AUDIOszyna can

Gra muzyka
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6126
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 07 sty 2017, 8:58

Bosch jest właścicielem Blaupunkta. Na moim jest naklejka Bosch Fiat D323 CD TE SB05. Te numery 199 lub 323 to Fiatowskie oznaczenia typów pojazdów, radia są tak nazwane żeby nie było pomyłek w magazynach.

Awatar użytkownika
Sebek
klubowicze
klubowicze
Posty: 756
Rejestracja: 04 sty 2014, 20:09
Przebieg: 59000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Pszów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: Sebek » 07 sty 2017, 9:42

A wygląda to tak :ink
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 07 sty 2017, 9:59

U mnie było radio takie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3179
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: ślimak » 07 sty 2017, 19:00

25gaga60 pisze:U mnie było radio takie
To radio LINEA

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 08 sty 2017, 16:59

To ja wiem że to radio LINEA
I tu jest problem bo teraz mam radio BLAUPUNKT 199 MP3 MY SB05 bo muszę samemu włączać i
wyłączać
I dlatego prosiłem o pomoc

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3179
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: ślimak » 08 sty 2017, 19:07

Wiem że odpowiedź jest głupia - ale czy oglądałeś w ustawieniach radia. Wiem ze tam było automatyczne off po 20 minutach. Ale czy jest auto ON nie pamiętam. To tez może być powód podłączenia sterowania tzn. Radio ma chyba prócz plusa zasilającego plus sterujący. Ten pierwszy pod aku drugi pod np. Stacyjkę

Online
Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5078
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: mwas » 08 sty 2017, 22:23

Prezes, czytaj co pisałem wcześniej :ink Sygnał o przekręceniu kluczyka (włączeniu stacyjki) jest w tych radiach przekazywany przez szynę CAN, radio nie ma osobnego podpięcia dodatkowego zasilania czyli tzw. "plusa po stacyjce" :oj

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3179
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: ślimak » 08 sty 2017, 22:38

mwas pisze:Prezes, czytaj co pisałem wcześniej :ink Sygnał o przekręceniu kluczyka (włączeniu stacyjki) jest w tych radiach przekazywany przez szynę CAN, radio nie ma osobnego podpięcia dodatkowego zasilania czyli tzw. "plusa po stacyjce" :oj

Wysłane z Galaxiaka
Sorry Stary... zamarzł mi mózg... :lacha w robocie byłem 3 dni na noc z tego 2 po -30st C

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 317
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 11 sty 2017, 9:14

Jak już chyba bylo wczesniej napisane , nasze radyjka sterowane są za pomocą szyny can . Czyli nie posiadają wyjscia + po stacyjce -ktore to złącze w innych radiach jest odpowiedzialne za włącz - wylącz radio z zaplonem . Dokonujac ingerencji w eprom Twój magik dal Ci możliwość korzystania z radia prawdopodobnie z pominieciem szyny can . Myślę , że mozna to sprawdzić odpinając zlącza can w kostce iso . Jesli tak jest , to raczej w tym radyjku nie odzyskasz sterowania po zaplonie bez ponownej ingerencji w eprom . Za darmo też chyba nikt Ci tego nie zrobi . Nie wiem czy na Twoim miejscu nie rozwazylbym ponownej wymiany radia , niekoniecznie fabrycznego . Takie radio, plus podciągnięcie do niego + po stacyjce wydaje się najprostszym rozwiązaniem jesli zależy Ci na tym sterowaniu po zaplonie , a cenowo wyjdzie pewnie podobnie co ponowna wymiana wsadu eprom z niepewnym skutkiem ( skoro radio mialo wczesniej podpiętą szynę can a wywalalo Ci cancheck , to coś z nim bylo już nie tak ) , jak sądzę. A na to radio znajdziesz pewnie chętnego, bo nie każdemu tak zależy, żeby radio samo się włączało i wyłączało. Moim zdaniem tak wygląda obecnie sytuacja u Ciebie , ale oczywiście mogę się mylić ! :) Życząc sukcesów pozdrawiam :)

Online
Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5078
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: szyna can

Post autor: mwas » 11 sty 2017, 10:07

Trzeba jeszcze pamiętać, że jeśli radio w ogóle ruszy bez CANa, to stracimy takie funkcjonalności, jak sterowanie radiem z koła kierownicy i wyświetlanie informacji z radia na wyświetlaczu zegarów.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 317
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 11 sty 2017, 10:36

A sterowanie niefabrycznego radia z kierownicy bylo już opisane przez helletic'a choćby tu :
http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=13&t=2827 :)

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 11 sty 2017, 16:21

Dziekuje za obszerną odpowiedź p.klubowicze radia jednak nie zmienię zostanę przy tym BLAUPUNKT
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 317
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 11 sty 2017, 17:32

Nikt też do zmiany radia nie namawia :) Pomimo okrojonej funkcjonalnosci radio przecież dziala . Domyslam się , że wymiany jego dokonaleś aby mieć obslugę mp3 . Szkoda , że nie zajrzaleś na forum zanim kupiłeś blaupunkta , mogłeś dowiedzieć się że są inne mozliwosci aby poszerzyć i to znacznie wybór źródła sygnalu , które naglaśniane są przez samochodowe audio i nie stracić pelnej ( jak mówisz ) funkcjonalnosci sprzętu . Pozdrawiam :)

25gaga60
Nowy
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 11 gru 2016, 8:13
Przebieg: 118000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2010

Re: szyna can

Post autor: 25gaga60 » 12 sty 2017, 9:52

A może pomożesz jaki zestaw głośnomówiący podłączyć pod radio żeby słyszeć przez głośniki samochodowe
Pozdrawiam p.Klubowicz

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicze
klubowicze
Posty: 317
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 T.-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: szyna can

Post autor: zibi186 » 12 sty 2017, 10:12


ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość