Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
-
- Przebieg: 120000
- Silnik: 1.4 8v+LPG
- Rocznik: 2010
- Postawił Piwo;: razy
- Otrzymał Piw: razy
- Kontakt:
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Helletic, jakie są twoje odczucia co do silnika 1.6 w Scenicu w porównaniu do 1.4 8V w Linei - zastanawia mnie czy jest choć trochę lepiej pod kątem dynamiki niż w Linea?
Rozglądam się za drugim autem i zamierzam uderzyć w Scenica 3 (chodzi mi po głowie wersja grand) z chęcią bym kupił doładowanego 1.4 TCe ale mają marną opinię pewnie zostanę przy 1.6 - grunt żeby nie jeździł gorzej niż Linea 1.4 8V.
Rozglądam się za drugim autem i zamierzam uderzyć w Scenica 3 (chodzi mi po głowie wersja grand) z chęcią bym kupił doładowanego 1.4 TCe ale mają marną opinię pewnie zostanę przy 1.6 - grunt żeby nie jeździł gorzej niż Linea 1.4 8V.
- helletic
- Przebieg: 204000
- Silnik: 1.6 16V + LPG
- Rocznik: 2007
Ciężko wyczuć. Na pewno zbiera się inaczej. W sensie czuję, że idzie po prostu lżej. Nie trzeba wciskać tyle gazu. W Linei trzeba było dawać opór w dechę, aby w ogóle mówić o jakiejś dynamice. Mój kolega jadąc w mojej Linei za moim świeżym zakupem Renaty, po prostu nie mógł mnie dogonić. Ja nie starałem się uciekać, czy jechać jakoś szybko. Choć wydawało mi się, że się wlokę Renią, to jednak bez problemu odstawiałem Lineę. Gabaryt auta, jakim jest Scenic 2 gen, nie dał odczuć dynamiki.
Także z punktu widzenia użytkownika mogę ocenić, że 1.6 16V, 115 KM zbiera się lepiej. Ale nie jakoś 2x lepiej. Po prostu lepiej. T-jet by mnie raczej wciągnął nosem
Także z punktu widzenia użytkownika mogę ocenić, że 1.6 16V, 115 KM zbiera się lepiej. Ale nie jakoś 2x lepiej. Po prostu lepiej. T-jet by mnie raczej wciągnął nosem

Linea Dynamic 1.4 8V connection end...
Renault Scenic II 1.6 16V in progress

-
OnlineTomek
- Przebieg: 129000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
Francja elegancja

W Spejsonach były alternatory chłodzone cieczą, więc to mnie wcale nie zaskakuje .
-
- Przebieg: 132000
- Silnik: 1.4 8V
Witajcie. Dziś moja pojechała do mechanika na oleje, filtry, rozrząd i uszczelnienie silnika, bo wyskakuje info o słabym ciśnieniu oleju i to mnie bardzo martwi...

- helletic
- Przebieg: 204000
- Silnik: 1.6 16V + LPG
Renia po naprawie
.
Tak więc faktycznie, wyciek oleju do układu chłodzenia, był pod obudową termostatu. Zmieniona uszczelka
.
Zmierzona także kompresja na cylindrach - wzorowa
.
Liqui Moly zalany do układu chłodzenia i wypłukany cały układ z pozostałości oleju
.
Od razu założony został nowy zbiorniczek wyrównawczy, bo oryginalny już był strasznie ciemny i nie widziałem dokładnie jaki jest poziom płynu chłodzącego.
Awarii uległ też wtrysk benzynowy (zalewał cylinder nawet podczas pracy na lpg). Co ciekawe, prawdopodobnie uszkodził go USZKODZONY sterownik instalacji lpg
.
Tak więc - żeby się dostać do wtrysku, trzeba było sporo porozkręcać. Co rozkręcone, to pod tym wymieniona uszczelka, obejma, cokolwiek, co mogło by spowodować jakieś "lewe powietrze" i inne historie po złożeniu.
Przy okazji wszystko dokładnie umyte (dolot, kolektor ssący, przepustnica, odma)
.
Obecnie Renia ma odciętą instalację lpg. Czekam na używany sterownik (nowych już nie można dostać).
Na benzynie autko pracuje równiutko, ma też lepszego kopa
.
W tygodniu przełożenie sterownika lpg, zestrojenie nowej mapy i można śmigać dalej po taniości

Tak więc faktycznie, wyciek oleju do układu chłodzenia, był pod obudową termostatu. Zmieniona uszczelka

Zmierzona także kompresja na cylindrach - wzorowa

Liqui Moly zalany do układu chłodzenia i wypłukany cały układ z pozostałości oleju

Od razu założony został nowy zbiorniczek wyrównawczy, bo oryginalny już był strasznie ciemny i nie widziałem dokładnie jaki jest poziom płynu chłodzącego.
Awarii uległ też wtrysk benzynowy (zalewał cylinder nawet podczas pracy na lpg). Co ciekawe, prawdopodobnie uszkodził go USZKODZONY sterownik instalacji lpg

Tak więc - żeby się dostać do wtrysku, trzeba było sporo porozkręcać. Co rozkręcone, to pod tym wymieniona uszczelka, obejma, cokolwiek, co mogło by spowodować jakieś "lewe powietrze" i inne historie po złożeniu.
Przy okazji wszystko dokładnie umyte (dolot, kolektor ssący, przepustnica, odma)

Obecnie Renia ma odciętą instalację lpg. Czekam na używany sterownik (nowych już nie można dostać).
Na benzynie autko pracuje równiutko, ma też lepszego kopa

W tygodniu przełożenie sterownika lpg, zestrojenie nowej mapy i można śmigać dalej po taniości

Linea Dynamic 1.4 8V connection end...

- michalexc
- Przebieg: 129000
- Silnik: 1.3 multijet
W poniedziałek po przejechaniu około 500m Linea wyrzuciła komunikat sprawdź silnik i zgasła. Po ponownym uruchomieniu to samo tylko tyle, że udało mi się ją zostawić na osiedlowym parkingu. Po odłączeniu akumulatora to samo - sam ako roczny. Kręciła, ale nie zapalała... Po podłączeniu do kompa błąd ciśnienia doladowania. Skasowałem i bez problemu odpalilem. Auto już jest pod domem. W sobotę jazda próbna i zobaczymy czy znowu pokaże błąd.Odebrałem to jako zazdrość linuszki
. Od dwóch tygodni jeżdżę Fiatem Cromą, która zastąpi dziadka lanosa (obecny przebieg to 76kkm i wiek 21 lat - auto bezawaryjne) . Linea oczywiście zostaje z nami. Innego wariantu nie brałem pod uwagę. Potrzebowaliśmy kombi lub małego mini vana. Pomysły były różne, ale zostaliśmy wierni marce
To mój kolejny model auta zaprojektowany przez Giuragro. Wcześniej była Felicia, Palio Weekend. Są Croma, Lanos (nie pomyliłem się) i Linea
Ostatnio zmieniony 11 lut 2021, 15:33 przez michalexc, łącznie zmieniany 1 raz.
- daro70
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Kontakt:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- Kuzyn_z_Sosnowca
- Przebieg: 145000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
Mogłeś zrobić zdjęcie z drugiej strony bo zasłaniają Cię jakieś Fiaty.
- daro70
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Kontakt:
Następnym razem obiecuję, że bardziej się przyłożę do lepszego zdjęciaKuzyn_z_Sosnowca pisze: ↑11 lut 2021, 22:12Mogłeś zrobić zdjęcie z drugiej strony bo zasłaniają Cię jakieś Fiaty.

- zibi186
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Od dłuższego czasu testuję urządzenie ze zdjęcia i powiem Wam , że świetna sprawa
nie potrzebuje dodatkowego zasilania , panel słoneczny w zupełności wystarcza , nawet kiedy wyciąga się auto z ciemnego garażu i jedzie w nocy - po chwili łapie światło z otoczenia i wraca monitoring
będąc na wyjeździe okazało się , że dzień po dniu traciłem parę dziesiątych w jednym kole , co było niezauważalne wizualnie . A tak - szybka wizyta u wulkanizatora i po odlędzinach znalazł się drut w oponie
w dłuższej trasie mogłoby się to skończyć dużym zdziwieniem i kapciem
pozdrawiam 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- leszek1234
- Przebieg: 170000
- Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
- Rocznik: 2009
Fajne. Zaraz wbiłem na aliexpress i myslę o zakupie;) a te nakrętki na wentyl są jakoś zasilane?
- zibi186
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Tak Leszku , są tam baterie pastylkowe . Widziałem to dużo wcześniej ,ale ceny oscylowały wówczas w granicach 250 PLN . Ten kupiłem już poniżej 100leszek1234 pisze: ↑17 lut 2021, 22:53Fajne. Zaraz wbiłem na aliexpress i myslę o zakupie;) a te nakrętki na wentyl są jakoś zasilane?
- buhert
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 T-JET + Gazociąg
Wymieniony olej po 16 tys km i świece po 32 bo już naszedł ich czas.
T-JET - Biorę lewy pas 
Gazociąg STAG - zamontowany przy 69900km (10.01.2019)
Przebieg - 100.000km (3.04.2020)

-
- Przebieg: 91200
- Silnik: 1.4 T-Jet
Może nie ma się czym chwalić ale muszę się wyżalić przytarłem LINKĘ na parkingu przed sklepem o Mercka i co pani lament bo nowy a zarysowany tylko plastik nadkola a Linka lampa tylna pęknięta zderzak do malowania totalna załamka.
- buhert
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 T-JET + Gazociąg
https://allegro.pl/oferta/czujniki-cofa ... 9122358491 i po problemach oraz stresie. Akurat zderzak będziesz robił

T-JET - Biorę lewy pas