Czujnik ciśnienia klimatyzacji

salata102
Nowy
Nowy
Posty: 21
Rejestracja: 08 lis 2011, 20:54
Przebieg: 86000
Silnik: 1,3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: salata102 » 03 paź 2013, 10:45

Mam problem, padł mi czujnik ciśnienia klimatyzacji, przynajmniej taki komunikat wyświetla się po podpięciu samochodu do komputer. Klimatyzacja się nie włącza, nie zauważyłem tego bo w ostatnim czasie nie było potrzeby z niej korzystać. Ciśnienie w układzie jest właściwe, klima jest nabita. Czy wymiana tego czujnika jest możliwa bez opróżniania układu z czynnika, czy jest też zabudowany jakiś zawór.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4326
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 218000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: smak56 » 03 paź 2013, 11:40

Na razie znalazłem czujnik, w dobrej cenie (oryginał) http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kli ... 85930.html" onclick="window.open(this.href);return false;. W sklepie grubo ponad 100 zł a w ASO ? Jak montować i gdzie się wkręca? Tego nie wiem. Ale po wyglądzie i wtyczce, łatwo znaleźć. :ok)
Ostatnio zmieniony 03 paź 2013, 11:47 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
****
Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: emmer » 03 paź 2013, 11:43

łoj, chyba jeszcze niekt tego nie przerabiał. czyli klimę już sprawdzałeś gdzieś u mechaniorów?
Obrazek

salata102
Nowy
Nowy
Posty: 21
Rejestracja: 08 lis 2011, 20:54
Przebieg: 86000
Silnik: 1,3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: salata102 » 03 paź 2013, 12:16

Klima sprawdzona - nabita i szczelna. Na różnych forach sprzeczne informacje. Jeżeli jest zamontowany zawór zwrotny to z wymianą nie powinno być większych problemów.

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1639
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: leszek1234 » 03 paź 2013, 14:44

salata - ale lakonicznie napisałeś. Wymieniłeś ten czujnik czy nie było potrzeby, a jeśli tak, to czy można tą wymianę zrobić samemu czy koniecznie u gościa od klimy?

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4326
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 218000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: smak56 » 03 paź 2013, 15:49

No nie wiem, czy bez wyssania czynnika można wymienić ten czujnik (fot. 1). Z tego co widzę, zamontowany jest na aluminiowym przewodzie klimatyzacji, poniżej zaworu. Jest to dość delikatna materia, której raczej sam bym się nie odważył ruszać, tym bardziej, że wymiana czujnika (fot. 2) wiąże się z koniecznością sprawdzenia szczelności.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

salata102
Nowy
Nowy
Posty: 21
Rejestracja: 08 lis 2011, 20:54
Przebieg: 86000
Silnik: 1,3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: salata102 » 14 maja 2014, 10:23

Zrobiło się cieplej i przypomniałem sobie o klimatyzacji. Zakupiłem na allegro czujnik i przystąpiłem do wymiany. Po wypięciu przewodów elektrycznych płaskiem kluczem ostrożnie próbowałem wykręcić czujnik, rurki na których jest on umieszczony sprawiają wrażenie delikatnych. Czujnik nie stawiał oporu, wykręciłem beż żadnego problemu. W trakcie wykręcania zadziałał zawór zwrotny odcinając czynnik w układzie klimatyzacji. Montaż bardzo prosty, podłączenie przewodów i klimatyzacja działa.
Jeśli chodzi o sam czujnik to kupiłem na allegro
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-kli ... 51403.html" onclick="window.open(this.href);return false;
już wygląd czujnika wskazuje że jest to produkcja prawdopodobnie z Chin, ale póki co działa a cenna prawie 1/3 proponowanej mi w mojej okolicy.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4326
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 218000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: smak56 » 14 maja 2014, 11:42

Niedawno dowiedziałem się, że jest jeszcze jeden czujnik klimatyzacji. Taki pod szybą, na środku deski rozdzielczej. Nie wiem czy występuje we wszystkich modelach, ale u mnie jest. Najprawdopodobniej steruje klimatronikiem :pomysli
http://allegro.pl/czujnik-klimatyzacji- ... 08907.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 12:32 przez smak56, łącznie zmieniany 2 razy.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2382
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 194000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Stęszewko
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: helletic » 14 maja 2014, 12:02

To jest raczej czujnik zmierzchowy :pomysli ale może faktycznie mierzy on temperaturę wewnątrz pojazdu i steruje klimatronikiem. Jeżeli tak, to właśnie się dowiedziałem, że to nie czujnik zmierzchowy :ryczy

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: emmer » 14 maja 2014, 12:24

na którymś zlocie lataliśmy i szukaliśmy kto to ma. do czego doszliśmy? nie pamiętam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4326
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 218000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: smak56 » 14 maja 2014, 12:32

Edytowałem post o czujniku.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2382
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 194000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Stęszewko
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: helletic » 14 maja 2014, 12:34

A na manetce od świateł pozycyjnych/mijania itd.masz pozycję AUTO?

Dobra, nieważne...śpię jeszcze...i nie doczytałem tego linku do aukcji. Święcie jednak byłem przekonany, że to czujnik zmierzchowy.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5751
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 170170
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: mwas » 14 maja 2014, 13:14

To jest czujnik dla automatu i chyba dokładniej nie jest to czujnik temperatury a nasłonecznienia :ink A odnośnie tego czujnika, o którym pisał salata102, to dzięki serdeczne za info, bo u mnie notorycznie koło niego coś puszcza i teraz wiem, że niekoniecznie będzie to nieszczelność przewodu od klimatyzacji a może po prostu kwestia dokręcenia lub szczelności tego czujnika ! :) Będę miał co badać w domu, w każdym razie dla mnie pocieszające informacje, bo już zacząłem sprawdzać ile kosztują przewody od klimy :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

jarop
klubowicz
klubowicz
Posty: 78
Rejestracja: 24 wrz 2013, 10:37
Przebieg: 89000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sokołów Młp.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: jarop » 10 cze 2014, 19:40

Witam
Podepnę się pod ten wątek. Zauważyłem pewną sytuację.
Jechałem dzisiaj z włączoną klimatyzacją. Na zewnątrz termometr w samochodzie pokazywał 30 stopni. Klima nawet dawała radę. Po przyjeździe do domu podniosłem maskę i zobaczyłem, że kapie woda (skroplona para) na przewodach od klimy, które idą od czujnika ciśnienia do sprężarki.
W pierwszej chwili przestraszyłem się że któryś przewód jest nieszczelny i stąd ten wyciek. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem.
Teraz sam już nie wiem czy to normalne czy nie.
Zawsze kapało tylko ze skraplacza, który jest gdzieś głębiej za silnikiem, nigdy nie widziałem, aby przewody od klimy wchodzące do sprężarki były mokre.
Powiedźcie mi czy to jest normalne czy raczej udać się do jakiegoś "majstra".
Dodam, że klima chodziła normalnie nie zauważyłem aby coś słabiej chłodziło.

Awatar użytkownika
lukkash
klubowicz
klubowicz
Posty: 315
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:56
Przebieg: 222000
Silnik: 1.3 MultiJet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: okolice Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Czujnik ciśnienia klimatyzacji

Post autor: lukkash » 10 cze 2014, 21:02

kapało Ci z tego przewpdu gdzie biegł zimny gaz. Para wodna się na nim skropliła, ale temp na zew była na yle wysoka że nie powstał na niej szron tylko wszystko się rozpuściło i kapało. Normalne zjawisko, bez obaw
= = = = = = = = = = = = =
Łukasz & Kasia - Fiat Linea 1.3 90KM MultiJet Dynamic

Obrazek

było:
* Peugeot 206 1.9D 70KM
http://www.206club.net
*Opel Corsa B 1.2 ECOTEC 45KM

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość