Alarm w linei

Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Posty: 377
Rejestracja: 08 gru 2009, 21:42
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: krakowskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: kk25 » 15 sty 2014, 19:05

Jery pisze:Mikrofoniki są na wierzchu. Są to czujniki mikrofalowe reagujące na ruch w kabinie.
A tak naprawdę, te "mikrofoniki" to sensory ultradźwiękowe. Zazwyczaj lewy jest nadajnikiem, a prawy odbiornikiem. Działa tak jak u nietoperza. Na początku nadajnik wysyła fale, one się odbijają od przeszkód w samochodzie i odbiornik jej odbiera. Przy pojawieniu się nowych przeszkód ( dziecko poruszy się w foteliku, pies skacze po siedzeniu, duża mucha lata w kabinie, ręka złodzieja sięga po radio, fale odbijają się pod innym kątem od " nowych" przeszkód. :)

Michał99
klubowicz
klubowicz
Posty: 39
Rejestracja: 20 lip 2013, 22:59
Przebieg: 38000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: Alarm w linei

Post autor: Michał99 » 21 sty 2014, 16:26

Dzięki wszystkim za wyjaśnienia :)

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 440
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: darkkam » 28 lut 2014, 21:00

ślimak pisze:Możesz zrobić i wysłać zdjęcie kluczyków które dostałeś do samochodu ? Pod klapą w komorze silnika powinna być syrena taka czarna kostka.

Może to wyglądać tak:
Obrazek
Dzisiaj przez przypadek sam uruchomiłem alarm w Lince, bardzo cicho było go słychać - aż z ciekawości zerknąłem pod maskę. Syrenka (jak z postu ślimaka) umieszczona niedaleko zbiorniczka płynu hamulcowego. Alarm jaki został zamontowany w aucie to Cheetah CH-AE Random ASC+. Nie mam tak technologicznie zaawansowanego :) klucza do tej syreny jak na fot. powyżej, bardziej przypomina kluczyk od kieszeni przenośnego dysku w starych kompach.
1. Jest jakaś regulacja głośności syreny?
2. Do czego służy kluczyk w tej syrenie?
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Online
Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2451
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Szamotuły
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: helletic » 28 lut 2014, 21:24

Tym kluczykiem wyłączasz syrenę, np. gdy chcesz odłączyć akumulator.
Syreny mają swoje zasilanie (baterię), która podaje prąd w chwili zaniku napięcia z akumulatora (na wypadek kradzieży, złodziej odcina kabel zasilający napięcie syreny a tu zonk :zlośnik )

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5907
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alarm w linei

Post autor: mwas » 28 lut 2014, 21:35

Nie mam pojęcia, czy głośność syreny można w jakikolwiek sposób regulować, proponuję postudiować dokumentację od tego alarmu. Jeśli takiej nie dostałeś z autem, to pozostaje pogooglować po modelu, który odczytałeś. A odnośnie kluczyka to dokładnie tak, jak pisze helletic, przy czym, bardzo ważna uwaga: wyłączenie syreny tym kluczykiem nie skutkuje rozbrojeniem alarmu ! To oznacza, że wyłączenie tej syreny, w przypadku sytuacji załączenia się alarmu jedyna różnica to taka, że nie słychać żadnego dźwięku, ale alarm nadal spełnia swoją funkcję, czyli jeśli jest poprawnie założony, to odcina zapłon, czytaj: nie odpalisz auta :ink Czyli w przypadku jak np. padną Ci baterie w pilocie, i otworzysz auto kluczykiem, alarm zacznie wyć. Nic nie da wyłączenie samej syreny, bo auta i tak nie odpalisz, alarm nadal jest aktywny :ink Do alarmu powinieneś mieć również przycisk serwisowy który z reguły umieszczany jest gdzieś w kabinie. Ja mam go ........................................................... Tym przyciskiem można ustawiać różne funkcje alarmu, ale do tego potrzebna jest instrukcja do alarmu :ink
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 9:29 przez emmer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pozwoliłem sobie ubezpieczyć Ci pojazd
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 440
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: darkkam » 28 lut 2014, 21:44

Dzięki helletic za info do czego służy kluczyk, a co z słabo słyszalnym alarmem?. Nie żebym się czepiał głośności, ale warto wiedzieć czy to się reguluje czy się popsuło :). W poprzednim aucie miałem całkowicie odłączona syrenkę, ale za to miałem wpięte radiopowiadamianie w domu.
Mwas posiadam taki przycisk jak opisujesz, popytam wujka google o instrukcje do tego alarmu. Właśnie podsunąłeś mi pewien pomysł, jutro sprawdzę czy mam odcięcie zapłonu :ok)
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5907
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 178888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alarm w linei

Post autor: mwas » 28 lut 2014, 21:49

Nie chcę zapeszać, ale wydaje mi się, że mam taki alarm i chyba powinienem mieć do niego instrukcję, więc w razie "W", jak nie znajdziesz nic ciekawego, to daj mi znać, zerknę w papiery i jak mam taki sam, to coś się wymyśli :ink Sorki za tyle znaków zapytania w tym zakresie, ale papiery mam pochowane a w tej chwili dzieciaki mi tam śpią i nie chcę myszkować po szafkach :ink Odnośnie syreny: dziwne, że działa tak cicho, u mnie to piszczy jak kotka podczas rui :lacha Nie wiem przypadkiem, czy głośności syrenki nie reguluje się właśnie tym przyciskiem :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
samson0711
Nowy
Nowy
Posty: 21
Rejestracja: 03 lis 2010, 18:52
Przebieg: 50000
Silnik: 1,4 Tjet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: śląsk

Re: Alarm w linei

Post autor: samson0711 » 02 mar 2014, 19:18

Alarm i syrena nie posiadają regulacji głośności ale z własnego doświadczenia wiem bo to przerabiałem że syrena ma własne zasilanie z baterii umieszczonej w środku;zasilanej i ładowanej przeważnie czerwonym przewodem na którym powinno być cały czas zasilanie (napięcie +12V) jeżeli go nie ma to syrenka delikatnie się ładuje z obwodu alarmu ale wyje bardzo cicho i krótko więc sprawdź podłączenia syreny . U mnie pomogło !jeżeli to nic nieda to trzeba wymienić ją na nową ! :) panic

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 440
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 86000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: darkkam » 02 mar 2014, 20:26

Mwas znalazłem instrukcje, nic tam na temat który poruszyłem nie jest napisane. Jeśli posiadasz taką to nie szukaj :) - ale dzięki za chęci :ok)
IMAG0184.jpg
samson0711 czyli z tego co piszesz syrena wyje tylko dzięki wbudowanej baterii?. Wydawało mi się że po wyzwoleniu alarmu powinna działać z baterii w aucie, a dopiero po odcięciu zasilania działać dalej z własnej baterii.
Czytałem też że wbudowane baterie w syrence często wylewają i elektronika na płytce zostaje zalana, tak właśnie umiera syrena

-- 25 kwietnia 2014, o 17:25 --

Ciąg dalszy z syrenką był taki że panowie z ASO montując alarm polutowali połączenia wiązek ale użyli pasty lutowniczej zamiast kalafonii. Dodatkowo wszystko to kiepsko izolując, czas i wilgoć odegrały tu swoja role i wszystko skorodowało. Syrenka zamiast ładować się 12V, ładowana była tylko 6V tak wykazał mi miernik.
Teraz zamontowana jest nowa syrena BS 46 wszystko porządnie połączone i zaizolowane gumowa taśmą samowulkanizujaca się i wszystko działa :ok)
IMAG0256.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3571
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 97000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alarm w linei

Post autor: Rafcio » 26 sie 2014, 17:16

Dzisiaj znajomy elektryk dołożył mi do mojego alarmu Meta-System czujnik uderzeniowy M14
http://allegro.pl/nowy-czujnik-wstrzaso ... 43464.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Cena śmieszna a zawsze to jakaś dodatkowa ochrona. Czujnik ma regulację i po ustawieniu fajnie działa :)
:pivo

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: heldan » 26 paź 2014, 11:55

Słuchajcie, warto zakładać ten alarm, jak sądzicie, czy dla złodzieja to robi różnicę? Czy może jakieś inne zabezpieczenie?

will
Moderator
Moderator
Posty: 3364
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 102500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: will » 26 paź 2014, 12:49

Nikt tego auta nie zwinie, nie wiem może w Rumuni
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: heldan » 26 paź 2014, 12:52

Hah, też tak pomyślałem, no ale kto wie. Różnie bywa...

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4495
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 224000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alarm w linei

Post autor: smak56 » 06 sty 2019, 20:50

heldan pisze:
26 paź 2014, 11:55
Słuchajcie, warto zakładać ten alarm, jak sądzicie, czy dla złodzieja to robi różnicę? Czy może jakieś inne zabezpieczenie?
Trochę późno ale.... :ryczy :foto
zabezpieczenie.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ