Strona 30 z 31

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 08 mar 2018, 21:06
autor: Szczypior
Już tłumaczę :)
Na rysunku z pierwszej strony zasilanie jest podane do kabla nr3 we wtyczce kolor pomarańczowy a do żółtego jest pin 20
Na stronie dziesiątej , jest poprawka aby zasilanie dać na przewód żółty tzn nr4 w manetce a pin 20 na nr4 ( pomarańczowy )

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 08 mar 2018, 21:10
autor: smak56
rustin pisze:
08 mar 2018, 21:06
Już tłumaczę :) ... Na stronie dziesiątej , jest poprawka aby zasilanie dać na przewód żółty tzn nr4 w manetce a pin 20 na nr4 ( pomarańczowy )
I tak podłącz.

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 08 mar 2018, 21:11
autor: Szczypior
Dzięki. Jak dojdą konektory będę walczył z podłączeniem

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 14 mar 2018, 19:59
autor: Szczypior
Podłączyłem ale coś jest źle.
Kontrolka działa, on of włącza się tempomat ale po włączeniu i puszczeniu gazu auto zwalnia, zamiast trzymać prędkość, dopiero jak przytrzymam + to przyspiesza i utrzymuje prędkość. Tak ma być?

Druga sprawa, po naciśnięciu hamulca, wyłącza się, więc ok ale jak naciskam przycisk res nie reaguje i nie włącza się spowrotem.

Trzecia sprawa, nie działa - na manetce, auto nie zwalnia.

Czy może być dlatego że piny nie łączą się przy wtyczce na kompie czy wtedy by wogole nie działał? Można to jakoś sprawdzić?

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 14 mar 2018, 20:42
autor: mwas
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Podłączyłem ale coś jest źle.
Kontrolka działa, on of włącza się tempomat
Czyli działa :luzak
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
ale po włączeniu i puszczeniu gazu auto zwalnia, zamiast trzymać prędkość, dopiero jak przytrzymam + to przyspiesza i utrzymuje prędkość. Tak ma być?
I tak ma być :luzak Włączenie na manetce ON tylko aktywuje tempomat ale nie powoduje utrzymanie aktualnej prędkości. Dopiero użycie przycisku + zapamiętuje aktualną prędkość a przytrzymanie lub wciskanie stopniowe przycisku + powoduje zwiększanie prędkości w inkrementacji 2 km/h
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Druga sprawa, po naciśnięciu hamulca, wyłącza się, więc ok
Tutaj wszystko się zgadza, dodatkowo wciśnięcie sprzęgła powinno rozłączyć utrzymywanie zapamiętanej prędkości :ink
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
ale jak naciskam przycisk res nie reaguje i nie włącza się spowrotem.
Tutaj jest coś nie tak. Albo nie styka Ci w manetce przycisk RES, albo jest gdzieś problem na stykach, np. we wtyczce w komorze silnika. Spotkaliśmy się już z problemem ze stykami we wtyczce, piny muszą kliknąć.
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Trzecia sprawa, nie działa - na manetce, auto nie zwalnia.
Tutaj tak samo, jak wyżej - coś na stykach, albo w manetce, albo we wtyczce w komorze silnika.
rustin pisze:
14 mar 2018, 19:59
Czy może być dlatego że piny nie łączą się przy wtyczce na kompie czy wtedy by wogole nie działał? Można to jakoś sprawdzić?
Tak jak napisałem wyżej - może tak być, ale nie eliminuje to działania innych funkcji tempomatu, jak włączenie czy zapamiętanie prędkości i przyśpieszanie. Każda funkcja tempomatu realizowana jest osobnym przewodem, i brak styku możesz mieć np tylko na jednej z nich i wtedy to tylko ona nie będzie realizowana a nie wszystkie :ink

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 14 mar 2018, 21:54
autor: Szczypior
Wyciągnąłem jeszcze wtyczkę przy kompie i powciskalem konektory, działa.
Nie chciała mi wejść do końca fioletowa wsuwka, pękła ta strona od pinów tempomatu, ułamałem ja i włożyłem wtedy.
Czy ona blokuje konektory czy coś?

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 14 mar 2018, 22:03
autor: smak56
rustin pisze:
14 mar 2018, 21:54
Wyciągnąłem jeszcze wtyczkę przy kompie i powciskalem konektory, działa.
Nie chciała mi wejść do końca fioletowa wsuwka, pękła ta strona od pinów tempomatu, ułamałem ja i włożyłem wtedy.
Czy ona blokuje konektory czy coś?
Tak, blokuje piny. Też mi blokowała (miałem nieoryginalne), przeszlifowałem ją od spodu. Ale najważniejsze, że wszystko działa :ok)
3. rozłożenie (1).JPG

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 11 cze 2018, 13:11
autor: EGON
Może ktoś wstawić schemat do t-jeta bo mi nie wyświetlają się zdjęcia z 1 strony

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 11 cze 2018, 13:13
autor: mwas
Nikomu się nie wyświetlają :oj Problem techniczny z galerią - walczymy z tym :ink

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 11 cze 2018, 17:01
autor: EGON
Poprawiłem schemat do T-Jeta. Jedno pytanie czy kabel + po stacyjce musi być z pinu nr 8 czy można go sobie dowolnie podłączyć ? Kupię konektory do ECU jak ktoś ma.

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 11 cze 2018, 18:15
autor: mwas
EGON pisze:
11 cze 2018, 17:01
Jedno pytanie czy kabel + po stacyjce musi być z pinu nr 8 czy można go sobie dowolnie podłączyć ?
Mówiłem nie raz ale powtórzę: zasilanie można sobie podciągnąć skąd się tylko podoba, może być nawet bezpośrednio z aku, byleby było tam +12 V

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 15 cze 2018, 13:37
autor: EGON
Czy ciężko jest rozebrać wtyczkę od ECU w T-Jet celem dołożenia pinów ?

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 15 cze 2018, 15:02
autor: mwas
Łatwo :ink Tu masz wszystko pokazane -> viewtopic.php?f=94&t=2877 :ink Szukaj postów smak56 - w multijet jest identyczna wtyczka, jak w T-Jet :ink

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 30 cze 2018, 22:02
autor: EGON
Podłączyłem tempomat najwięcej zabawy z pinami i wtyczce ECU a potem nie mogłem wsunąć tej fioletowej blokady :( finalnie ja podszlifowalem i weszła. Tempomat działa ale nie działa mi funkcja res, chyba że coś pomoże aktywowanie kontrolki.

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

: 01 lip 2018, 12:11
autor: EGON
Z res 1 pin nie łączył poprawiłem i już działa w 100%. Nie mogę jednak aktywować kontrolki, kontrolka w teście zegarów jest i świeci natomiast nie widać węzła tempomatu :( co poradzicie? Czy problemem może być to że plus po stacyjce nie podłączyłem do skrzynki w aucie ?