Tempomat... ale w TIPO

Informacje ogólne
p2170296

klubowicz
Posty: 77
Rejestracja: 18 lip 2018, 14:38
Przebieg: 126000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Grudziądz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Tempomat... ale w TIPO

Post autor: p2170296 » 14 wrz 2020, 9:21

Słuchajcie, czy w Tipo, też da radę założyć tempomat tak jak w Linei (dodatkowa manetka -bez zabawy z demontażem kierownicy)
Ktoś ma, zakładał, coś wyczytał ?

Przymierzam się do następcy i Tipo spełnia moje oczekiwania, ale dużo używanych nie ma tempomatu, a to po klimie dla koniecznie udogodnienie.

Awatar użytkownika
adamson

klubowicz
Posty: 2317
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 16000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: adamson » 14 wrz 2020, 15:24

https://fiatklubpolska.pl/instalacja-el ... ipo-33939/

Temat roztrząsany na tym forum, jednak wynika z tych rozważań, że się nie da :oj.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM

Online
Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6417
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: mwas » 14 wrz 2020, 16:40

A ja obstawiam, że się da :ink Ale u nas jeszcze nikt tego tematu nie przerabiał lub się tym nie chwalił :ink W Multieciscan'ie widzę, że są opcje do tempomatu, pozostaje kwestia połączeń elektrycznych, ale tutaj przydałby się schemat auta, czyli coś takiego, jak mamy do Linei (eLearn). Bez tego to wróżenie z fusów :oj Chociaż z podlinkowanego powyżej forum widzę, że ludzie po prostu wymieniają kierownicę na taką z przyciskami od sterowania tempomatem, w MES aktywują funkcję i... działa :luzak
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
adamson

klubowicz
Posty: 2317
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 16000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O. S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: adamson » 14 wrz 2020, 23:34

Od razu było wiadomo do kogo to pytanie 😉
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM

Awatar użytkownika
leszek1234

klubowicz
Posty: 1904
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: leszek1234 » 16 wrz 2020, 15:22

Tak, gdyby mwas kupił Tipo to wszyscy mieliby tempomaty, a może i inne funkcje, które normalnie są za dopłatą;)

Online
Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6417
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: mwas » 16 wrz 2020, 20:41

Nie kuś :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

p2170296

klubowicz
Posty: 77
Rejestracja: 18 lip 2018, 14:38
Przebieg: 126000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Grudziądz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: p2170296 » 17 wrz 2020, 9:17

No właśnie wymieniają kierownicę, ale w kierownicy to tylko przyciski są, więc gałka bez wymiany kierownicy, też powinna działać.

mario1990

klubowicz
Posty: 72
Rejestracja: 18 wrz 2016, 10:03
Przebieg: 237914
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: mario1990 » 17 wrz 2020, 10:37

https://fiatklubpolska.pl/instalacja-el ... o-33939/17

tutaj komus sie udalo, zalezy od wersji i czy jest instalacja z tego co na szybko przeczytalem

Online
Awatar użytkownika
mwas

Prezes
Posty: 6417
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 190190
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: mwas » 18 wrz 2020, 21:51

p2170296 pisze:
17 wrz 2020, 9:17
No właśnie wymieniają kierownicę, ale w kierownicy to tylko przyciski są, więc gałka bez wymiany kierownicy, też powinna działać.
A o jaką "gałkę" chodzi ?? Bo jeśli masz na myśli dodatkową "wajchę" pod kierownicą, czyli tak, jak jest to u nas (w Linei), to kolego jesteś w dużym błędzie. Otóż w Tipo sterowanie tempomatem odbywa się poprzez przyciski na kierownicy (przykład takiej kierownicy TU -> https://allegro.pl/oferta/kierownica-wi ... 9510058871). W takich przypadkach, na 98%, poszczególne funkcje z kierownicy są sterowane poprzez podanie odpowiedniej rezystancji na obwodzie, czyli komputer odczytuje wartość prądu, jaka przejdzie przez odpowiednie oporniki "po drodze". Taki sposób sterowania pozwala na ograniczenie ilości przewodów, jakie dochodzą do układu. Dokładnie w taki sam sposób sterowania wygląda u nas ze światłami, czy sterowanie właśnie tempomatem w Grande Punto, i nagrodę "Oskara" temu, kto zbuduje układ elektroniczny, który będzie w stanie to odtworzyć :ink Nie mam 100% pewności, ale obstawiam, że tak też się dzieje w Tipo :ink W każdym razie, najsensowniejszą, i najbardziej estetyczną :ink formą dołożenia tempomatu do Tipo, wydaje się, mimo wszystko, wymiana kierownicy i aktywacja funkcji w komputerze auta poprzez Multiecuscan :luzak
Z własnego doświadczenia dodam tylko: nie wierzę, że są wersję Tipo, w których się "nie da" :lacha Nie mam teraz dostępu do ePER, gdzie byłby rozpisany Tipo, ale wydaje mi się, że dla producenta nieopłacalnym byłoby produkowanie komputerów auta, które mają, lub nie mają funkcji tempomatu :ink Tak samo jest u nas - w Linei każda wersja posiada tempomat, nawet taka, która na etapie zamawiana w salonie nie posiadała takiej opcji :lacha Pokażcie mi człowieka, który zamawiał 1.4 8V i miał możliwość (i z niej skorzystał :lacha) dobrania sobie funkcji "tempomat" w 1.4 8V :ink O ile kojarzę, to chyba nawet (przynajmniej u nas, w PL) nie było takiej opcji :pomysli To tak samo, jak było z felgami: opcja 17" w Linei zaczynała się od wersji wyposażenia Emotion lub wersji silnikowej 1.4 T-Jet :ink A że Emotion nie był dostępny z silnikami 1.4 8V... wychodziło na to, że przy "standardowym" konfiguratorze, w 1.4 8V nie było opcji wybrania sobie felg 17" :ink A to, że spokojnie pasują, to zupełnie inna baja :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

p2170296

klubowicz
Posty: 77
Rejestracja: 18 lip 2018, 14:38
Przebieg: 126000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Grudziądz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Tempomat... ale w TIPO

Post autor: p2170296 » 21 wrz 2020, 11:44

W sumie kierownica, to raptem 200-300zł. Czyli da się .-)

ODPOWIEDZ