Skrzynia 6 biegów w lince

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: karol_zydek » 27 lis 2017, 10:02

Cześć. Z wiosny mam zamiar wymienić sprzęgło (186000km więc chyba czas na nie) i przy okazji zastanawiam się nad zmianą skrzyni biegów na 6 stopniową. Może ktoś już miał takie przemyślenia lub zmienił a się nie pochwalił panic . Temat otwarty. Wszelka pomoc mile widziana.
Pzdro Karol

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6386
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: Tomek » 27 lis 2017, 11:09

Kiedyś przez chwilkę o tym myślałem...
Alfa Romeo Mito przy naszym silniku 1,4 8V jest spięta ze skrzynią 6 biegową.
Słyszałem też że kiedyś ktoś zmieniał taką właśnie skrzynię z Alfy do Grande Punto 1,4 8V i operacja się udała bez problemów.
Nie mam pojęcia czy przełożenia odpowiadałyby wadze Linei..
Jakbyś się zdecydował na podziałanie w tym temacie będę trzymał kciuki.

Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Posty: 902
Rejestracja: 25 wrz 2014, 15:16
Przebieg: 81000
Silnik: 1.3multijet 95KM
Rocznik: 2013
Lokalizacja: Żywiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: Fiacik » 27 lis 2017, 14:57

Ten temat to mnie trapi już od momentu zakupu Linki , rozmawialiśmy nawet o tym na zlotach .Jedno co wiem od jednego z majstrów serwisu posiadającego Fiata Punto 1,3 mj /z taką właśnie przeróbką/ - to nie ma z tym większego problemu .Oczywiście poza finansowym ,gdyż kupno używanej i dobrej w rozsądnej cenie graniczy z cudem , a nowa to wydatek ok.6 - 8 tys.zł + robocizna . Oczywiście można wtedy odsprzedać starą , ale ta jest ogólnie dostępna więc i cena niewielka . Można oczywiście poszukać dobrego kolegi
pracującego we Fiacie , który taką skrzynię nową kupi znacząco taniej ,ale ja ze względu na ogólnie wysokie koszty ten temat odpuściłem.
Koszty to właśnie główna przyczyna niemontowania 6 biegowej skrzyni w TIPO 1,3 mj bo wtedy cena auta i tak bardzo wysoka przekroczyła by znacząco cenę 1,4 Tjet .Inna sprawa , że auto z 1,3 mj aż się prosi o taka skrzynię i to zarówno w kwestii decybeli powyżej 110 km/godz jak i zużycia paliwa .Jeżeli moja Linka w jeździe autostradowej , a lubię sobie pojechać - zużywa 5,4 litra na setkę to na 6 biegowej skrzyni zejście poniżej 5 litrów nie było by żadnym rewelacyjnym osiągnięciem . I w tym właśnie przypadku wszystko ZA zostaje obalone z powodu ceny .
Natomiast powiem szczerze , że mam pewne wątpliwości czy aby Linka z 1,4 8V da radę pojechać na 6 biegu .Jechałem TIPO ale tam
jest 1,4 16V i na prostej daje radę , ale też ma 18 kucyków czyli ponad 20% mocy więcej .

Tomek , ale ta Alfa , o której piszesz to pewnie ma po 2 świece na cylinder i znacznie więcej mocy niż Linka :)
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6386
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: Tomek » 27 lis 2017, 15:13

Fiacik pisze:
27 lis 2017, 14:57


Tomek , ale ta Alfa , o której piszesz to pewnie ma po 2 świece na cylinder i znacznie więcej mocy niż Linka :)
E tam, ten sam motor.
Aż głupio że wkładali takiego szatana do Alfy, choć z drugiej strony pasjonaci mówią że Mito to nie Alfa.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: zibi186 » 27 lis 2017, 20:02

Panowie , jeśli się nie mylę rozmawiacie tu o 6 biegowej skrzyni o oznaczeniu M 32. Czytałem o niej bodajże na forum alfy . " Notowania " ma raczej niskie ze względu na swoją wysoką awaryjnośc podobno . Nie wiem , czy taka zamiana w ostatecznym rozrachunku by się opłaciła . . . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6386
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: Tomek » 27 lis 2017, 22:26

W przypadku silnika benzynowego to chyba jednak nie jest to nieszczęście M 32, ale temat warty zbadania.
Z mej bardzo pobieżnej wiedzy M 32 wkładali do dużych silników diesel'a, M 20 do mniejszych, a do benzyny jeszcze coś innego.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: zibi186 » 27 lis 2017, 23:59

Silniki jts prawdopodobnie parowane byly z M 32

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1657
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: leszek1234 » 28 lis 2017, 8:44

Mam takie osobiste doświadczenie. W Bravo 1,4 t-jet mam 6 biegów. Osobiście nie widzę aż takiej różnicy żeby inwestować w posiadanie 6 biegów w Linei, ale stosunkowo rzadko jeżdżę tym samochodem w dalekie podróże. Może dla kogoś kto robi często i dużo "trasy" sprawa jest warta zainteresowania. Ale jeśli trzeba wachlować biegami, przynajmniej w moim przypadku, to skrzynia Linei chodzi zdecydowanie lepiej.

nowakm11
Posty: 20
Rejestracja: 27 gru 2011, 9:47
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: nowakm11 » 28 lis 2017, 9:50

Ja też bym chciał mieć 6 biegów.
Mi chodzi o to, aby jadąc na chorwację chociaż troszkę zmniejszyć obroty silnika przy 140.

krupniok
Posty: 105
Rejestracja: 26 cze 2017, 23:35
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: krupniok » 28 lis 2017, 15:04

1.4 8V i 1.4 T-Jet pomimo, że mają po 5 biegów mają zupełnie inne skrzynie biegów. W T-Jet biegi są o wiele dłuższe co sprawia, że jazda z prędkościami autostradowymi nie boli.
W Bravo z 6 biegami (T-Jet) jest skrzynia M32 ("wadliwa" z sypiącymi się łożyskami), w wielu innych samochodach tej grupy także (np. Lancia Delta, Abarth Grande Punto, Fiat Croma czy Alfa 159). Miałem do czynienia ze skrzynią M32 i o ile robi się niewiele kilometrów to nie ma się czego bać, to przy większych przebiegach remont skrzyni jest nieunikniony (na szczęście koszt remontu nie zabija, o ile zrobimy go zawczasu).

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: zibi186 » 28 lis 2017, 20:12

krupniok pisze:
28 lis 2017, 15:04
1.4 8V i 1.4 T-Jet pomimo, że mają po 5 biegów mają zupełnie inne skrzynie biegów. W T-Jet biegi są o wiele dłuższe co sprawia, że jazda z prędkościami autostradowymi nie boli.
W Bravo z 6 biegami (T-Jet) jest skrzynia M32 ("wadliwa" z sypiącymi się łożyskami), w wielu innych samochodach tej grupy także (np. Lancia Delta, Abarth Grande Punto, Fiat Croma czy Alfa 159). Miałem do czynienia ze skrzynią M32 i o ile robi się niewiele kilometrów to nie ma się czego bać, to przy większych przebiegach remont skrzyni jest nieunikniony (na szczęście koszt remontu nie zabija, o ile zrobimy go zawczasu).
A więc jednak . . . Pozostaje więc kwestia czy przełożenia skrzyni M 32 nie będą szkodliwe lub uciążliwe dla 8v . . .

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Skrzynia 6 biegów w lince

Post autor: karol_zydek » 02 gru 2017, 12:15

Dzięki wszystkim za pomoc. Muszę teraz forum gp przeczesać i do mechanika zagadać co on na to ;)
Pzdro Karol

ODPOWIEDZ