blue&me na pomoc:)

zbyszek111
Nowy
Nowy
Posty: 19
Rejestracja: 14 cze 2014, 22:38
Przebieg: 60000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: nysa
Postawił Piwo;: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: zbyszek111 » 21 cze 2014, 9:27

nie wiem ja nie zmienialem
a można zmienić samemu?

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 1047
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 85000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: daro70 » 21 cze 2014, 11:27

zbyszek111 pisze:nie wiem ja nie zmienialem
a można zmienić samemu?
chodziło mi o to czy już aktualizowana czy wersja pionierska-wdrożeniowa :pomysli
Obrazek

zbyszek111
Nowy
Nowy
Posty: 19
Rejestracja: 14 cze 2014, 22:38
Przebieg: 60000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: nysa
Postawił Piwo;: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: zbyszek111 » 21 cze 2014, 13:35

a skąd ja mam to wiedzieć?

Awatar użytkownika
rob_ert
klubowicz
klubowicz
Posty: 120
Rejestracja: 31 sie 2010, 22:21
Przebieg: 159000
Silnik: 1,3 Multijet 90KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Jura
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: rob_ert » 22 cze 2014, 20:20

zbyszek111 - istnieje jeszcze procedura umożliwiająca sprawdzenie jaką wersje oprogramowania Blue&Me masz zainstalowaną w samochodzie,
a także dzięki niej uaktualnisz sobie Blue&Me bez możliwości pomyłki :-)

INSTRUKCJE DOTYCZĄCE IDENTYFIKACJI TYPU BLUE&ME ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W POSIADANYM SAMOCHODZIE.

Procedura przedstawiona poniżej jest użyteczna celem wyodrębnienia modelu i generacji Blue&Me dostępnego w samochodzie.
Należy uważnie śledzić wszystkie podane kroki, aby prawidłowo wykonać procedurę.
Rozpakuj na komputerze plik BlueMeConfigurator.zip pobrany ze strony:
http://www.blueandme.net/blueandme/inde ... /download/
w sekcji Support -> Download, kliknij na przycisk "How to download the update", teraz kliknij na “START NOW” a następnie DOWNLOAD FILE
Pobierz plik BlueMeConfigurator.zip do specjalnie przygotowanego folderu (np. c:\Blue&Me).
Tam go rozpakuj.
Pojawią się tam również instrukcje w kilku językach tej procedury, ale są trochę nieaktualne, więc skorzystaj z mojej :luzak
Sprawdź, czy dostępne są następujące pliki:

ConfReader_conv.ARM920.CAB 23KB
ConfReader_Lh.ARM926.CAB 19KB
configuration 1KB
install.inf 1KB

Przygotuj pamięć USB jak opisywałem wcześniej, skopiuj pliki na pamięć USB.
Uruchom procedurę aktualizacji w samochodzie dokładnie tak jak opisywałem wcześniej z tym, że teraz po wyjęciu pamięci USB będzie znajdował się tam plik BMConf.xml.

Włóż pamięć USB do komputera; na stronie http://www.blueandme.net" onclick="window.open(this.href);return false; , w sekcji Support -> Download, kliknij na przycisk "How to download the update", teraz kliknij na “START NOW” a następnie UPLOAD FILE (załaduj plik) i wybierz plik BMConf.xml, który znajduje się w folderze głównym pamięci USB.

Menu rozwijane (Model samochodu, Generacja Blue&Me, Model Blue&Me, Zmiana języka) zostały teraz skonfigurowane w oparciu o Blue&Me znajdujący się w samochodzie; można więc pobrać aktualizację oprogramowania i instrukcje dotyczące aktualizacji samochodu, klikając na przycisk na dole strony. NIE należy modyfikować menu rozwijanych do momentu pobrania pliku.

Strona internetowa po rozpoznaniu model samochodu i wersji Blue&Me zaproponuje pobranie właściwej wersji Blue&Me (przycisk na dole strony).
Obecnie dostępna jest wersja 5.6 zawarta w pliku Aggiornamento_BlueMe_5.6_11.05.2012.zip

Pobierz plik, rozpakuj. Będzie tam kilka instrukcji aktualizacji (nie ma polskiej wersji) oraz pliki:
install.inf 1KB
83UP 2414KB
C83E_C1.CAB 14KB
C83R.CAB 3KB
C83S_C1.CAB 54KB
COU.pku 17KB
DEU.pku 2044KB
które należy skopiować do pamięci USB i przeprowadzić aktualizację w samochodzie jak opisywałem wcześniej.
I gotowe - masz najnowszą wersję Blue&Me. :)
Kto chce - szuka sposobu,
kto nie chce - szuka powodu.

zbyszek111
Nowy
Nowy
Posty: 19
Rejestracja: 14 cze 2014, 22:38
Przebieg: 60000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: nysa
Postawił Piwo;: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: zbyszek111 » 22 cze 2014, 21:41

Woow,
obawiam się ze zajmie mi to dłuuuuuuuższą chwile
ale podejmę wyzwanie :)
dzięki

Pongo
klubowicz
klubowicz
Posty: 278
Rejestracja: 16 lut 2013, 14:23
Przebieg: 127000
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: Pongo » 30 lis 2014, 19:06

przegrzebałem forum i nie widziałem odpowiedzi więc się zapytowywuje :) - czy do wersji bez blue&me czyli mojej sztuki można w jakiś sposób dorzucić blue&me? Widziałem na sprzedaż same moduły ale wiem że moja kierownica ma tylko 6 a nie 8 przycisków więc czy cały system będzie działać?
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...

Awatar użytkownika
Tara78
klubowicz
klubowicz
Posty: 1945
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:26
Przebieg: 230000
Silnik: TDI
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Legionowo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: Tara78 » 30 lis 2014, 19:50

:pomysli Wydaje mi się, że chyba nie a jeśli tak to czy warto? W sensie ile PLNów to będzie kosztowało... :pomysli
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2153
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 99500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: adamson » 30 lis 2014, 20:57

Kiedyś na Alle... były całe wiązki + kierownica z wszystkimi przyciskami coś ok. 1500 zł, sądzę, że niewarte zachodu.

Wysłane z .... blendera zelmer ....
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3436
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 19000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: ślimak » 30 lis 2014, 21:21

Za dużo kasy i grzebania. Poza tym to chyba nawet z body compem jest spięte.
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4425
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221555
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: smak56 » 30 lis 2014, 23:14

rob_ert pisze: istnieje procedura umożliwiająca sprawdzenie jaką wersje oprogramowania Blue&Me masz zainstalowaną w samochodzie, a także dzięki niej uaktualnisz sobie Blue&Me bez możliwości pomyłki :-) ......
i przeprowadzić aktualizację w samochodzie jak opisywałem wcześniej. I gotowe - masz najnowszą wersję Blue&Me. :)
Pytanie laika w tej sprawie. Czym różni się najnowsza /zaktualizowana/ wersja Blue&Me w stosunku do fabrycznej? Pytam, gdyż mam takową i nie wiem, czy powinienem aktualizować?
smak56
****
Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: emmer » 01 gru 2014, 9:16

Pongo. możliwa jest przeróbka, tylko worek kasy. moduł, wiązka, zegary, kierownica, mikrofon, i pewnie coś jeszcze. no i oczywiście ktoś kto to zepnie do kupy.
Obrazek

Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Posty: 2153
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 99500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: adamson » 01 gru 2014, 10:44

Pongo pisze:przegrzebałem forum i nie widziałem odpowiedzi więc się zapytowywuje :) - czy do wersji bez blue&me czyli mojej sztuki można w jakiś sposób dorzucić blue&me? Widziałem na sprzedaż same moduły ale wiem że moja kierownica ma tylko 6 a nie 8 przycisków więc czy cały system będzie działać?
To już chyba taniej wyjdzie wymiana radia na takie cudo :
http://www.dvd-navi.sk/mt-8874.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: emmer » 01 gru 2014, 11:02

fajniusie.

tylko z drugiej strony patrząc na podzespoły to lepiej wypadłoby chyba zainstalowanie jakiegoś pionka czy kenwooda
Obrazek

Awatar użytkownika
Iro_2007
klubowicz
klubowicz
Posty: 111
Rejestracja: 13 cze 2013, 4:54
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Rybnik
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: Iro_2007 » 01 gru 2014, 14:28

wszystko ładnie pięknie tylko gdzie dasz pokrętła z nadmuchu hmmmmmm :red :red :red :-<<
FIAT LINEA 1.4 8 V 77 KM *DYNAMIC* 2007r.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4425
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221555
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: blue&me na pomoc:)

Post autor: smak56 » 01 gru 2014, 15:36

Iro_2007 pisze:wszystko ładnie pięknie tylko gdzie dasz pokrętła z nadmuchu hmmmmmm :red :red :red :-<<
Bo pokazane na zdjęciu jest chyba do nowej Linei. Do naszych bardziej pasuje to :foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ