Radio - Alarm

Gra muzyka
grv
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Radio - Alarm

Post autor: grv » 26 maja 2019, 8:26

Od dwóch dni na wyświetlaczu radia pojawia mi się napis "ALARM". Tylko na jednej stacji - Chillizet 93,6
Wszystkie opcje mam wyłączone:
AF switching: off
Traffic info: off
Regional mode: off

Co to może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 718
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 129989
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: karollino » 26 maja 2019, 9:17

RDS Ci sie zawiesil. Niech mnie elektronicy poprawia jesli to nie mozliwe, ale ja mialem dokladnie to samo. Na czestotliwosci ZETki radio zapamietalo sobie jakis komunikat (chyba fragment tytulu jakiegos kawalka) i przez kilka dni z uporem go wyswietlalo. Nie mialo znaczenia ze zmieniam stacje (P1 - P6), zakres (AM, LW, FM1 - 3), czy zrodlo dzwieku. Zawsze jak wracalem do ZET, to lecialo to samo. Co wiecej, nawet jak ponownie zapamietalem czestotliwosc dla ZETki to komunikat nadal sie wyswietlal. Olalem sprawe i po czasie mu przeszlo.

Jak Ci przeszkadza, to zaczalbym od wypiecia aku i odpowiedzi na pytanie: nie jest on za slaby? To glowna przyczyna wiekszosci wariactw Liny ;)
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

grv
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv » 26 maja 2019, 9:43

Akumulator świeży, a RDS zawsze miałem wyłączony (jeśli można tak powiedzieć, gdy opcje, które podałem powyżej były zawsze na OFF).
Zbytnio nie przeszkadza, tylko aby przełączyć stację to muszę przycisnąć jakiś przycisk dwa razy. Po naciśnięciu jakiegoś przycisku znika, ale gdy wrócę na tą stację to znowu to samo.
Poczekam kilka dni, jeśli nie zniknie to odepnę akumulator.
W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4612
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 230000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: smak56 » 26 maja 2019, 10:50

Radio ma podtrzymanie pamięci. Odepnij akumulator przynajmniej na 10 minut i ponownie podłącz. Pamiętaj o kolejności rozłączania i podłączania akumulatora. Powinno pomóc.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 718
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 129989
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: karollino » 26 maja 2019, 10:58

No to masz identycznie jak ja mialem (lacznie z nastawami RDSu). Poza jednym szczegolem - nie musialem dwa razy klikac by przelaczyc stacje. To chyba pierwszy taki przypadek na forum.

Wroze ze u Ciebie byl jakis spadek napiecia i radyjko zwariowalo ;). Nasze Linki (i radyjka) przy odstepstwach od nominalnego napiecia potrafia platac dziwne figle. Kolega smak56 (o ile dobrze pamietam) mial taki przypadek ze jego radyjko jako jedyne mialo mozliwosc opoznionego wylaczenia po 60 minutach (standardowo jest to 20 :) )
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4612
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 230000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: smak56 » 26 maja 2019, 11:16

karollino pisze:
26 maja 2019, 10:58
Kolega smak56 (o ile dobrze pamietam) mial taki przypadek ze jego radyjko jako jedyne mialo mozliwosc opoznionego wylaczenia po 60 minutach (standardowo jest to 20 :) )
Dobrze pamiętasz i tak jest do dziś. Było 20 min a jest 60. Co się wtedy wydarzyło? (UFO?)
smak56
****
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1777
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 140000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: leszek1234 » 26 maja 2019, 19:19

Wczoraj w trasie miałem dokładnie taki sam komunikat tzn. ALARM na jednej ze stacji (nie wiem, na której, bo wyszukanej "z palca"). Myślę, że z Twoim radiem jest wszystko OK.

grv
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv » 29 maja 2019, 7:57

Poczekam jeszcze jakiś czas, jeśli samo nie zniknie to wtedy odepnę akumulator.

grv
Posty: 52
Rejestracja: 12 gru 2016, 9:57
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Czeladź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Radio - Alarm

Post autor: grv » 30 maja 2019, 23:20

Samo zniknęło:) Tylko dziwna sytuacja miała miejsce... Stacja z "alarmem" była zapisana pod 4 i jak przełączałem stację z kierownicy do przodu to 5 i 6 omijało i wskakiwała po 4 stacji stacja nr 1, ale jak przełączałem do tyłu to szło po kolei, bez omijania stacji nr 6 i 5. Zapisałem ponownie tą trefną stację pod 4 i już wszystko wróciło do normy:)

ODPOWIEDZ