[M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4284
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 216500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

[M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: smak56 » 05 sie 2014, 14:15

Nasza Linea ma raczej słaby klakson. W związku z tym zmieniłem ten stan, montując nowe sygnały dźwiękowe. Co z tego wyszło możecie usłyszeć tutaj: http://youtu.be/yPf763oFopE" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak to zrobić? Po zakupie sygnałów (ja kupiłem używane od Chryslera PT Cruisera), należy w sklepie elektronicznym dokupić: przekaźnik stykowy 12V30A, z podstawą /lub bez/, bezpiecznik 20A (fot.1). Na fotografii tej pokazałem również jak podłączyć zakupione elementy. Jest to niezbędne do prawidłowego działania nowego sygnału, gdyż trzeba ominąć bodycompa, który steruje mocą sygnału fabrycznego. Na foto nr 2 pokazałem jak to wygląda w rzeczywistości. Jak trąbi - już wiecie. Koszt tej przeróbki w zależności od kupionego sygnału może wahać się między 40 a 70 zł. Jeżeli ktoś chciałby pobawić się /zachęcam/ a coś jest niejasne, to chętnie podpowiem lub zamieszczę odpowiednie zdjęcie.

p.s. W początkowej fazie realizacji konsultowałem moda z mwas-em, później z elektrykiem, a o efekt końcowy zadbałem sam.
Biorąc pod uwagę fakt, że miałem już dwa dodatkowe przewody z bezpiecznikami podpięte pod + akumulatora, a ten byłby trzeci, zaczął robić się bałagan. W związku z tym zamontowałem dodatkową skrzyneczkę z bezpiecznikami (fot 3). Zastąpiłem nią wszystkie dotychczasowe przewody i bezpieczniki (trochę ciasno ale się da), teraz jest :ok) .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6457
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 05 sie 2014, 16:41

No fajnie, ale można lepiej :lacha
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TW3Jhqhtwj8[/youtube]

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 15 gru 2013, 21:30
Przebieg: 69000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Odp: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: darkkam » 05 sie 2014, 17:28

smak56 Bez urazy :ok) Za pomysł i wykonanie jak zwykle :pivo
Moja propozycje zostały przeniesione do działu Humor viewtopic.php?f=19&t=173&p=88168#p88168" onclick="window.open(this.href);return false;


Wysłane z HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2014, 18:11 przez darkkam, łącznie zmieniany 3 razy.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4284
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 216500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: smak56 » 05 sie 2014, 17:32

Ja nie umieściłem tego w temacie "Humor". Z Waszymi propozycjami nie przejdziecie przeglądu technicznego. :przykry
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: Tomek » 05 sie 2014, 18:04

Jak zwykle jestem pełen uznania dla smaka, ale nic nie będę zmieniał, bo uważam że Linea ma bardzo przyzwoity klakson.
A z resztą przez te lata to użyłem go może ze dwa razy :pomysli nie licząc trąbienia na zlotach :zlośnik
W pracy w Mercedesie Sprinterze, to jest dopiero tragedia.. Wielkie auto, a ma tak mało męski klakson, że wstyd w ogóle pipać.. bo piszczy jak dziewica..
Linea ma klakson w porządku :ok)

P.S. Bardzo podobają mi się te zgrupowane w jedną całość dodatkowe bezpieczniki.

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1013
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: daro70 » 05 sie 2014, 18:57

Ja mam dołożony sygnał dzwiękowy od chevrolet cruze , bez żadnych dodatkowych przekażników i ustroistw - po prostu wpięłem się w instalację i działa już trzech lat bez problemu :ok) .
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2078
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 97100
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: adamson » 05 sie 2014, 22:30

Jak zwykle u smaka wykonanie perfekcyjne tylko ,ja wiem, czy hmm potrzebne ?
Na ogół prawie wcale nie używam trąby, a jak chcę użyć to długo szukam, kurde, gdzie ten klakson ?!

Wysłane z SONY Xperia J
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Posty: 481
Rejestracja: 10 lut 2011, 16:17
Przebieg: 20000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: Rincewind » 06 sie 2014, 12:08

Tomek, bo ty z definicji musisz się umieć kontrolować. Przeciętny kierowca jeżdżący po Warszawie chętnie doposażyłby samochód w działko Vulcan.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6328
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: Tomek » 06 sie 2014, 15:11

Czasami się irytuję, ale trąbienie niewiele pomaga, a moim zdaniem nawet szkodzi, bo się człowiek jeszcze bardziej nakręca.

Awatar użytkownika
musicdra
klubowicz
klubowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 kwie 2013, 16:57
Przebieg: 103000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Olsztyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: musicdra » 06 sie 2014, 23:22

smak56 pisze: Co z tego wyszło możecie usłyszeć tutaj: http://youtu.be/yPf763oFopE" onclick="window.open(this.href);return false;
.
Z opisu i ze zdjęć nie za bardzo wiedziałem po co ta cała robota :oj ,
ale film wszystko wyjaśnia - klakson brzmi pięknie! :brawo

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4284
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 216500
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [M] Sygnał dźwiękowy - zmiana

Post autor: smak56 » 18 sie 2014, 18:30

daro70 pisze:Ja mam dołożony sygnał dzwiękowy od chevrolet cruze , bez żadnych dodatkowych przekażników i ustroistw - po prostu wpięłem się w instalację i działa już trzech lat bez problemu :ok) .
Też tak miałem przez trzy lata. Do czasu, aż przypadkowo podłączyłem je bezpośrednio pod akumulator. Okazało się, że sygnały podłączone pod instalację fabryczną trąbią przynajmniej o 40% ciszej niż pod akumulator. Dopiero podłączenie takie jak pokazałem daje 100% ich mocy.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość