check egine

kryszak
Nowy
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2016, 18:37
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012

check egine

Post autor: kryszak » 27 gru 2016, 18:43

Witam. Mam problem z konrolką check.wymienione zostały : świece, kable i cewka. Na komputerze błąd wyskakuje jako wypadnięcie zapłonu na drugim cylindrze. zapala się po przekroczeniu 100km/h i 3tys obrotów. Co może być przyczyną ? Czy wyrywać nowe mapy ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5906
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: mwas » 27 gru 2016, 18:47

Witaj przybyszu... warto byłoby się najpierw jednak przywitać w odpowiednim dziale... A potem przewertować forum w poszukiwaniu rozwiązania... Jaki masz silnik ? Bo u nas nie montowano nic takiego jak 1.4 16V - albo 1.4 8V albo 1.4 T-Jet. Jeśli 1.4 8V i wymieniałeś niedawno rozrząd, to do adaptacji koło foniczne, to tak na wstępie, ale o tym było już nie raz na forum.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

kryszak
Nowy
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2016, 18:37
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012

Re: check egine

Post autor: kryszak » 27 gru 2016, 19:41

Rozrząd jeszcze nie był robiony

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5906
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: mwas » 28 gru 2016, 11:27

Podaj coś więcej: od kiedy masz to auto ? Jeśli od niedawna, to skąd pewność, że pasek rozrządu nie był wymieniany ? Jak objawia się chcek engine - pali się na stałe, miga, zapala się na stałe i gaśnie po jakimś czasie ? Silnik jakoś niepokojąco się zachowuje (drgania, wibracje, brak mocy) ? Skoro podajesz, że wypada zapłon, to pewnie odczytywałeś błędy - czym je odczytywałeś ? Czy oprócz tego jeszcze jakieś błędy wywala ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2178
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 101000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / Oberschlesien
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: adamson » 28 gru 2016, 15:14

Maciek, nie marudź, tylko podaj gotowe rozwiązanie :ryczy.
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5906
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: mwas » 28 gru 2016, 15:56

Nie jestem magik ani jasnowidz :ink Potrzebne są dane i ustalenie stanu możliwości do wykonania przez kolegę kryszak :ink Wszystko, co do tej pory było opisane, ewidentnie wskazuje na konieczność adaptacji koła fonicznego i zapoznania się z tym wątkiem -> http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=35&t=3374
No ale... to tylko jak na razie moje podejrzenia :ink Potrzebujemy więcej konkretnych danych :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3465
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 28000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Bytom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: ślimak » 28 gru 2016, 16:19

Obrazek
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

kryszak
Nowy
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2016, 18:37
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012

Re: check egine

Post autor: kryszak » 29 gru 2016, 23:00

Auto mam kupione z salonu z Elbląga kupiłem nowe .na kompie byłem u mechanika i tylko wyskakuje ten błąd ogólnie lampka check egine zapala się i mryga po przekroczeniu 120 km jak dla mnie wchodzi w tryb awaryjny bo zwalnia chociasz daje gazu .gdy wyłącza zapłon i znowu włączę zapłon w czasie jazdy i dam gazu wszystko wraca do normy .

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5906
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: check egine

Post autor: mwas » 30 gru 2016, 0:02

Przepraszam, ale ja nie rozumiem co jest u góry napisane... :smutny Może rozbijmy na atomy:
Auto mam kupione z salonu z Elbląga kupiłem nowe .
OK, rozumiem, że jesteś pierwszym właścicielem, kupowałeś jako nowe... BRAWO :! :brawo
na kompie byłem u mechanika i tylko wyskakuje ten błąd ogólnie lampka check egine zapala się i mryga po przekroczeniu 120 km jak dla mnie wchodzi w tryb awaryjny bo zwalnia chociasz daje gazu .
Super, byłeś u mechanika, ale nadal nie wiemy, czy to ASO, czy "Mietek" z pobliskiego garażu :lacha Jak dla mnie to auto wskazuje, że coś je boli :lacha Pytanie co :pomysli Ja zrozumiałem, że kolega wciska pedał gazu w podłogę a auto nic... a jak reszta :?
gdy wyłącza zapłon i znowu włączę zapłon w czasie jazdy i dam gazu wszystko wraca do normy .
Czyli po procedurze: "wyłącz i włącz silnik" wszystko wraca do normy :? :? :?

-- 30 gru 2016, o 00:04 --

Poza tym podczas jazdy wyłączać i włączać zapłon... zabójstwo :! :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 6004
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: check egine

Post autor: emmer » 04 sty 2017, 21:26

sposób na Kuźniara: Jedziesz do ASO i mówisz co i jak. Sprawdzają i mówią co autu dolega. ty odpowiadasz że umówisz się niezwłocznie.

w najgorszym przypadku zapłacisz około 100 zło za podłączenie kompa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Posty: 1046
Rejestracja: 04 sty 2014, 20:09
Przebieg: 82000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Pszów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: check egine

Post autor: Sebek » 03 gru 2018, 14:47

Wczoraj wieczorem wywaliło CHECK (świeci i nie gaśnie) próby ponownego uruchamiania nic nie dały (CHECK nie zgasł) choć auto chodzi w miarę normalnie. Delikatnie tylko falują obroty 800-1000 na ciepłym silniku. Dziś Elektryk podpiął kompa i wyskoczyła uboga mieszanka błąd wykasował, mam zrobić 200 km na samej benzynie i przyjechać na kontrolę nawet jak CHECK się nie zaświeci. ASO zapewniało że naprawiło rozjechaną mapę gazu :? :! przy ostatniej wizycie 2 tygodnie temu. Może też się okazać że komp z gazu fiksuje i będzie do wymiany?
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI

Online
Grubyzzz
klubowicz
klubowicz
Posty: 48
Rejestracja: 29 cze 2018, 15:23
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Żywiec
Otrzymał Piw: razy

Re: check egine

Post autor: Grubyzzz » 03 gru 2018, 22:47

Jeżeli masz gaz to listwa gazu powiedziała dość tego. Przerabiałem to u siebie kilka tygodni temu

ODPOWIEDZ