[ M ] Podłączenie tempomatu

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5823
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 01 lip 2018, 12:58

Nie :ink Plus nie ma tutaj nic do "gadania" :ink Nie szukaj również "węzła tempomatu", bo u nas w sumie to takiego nie ma :lacha Całą procedurę aktywacji kontrolki opisałem dość dokładnie w pierwszym poście z instrukcją :ink Żeby aktywować kontrolkę, musisz połączyć się nie z Fiatem Linea a np. z Fiatem Idea albo Bravo (też podobno powinno zadziałać) :ink I tam wykonujesz aktywację kontrolki a potem przeprowadzasz procedurę osiowania PROXI :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
EGON
Posty: 198
Rejestracja: 05 gru 2015, 16:19
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: EGON » 01 lip 2018, 13:38

O kurde to ciekawe przeoczyłem zmianę modelu a czytałem kilka razy. Kontrolka aktywowana poprzez Fiat Idea 1.4 16V
Fiat Linea Emotion 1.4 T-Jet 2007

p2170296
klubowicz
klubowicz
Posty: 47
Rejestracja: 18 lip 2018, 14:38
Przebieg: 126000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Grudziądz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: p2170296 » 29 lip 2018, 15:51

No i w mojej linijce, też zagościł tempomat:

Przewody przeciągnięte "znanym szlakiem", za pomocą rurki węglowej.
IMG_20180728_143734.jpg
IMG_20180728_143740.jpg
Przycięta manetka:
IMG_20180728_161503.jpg

Zamontowana manetka (przyklejona od środka na klej cyjanoakrylowy):
IMG_20180729_153819.jpg

Zastosowałem konektory od Punto 2. Niestety okazały się troszkę za grube i połamałem czerwoną blokadę pinów, więc musiałem założyć wszystko bez niej.

Koszt:
56zł manetka z przesyłką
15zł wtyczka z konektorami

Pozostało aktywować kontrolki, ale nie mam w tej chwili interfejsu.


PS Po długotrwałym odłączeniu aku kasuje się przebieg i dane z trip A i B.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: karol_zydek » 11 paź 2018, 19:35

Jest problem. Może ktoś już takie coś miał albo ma pomysł co zrobić z tym fantem. Jak przekręcam stacyjkę to pokazuje mi ikonkę tempomatu mogę go włączyć (zaświeci się) i wyłączyć (zgaśnie) się jak odpalę auto to nie chce się włączyć. Miałem tak już od kilku miesięcy ale włączenie i włączenie silnika załatwiało sprawę i działało. Teraz niestety nie pomaga :( ktoś ma jakiś pomysł?
Pzdro Karol

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1125
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: zibi186 » 11 paź 2018, 21:54

Karol , myslę ze w pierwszej kolejnosci sprawdzil bym wszystkie dolożone przy montazu tempomatu złącza , luty itp . Jesli to nie pomoze , to chyba pozostanie rozkminiać sprawe w oparciu o schemat . . . Ale wyglada to tak jakby kostka stacyjki miala z tym cos wspolnego 🤔 Pozdrawiam 😃

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: karol_zydek » 11 paź 2018, 22:30

Dzięki. W sobotę to zbadam. Dziwi mnie że przy włączonej stacyjce działa. A jak odpalę to nie reaguje.
Pzdro Karol

Online
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2143
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 99000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: adamson » 12 paź 2018, 0:11

Karol, a jak stary masz akumulator?
Miałem podobne objawy, tzn. nie działał tempomat, gdy akum miał 8 lat, auto normalnie odpalało itd.
Po zakupie nowej baterii wszystko wróciło do normy.
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: karol_zydek » 12 paź 2018, 6:49

Hmm akumulator w miarę nowy. Może 3 lata. Ale sprawdzę stan jego naładowania. Dzięki!
Pzdro Karol

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5823
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 12 paź 2018, 8:26

Na bank akumulator - sprawdzone niejednokrotnie :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
karol_zydek
klubowicz
klubowicz
Posty: 227
Rejestracja: 04 mar 2011, 18:17
Przebieg: 170000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Dęblin, Radzionków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: karol_zydek » 12 paź 2018, 21:43

Mwas dzięki. Jak miernik mnie zmusi to w poniedziałek jadę po nowy;) dzięki Bogu że nie muszę pod blokiem grzebać:P
Pzdro Karol

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość