Kto śledzi moje posty to wie, że mój egzemplarz LINKI jest bardzo dowcipny
Twardy pedał hamulca też przerabiałem, a raczej coś jeszce bardziej dziwnego - samoczynne blokowanie się tylnych hamulców świecenie światła stop, co zauważyłem przypadkiem w nocy w wstecznym lusterku i cholernie twardy pedał.
Samochód kupiłem na jesieni a problemy z hamulcem pojawiły się gdy zacząłem używać w samochodzie ogrzewania z nadmuchem na nogi.
Wyobraźcie sobie mechaników którym tłumaczyłem, że jak włączę ogrzewanie na nogi to blokują mi się hamulce... odpowiedź była w stylu " psychiatra przyjmuje w środy i piątki od 16.00 do 20.00 "
Az trafiłem na gościa który przypomniał sobie iż coś takiego było kiedyś w Bravach i nawet zostało objęte akcją serwisową.
OTÓŻ!!
Pedał hamulca montowany jest na plastikowym sworzniu, gdy jest nowy to wszystko jest Ok ale po jakimś czasie plastik zużywa się i staje się porowaty a pod wpływek ciepła zwiększa swoją średnicę a co za tym idzie pedał hamulca nie wraca do końca w położenie spoczynkowe i powoduje jakbyśmy jechali cały czas na leciutko wciśnietym hamulcu i zużywamy wtedy całe podciśnienie slużące do wspomaganie (wymiana pompy vacum nic nie da) - pedał twardnieje i po jakimś czasie dochodzi do blokowania tylnych hamulców.
Oczywiście lekiem na to miała być wymiana calego zestawu pedałów.
Dość już wpakowałem, kasy w ten samochód więc doedukowany opowiedziałem wszystko swojemu mechanikowi. Ten mnie wysłuchał

i bez przekonania wymontował plastykowy sworzeń na którym był zamontowany pedał hamulca ( tu uwaga: najpierw trzeba odkręcić elektryczny pedał przyspieszacza (gaazu) bo inaczej nie zdemontujemy wspomnianego sworznia.. za malo miejsca)
Sorzeń był lekko porowaty i suchy więc delikatnie został oczyszczony papierkiem a rozwiertakiem wygładzona i leciutko powiększona jego średnica wewnętrzna ..potem smar i składanie wszystkiego do kupy.
Problem zniknął jak ręką odjął i nie pojawił się dotąd choć upały tego lata były nie miłosierne.
Hamulce pracują bez zarzutu i zawsze są a pedał normalny.
Jeśli ktoś będzie mial podobny problem to może niech zacznie od tego..