeszcze gorszy gdyż teraz komputer nie widzi radia. Nawet zniknęło z tego ekranu między licznikami opcja pokaż radio. Tak jakby komp usunął radio całkowicie

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6113
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 183333
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: mwas » 08 lip 2019, 8:17

Wynika z tego, że nadal jest coś nie tak na połączeniu szyny CAN z radiem :oj Coś gdzieś nie styka albo jest nieprawidłowo połączone przy radiu :smutny Jeśli będzie trzeba, to wyciągnę swoje radio i zrobię fotkę wtyczki, jak to jest u mnie dokładnie podłączone, bo może niestety się zdarzyć tak, że w eLearn'ie jest jakiś błąd lub my popełniliśmy błąd w interpretacji numeracji pinów we wtyczce :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

misiek3889
Nowy
Nowy
Posty: 28
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 » 08 lip 2019, 9:52

Jakbyś mógł zrobić zdjęcie wtyczki to byłbym bardzo wdzięczny. Może to coś pomoże.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6113
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 183333
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: mwas » 08 lip 2019, 19:05

U mnie wygląda to tak:
20190708_184619.jpg
20190708_184625.jpg
20190708_184638.jpg
Jeśli masz tak samo, to musi być coś albo na stykach przy radiu (łączenie kabli, styki w samej wtyczce w połączeniu z radiem), albo któryś z przewodów od CAN (biały i niebieski) musi być przerwany gdzieś "po drodze" czyli do body computer'a. Jeśli trzeba będzie ustalić gdzie wchodzą te przewody z drugiej strony, żeby np sprawdzić ich "łączność", to daj znać, porobię zrzuty schematów z eLearn'a :ink
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

misiek3889
Nowy
Nowy
Posty: 28
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:11
Przebieg: 170000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008

Re: Nie działa sterowanie z kierownicy

Post autor: misiek3889 » 08 lip 2019, 20:27

Jutro sprawdzę jak to dokładnie u mnie. Ale tak myślę żeby to miało ręce i nogi kupię nowe kostki i wszystko dokładnie przelutuje. Żeby mieć pewność że wszystko w kostkach jest dobrze połączone. Odezwę się jak to zrobię. Dzięki bardzo za zdjęcia.

ODPOWIEDZ