Witam serdecznie,
Dziękuję Wam bardzo za poświęcony czas i chęć pomocy
Pongo dziękuję za namiar. Dzwoniłam na Muszkieterów pierwszy wolny termin za miesiąc, a i cena przekracza niestety mój budżet.
Helletic dziękuję za Twoje rady:)

Co do ilości robionych km to osiołek będzie bardzo mocno eksplaotowany 8000-10000 km miesięcznie, głównie w mieście.
Mam nadzieję, że z 3 lata mi posłuży

póki co jego stan techniczy mój mechanik ocenił na bdb - widać, że poprzedni właściciel dbał
Pogodziłam się również, że przy tym silniku to królową szosy nie zostanę ;);)
Popytałam, podzwoniłam i dzielę się z Wami informacjami

może komuś kiedyś też się przyda:)
Mam polecone 2 zakłady i 3 możliwe instalacje.
W pierwszym zakładzie proponują mi:
KME ze sterownikiem Nero
reduktor Tur 6v
pojedyncze wtryskiwacze Barakuda
wąż Parker, przewody Faro, filtry z włóknem czklanym KME, lubryfikator
Na calość 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów, przegląd co 10 000. Minusem jest odległość bo ok 50 km, więc jak coś trzeba by poprawiać, czy jechać na przegląd to trzeba liczyć 2,5 minimum by się wydostać z miasta :(
W drugim warsztacie mi proponują:
1) Instalacje Optima
2) Instalacje Lavato Ego
Obydwie to są gotowe zestawy, 2 lata gwarancji bez limitu km, przegląd po 15 000 km. Właściciel po dłuższej rozmowie powiedział mi że on doradza mi Lavato Ego - jest ona tańsza o 300 zł od Optimy. Stwierdził, że w moim przypadku nie ma sensu inwestować w coś droższego - biorąc pod uwagę ile km będzie samochód robił i ile mi jeszcze pewnie posłuży. Wg Niego Lavato jest lepsze bo producent nie robi problemów z reklamacjami jak coś się popsuje i od razu wymiania na nowa część, więc przez 2 lata mam i tak spokój.
Poza tym stwierdzili, że nie ma sensu lubryfikacji i że nie ma sensu wkładać drogiej instalacji.
Przyznam szczerze, że to podejście mnie przekonuje

Oczywiście 300 pln w jedną czy drugą stronę nie robi mi różnicy natomiast miłe, że ktoś realnie to ocenił. Dodam, że 5 warsztatów oferowało mi instalacje od 3000 pln wzwyż.
Co o tym myślicie Panowie? Czy ktoś z Was ma instalację Lavato Ego?
Pozdrawiam serdecznie