Teraz jest 27 lut 2017, o 05:29


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 6 gru 2015, o 21:07 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4940
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 341 razy
Nie liczyłbym, że jakakolwiek dodatkowa wiązka będzie pociągnięta do lampki i na 99% nie ma tam przewodów od mikrofonu :ink
Sprawdziłem na schematach i jest tak, jak sądziłem - sterowanie z kierownicy realizowane jest rezystancyjnie, i w Linei i w Grande Punto, natomiast zastanawiają mnie dodatkowe połączenia jakie są na schemacie. Jest to podświetlenie przycisków i o dziwo na schemacie od GP tego nie ma :pomysli Wydaje mi się, że przyciski powinny działać, ale z naciskiem na wydaje mi się. Niżej załączam schematy elektryczne z Linei i z GP. Z dorwaniem oryginalnej wiązki możesz mieć problem :oj Z ePera wynika, że jest to element całej wiązki elektrycznej, która znajduje się z przodu auta i odpowiada za masę inncyh funcji, więc żeby zrobić to oryginalne, to trzeba by rozbebeszyć cały przód (kokpit) :oj A cena tej całej wiązki w ASO to ok 800 PLN :oj Więc pewnie trzeba będzie tutaj ten fragment łączący dorobić własnymi siłami :oj Trzymam kciuki za powodzenie akcji :luzak


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 08:03 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
A zegary nie powinny byc w tym komplecie?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 10:21 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4940
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 341 razy
Na schemacie rzeczywiście jest połączenie z zegarami, ale z tego co się orientowałem, to nie ma podziału na zegary z B&M i bez B&M :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 10:24 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
Zapytalem bo kiedys na aukcji oglądałem zestaw i bylo napisane kompletny. A w zestawie zegary.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 10:31 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 16 lut 2013, o 14:23
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 3 razy
wyświetlacz mam najbardziej wypasiony z dostępnych więc tu nie mam tak dużych obaw jak do połączenia b&m z radiem, oraz o to czy przyciski będą pasować... Najpierw na spokojnie obejrzę dostępny moduł i wiązkę.

_________________
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   127000   Silnik:   1.4 T-Jet+LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 11:39 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 21:26
Posty: 5951
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 195 razy
Otrzymał Piw: 174 razy
Ja bym nie chciał siać defetyzmu, albo zniechęcać .. ale moim skromnym zdaniem nie opłaca się dokładać we własnym zakresie B&M poza fabryką.
To są koszty, mnóstwo niewiadomych, a nawet jak się uda to to B&M niewiele wnosi, w porównaniu do wymiany fabrycznego radia na takie które ma wszystkie funkcje B&M.
No ale co kto lubi.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 11:42 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 15:17
Posty: 3679
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 242 razy
Otrzymał Piw: 328 razy
emmer napisał(a):
A zegary nie powinny byc w tym komplecie?

Myślę, że zegary niekoniecznie. Tak jak pisze Maciek, chyba jednak wiązka gra tu podstawową rolę. Na wyświetlaczu pokazywany jest wykonawca i tytuł utworu.

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   197000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 11:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4940
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 341 razy
smak56 napisał(a):
Na wyświetlaczu pokazywany jest wykonawca i tytuł utworu.


Zgadza się, tylko że w "podstawowej" wersji, z radiem bez B&M wyświetlacz na zegarach również wyświetla informacje z radia, jak komunikaty RDS ze stacji radiowej czy informację o aktualnie odtwarzanej ścieżce z CD :ink Wnioskuję więc, że to połączenie zegarów mamy już zrealizowane :ink Zauważcie na schemacie, że z zegarami połączony jest Body Computer a nie bezpośrednio moduł B&M :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 12:43 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 16 lut 2013, o 14:23
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 3 razy
Myślę podobnie odnośnie połączenia radio zegary - zakładam tam jedną wiązka do obsługi wszystkiego bo produkcja różnych odmian wiązek to zwiększenie kosztów produkcji i możliwość pomyłki o co w fabryce w Turcji zakładam nie jest trudno :). Co do kosztów to mam nadzieje się zamknąć z tematem w kwocie 180 PLNów licząc używkę moduł centralny, mikrofon, wyjście USB, przyciski na kierę.

_________________
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   127000   Silnik:   1.4 T-Jet+LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 12:59 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 15:17
Posty: 3679
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 242 razy
Otrzymał Piw: 328 razy
mwas napisał(a):
z radiem bez B&M wyświetlacz na zegarach również wyświetla informacje z radia, jak komunikaty RDS ze stacji radiowej czy informację o aktualnie odtwarzanej ścieżce z CD :ink Wnioskuję więc, że to połączenie zegarów mamy już zrealizowane :ink

Nooo, to teraz mnie zaskoczyłeś! Bo (nie jestem pewien) u mnie wyświetlacz NIE pokazuje danych z radia. Ale sprawdzę i ewentualnie potwierdzę. :pomysli

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   197000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 13:21 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2010, o 13:17
Posty: 889
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo : 103 razy
Otrzymał Piw: 53 razy
smak56 napisał(a):
mwas napisał(a):
z radiem bez B&M wyświetlacz na zegarach również wyświetla informacje z radia, jak komunikaty RDS ze stacji radiowej czy informację o aktualnie odtwarzanej ścieżce z CD :ink Wnioskuję więc, że to połączenie zegarów mamy już zrealizowane :ink

Nooo, to teraz mnie zaskoczyłeś! Bo (nie jestem pewien) u mnie wyświetlacz NIE pokazuje danych z radia. Ale sprawdzę i ewentualnie potwierdzę. :pomysli

Pokazuje smak56 ....pokazuje , przynajmniej u mnie :ok)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   72000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 13:48 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 15:17
Posty: 3679
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 242 razy
Otrzymał Piw: 328 razy
smak56 napisał(a):
u mnie wyświetlacz NIE pokazuje danych z radia.

No i miałem rację! Wyświetlacz nie pokazywał danych radia i CD! :zdiwiony Nie pokazywał..... bo był wyłączony na poziomie komputera!!! :red :róż :róż :zły :zły Pięć lat ........ :oj :oj Teraz jest :ok) Maciek :pivo

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   197000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 7 gru 2015, o 13:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4940
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 341 razy
Hehe, lepiej późno niż wcale :lacha Dla potomnych: w MENU komputera jest ustawienie Zob. Radio :ink Jeśli jest ustawione na "wyłączone" (tak jak miał to smak56) to wyświetlacz zamiast informacji z radia pokaże nam datę i godzinę :luzak
Stefan, cieszę się, że mogłem pomóc :pivo

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   142000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 6 lip 2016, o 23:23 
Offline
Nowy
Nowy

Dołączył(a): 22 wrz 2015, o 10:28
Posty: 4
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
W końcu trafiłem odpowiednią centralkę B&M muszę jeszcze zdobyć wtyczkę i obudowę , postaram się zrobić jakiegoś manuala z montażu. Mam nadzieje że pójdzie gładko. Jeśli macie jakieś nowe informacje na temat montażu proszę o info , może jakieś zrzuty ekranu jak powinny wyglądać ustawienia dla osiowania proxi.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   67   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2012    
 
 Tytuł: Re: Dołożenie Blue & Me - teoria
PostNapisane: 12 sty 2017, o 05:42 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2016, o 22:52
Posty: 90
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo : 0 raz
Otrzymał Piw: 0 raz
Nie wiem na jakim jesteście etapie, ale mogę jedynie podsunąć myśl po swoich doświadczeniach z poszukiwaniem modułu do sterowania z kierownicy niefabrycznym radiem - otóż o ile ten od Grande Punto nie zadziałał w ogóle, o tyle zadziałał ten od Bravo z 2007 roku - może z przyciskami na kierownicy będzie tak samo i bez problemu zadziałają te od Bravo?

_________________
RS Fotografia


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   55500   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]