Teraz jest 30 mar 2017, o 18:36


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 00:16 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
Po dogłębnym zbadaniu tematu przekazuję Wam wszelką niezbędną wiedzę, która jest potrzebna do podłączenia tempomatu w naszych bolidach :luzak
Okazuje się, że każdy egzemplarz powinien być w niego wyposażony. Trzeba tylko podłączyć sterowanie.
Całą operację możemy podzielić na 2 etapy:
Pierwszy i niezbędny - podłączenie manetki
Drugi - opcjonalny, ale nader wygodny - aktywacja kontrolki na wskaźnikach.
Wszystkie poniższe opisy i zdjęcia są dla wersji 1.4 8V, ale postaram się od razu opisać jak powinno to wyglądać w innych wersjach silnikowych. Większość operacji jest taka sama dla wszystkich motorów.

Podłączamy tempomat.

Najpierw odrobina teorii. Poniżej schemat elektryczny układu tempomatu:
Dla wersji 1.4 8V
1299

Dla wersji 1.3 multijet
1298

Dla wersji 1.4 tJet
1309

W całym schemacie dla nas najważniejsze są połączenia w module oznaczonym M010 (centralka sterowania silnikiem, złączka B) oraz jedno połączenie z modułu B002 (body comp, złączka F). Jeśli chodzi o opis złączek body computera, to są one pokazane po lewej stronie schematu.
Poniżej schemat złączki dla 1.4 8V
1301

I umiejscowienie tej złączki:
1300

A poniżej złączka dla 1.3 multijet i 1.4 tJet'a
1305

Cała filozofia polega na tym, aby podłączyć się we wtyczce w piny o odpowiednich numerach i podłączyć je z odpowiadającą funkcją manetki (opisane na schemacie). I tak:
Dla 1.4 8V:
Pin 33 - włączenie/wyłączenie tempomatu
Pin 41 - sterowanie -
Pin 21 - sterowanie +
Pin 17 - przycisk RES
Dodatkowo połączenie złączki body computera Pin nr 8 - zasilanie (+12 ze stacyjki)

Dla 1.3 multijet:
Pin 20 - włączenie/wyłączenie tempomatu
Pin 19 - sterowanie -
Pin 21 - sterowanie +
Pin 22 - przycisk RES
Dodatkowo połączenie złączki body computera Pin nr 8 - zasilanie (+12 ze stacyjki)

Dla 1.4 tJet:
Pin 85 - włączenie/wyłączenie tempomatu
Pin 86 - sterowanie -
Pin 84 - sterowanie +
Pin 61 - przycisk RES
Dodatkowo połączenie złączki body computera Pin nr 8 - zasilanie (+12 ze stacyjki)

Tyle teorii, zabieramy się za praktykę. Zaczynamy od moim zdaniem najgorszego - przeciągnięcie przewodu z komory silnika do kabiny. Przewód, jakiego ja użyłem, to zwykła sieciowa skrętka (linka). Owszem, jest ona ośmiożyłowa a my potrzebujemy tylko cztery żyły, ale każdą parę łączymy ze sobą i mamy w ten sposób czterożyłowe połączenie :luzak Można oczywiście użyć dowolnego przewodu czterożyłowego.
Z przewodów potrzeby nam będzie jeszcze jeden, jednożyłowy do podłączenia zasilania. Tutaj wybór dowolny :ink
Metod przeciągnięcia przewodów jest pewnie kilka. Ja skorzystałem z doświadczeń kolegów emmer i helletic :pivo :pivo :pivo Ale... łatwo nie było :ink
Kolejną rzeczą jest podpięcie zasilania. Ja zrobiłem to do oryginalnego miejsca przeznaczonego na to w instalacji, czyli złączka w body computerze. Zaznaczam, że nie jest to konieczne, można się podpiąć gdziekolwiek, gdzie jest +12V, np zasilanie zapalniczki :ink
Warto tutaj od razu ściągnąć dolną obudowę kolumny kierownicy - 7 śrub imbus od dołu. Po odkręceniu delikatnie i z wyczuciem pociągamy w dół. Schodzi bez problemu wraz z osłonką manetki kierunkowskazów, która będzie nam później potrzebna. Zdejmujemy jeszcze maskownicę na centralce bezpieczników i mamy gotowe pole do manewrowania.
Jeśli zdecydujecie się na podpięcie się w oryginalne miejsce, to trzeba zdemontować cały moduł body computera. W pierwszej kolejności proponuję odpiąć klemę minus akumulatora :ink
Poniżej widok całego modułu.
1283

Musimy odpiąć wszystkie pięć złączek widocznych od frontu, następnie odkręcić cztery widoczne śruby, delikatnie podgiąć cały moduł bezpiecznikami w dół a następnie poodpinać złączki z tyłu modułu, rozpoczynając od tej po prawej, potem ta z lewej (czarna, to ta, w którą musimy się wpiąć) a na końcu złączka z tyłu. Na początku dostęp jest dość ciężki, ale po chwili majstrowania idzie dojść jak to poodpinać :ink
Po wyjęciu body mamy taki widok:
1282

Wskazówka: Po wyciągnięciu body może być łatwiej przeciągać przewód z komory silnika do kabiny :ink
Dobieramy się do wtyczki, o której wspominałem wcześniej (czarna). Posiada ona 2 rzędy pinów - każdy wysuwany niezależnie. Nas interesuje ten po prawej stronie patrząc na złączkę od strony zawleczki. Aby wyciągnąć cały rząd trzeba przycisnąć jeden zatrzask z bodu. Delikatnie, na pewno się uda :ink
1303

Po wyciągnięciu powinniśmy zobaczyć coś takiego:
1302

Konektor, który będzie nam potrzebny jest nieco inny niż te, użyte w złączce w komorze silnika. Na szczęście były one również w wiązce, w którą się zaopatrzyłem :luzak
1286

Konektor podłączamy do przewodu zasilania (jeśli mamy gotowe konektory to lutujemy przewody, jeśli mamy sam konektor, to zaciskamy go odpowiednio) i wciskamy go w miejsce nr 8 w wyciągniętym przez nas rzędzie pinów. Po wciśnięciu konektora wkładamy rząd pinów w swoje miejsce we wtyczce. Przeciągamy kabel tyłem w miejsce docelowe, czyli pod kolumnę kierownicy. Składamy body computer w kolejności odwrotnej, jak opisana powyżej.
Po przeciągnięciu przewodu podłączamy konektory od strony silnika. Ja użyłem konektorów z "dawcy narządów", czyli z identycznej złączki, jaką mamy pod maską. Ponieważ tam konektory były już zaciśnięte, to trzeba je było obciąć i dolutować do poprowadzonego przewodu. W wyniku wygląda to tak:
1297

Podłączamy konektory w odpowiednie miejsca we wtyczce. Sposób wkładania pinów opisałem tutaj -> viewtopic.php?f=38&t=2877 Znajduje się tutaj również opis wtyczki z 1.3 Multijet i 1.4 T-Jet.
Zapisujemy do jakiego nr pinu podłączyliśmy jaki przewód, będzie nam to potrzebne przy podłączaniu manetki. Na dole zdjęcie wtyczki z zaznaczonymi miejscami, gdzie wpinamy konektory.
1306

Na wyjściu ze złączki jest opaska zaciskowa. Ja ją przeciąłem, wtedy łatwiej manewrować we wtyczce, oraz po wykonaniu nowych połączeń zaciskamy nową opaskę wraz z nowymi połączeniami. Całość, po złożeniu wygląda tak:
1307

Układamy przewód w komorze silnika tak, aby nie przeszkadzał i się nie majtał, podciągamy go ewentualnie do kabiny.

Na tym etapie mamy gotowe wszystkie połączenia elektryczne po stronie samochodu. Teraz wystarczy jedynie podłączyć manetkę :lacha
Ja zakupiłem taką od Alfy Romeo 147:
1291

Poprosiłem sprzedawcę o dołączenie również drugiej strony wtyczki od manetki tempomatu i ją dostałem :luzak Tak wygląda u mnie po lutowaniu przewodów:
1304

Sposób podłączenia się pod tą akurat manetkę jest następujący:
Złączka manetki posiada 6 wejść, z czego tylko 5 jest używanych. Z jednej strony są 3 piny, 1 pin przerwy i potem kolejne 2. Poniżej co i jak podłączyć:
1308

Kolory linii na obrazku odpowiadają kolorom przewodów w złączce.

Tutaj potrzebne nam będą zapiski kolorów przewodów, jakie poszły w odpowiednie miejsca złączki w komorze silnika.
Po podłączeniu można wykonać wstępny test, czy wszystko działa. Zaznaczam, że nie ma konieczności aktywowania kontrolki, tempomat i tak powinien działać tylko bez komunikatu na desce rozdzielczej.
Po wykonaniu testów montujemy manetkę. Niestety, mocowanie do Alfy ni jak ma się u nas, więc trzeba to przerobić.
Na początek ucinamy piłką ramię z tyłu manetki. Po operacji wygląda to tak:
1292

Potem, ostrym nożykiem wycinamy całość pozostałego plastiku tak, żeby wyrównać do jednolitej płaszczyzny. Jest z tym trochę zabawy, ale damy rade. Po wszystkim powinno to wyglądać tak:
1293

W osłonce na manetkę kierunkowskazów wymierzamy odpowiednie miejsce i robimy w niej otówr na przewód z manetki. Przeciągamy przewód przez otwór, dopasowujemy manetkę i... kwestia wyobraźni :luzak Ja użyłem Poxipolu oraz dodatkowo w trzech miejscach załapałem na małe gwózdki :lacha zaciskając je z drugiej strony. Niestety, ale nie znalazłem tak małych śrubek.
Po zamocowaniu całości i wyschnięciu kleju, czarnym markerem przejechałem jeszcze miejsca, które były białe od kleju oaz gwózdki. Teraz praktycznie ich nie widać :luzak
1287

1289

Składamy wszystko do kupy, czyli osłona z manetką na swoje miejsce, dolna osłona kolumny kierowniczej, zatrzaski, śroby, osłona bodycompa i... GOTOWE
1290

1284


Aktywujemy kontrolkę na desce rozdzielczej oraz komunikat podawany przez komputer.

Do tej operacji potrzebujemy interfejs do komputera oraz program do obsługi. Ja używałem interfejsu typu ELM327 (dzieki emmer ! :pivo :pivo :pivo) oraz programu Multiecusacn.
Nie będę opisywał tutaj instalacji sterowników interfejsu, programu oraz ich konfiguracji. Wychodzę z założenia, że sobie z tym poradzicie :luzak
Podłączamy auto do komputera poprzez złącze diagnostyczne widoczne na dole zdjęcia z body computerem. Uruchamiamy program i sprawdzamy, czy nasze zegray w ogóle posiadają kontrolkę tempomatu. Wybieramy "Fiat", "Linea" ze swoją wersją silnikową i w zakładce "System" wybieramy "Instrument Panel Marelli". Wybieramy "Połącz", następnie "Testy" a tam "Kontrolka tempomatu". Klikamy "Wykonaj". Jak na wyświetlaczu zapali się kontrolka tempomatu, to wszystko jest OK.
1294

Aktywujemy kontrolkę. Wychodzimy do pozycji wyboru modelu samochodu, wybieramy (!!!) "Fiat", "Idea 1.4 8V" (myślę, że dla wszystkich wersji silnikowych będzie to samo :ink), a w zakłądce "System" - "Nadwozie (BCM)", "CAN Setup / PROXI Alignment Procedure" i "Połącz"
1295

Przy połączeniu możemy uzyskać komunikat o tym, że nasze auto jest prawidłowo skonfigurowane i nie trzeba nic robić. Oczywiście klikamy na Y :luzak
Wybieramy zakładkę "Regulacje" a tam "Kontrolka tempomatu" oraz "Wykonaj". W oknie, które wyskoczy zmieniamy opcję na "Enabled" i klikamy "OK". Oczywiście potwierdzenie, że jesteśmy pewni :lacha klikamy "Y". Czekamy chwilę i gotowe. Teraz, od razu należy wybrać opcję "PROCEDURA 'OSIOWANIA' PROXI". Klikamy "Wykonaj", potwierdzany "Y" i czekamy aż skończy. Na koniec program każe wyłączyć zapłon, więc tak robimy. Rozłączamy wtyczkę od komputera a po ponownym przekręceniu kluczyka powinna się zaświecić m.in. kontrolka od tempomatu :luzak która zgaśnie wraz z innymi, chyba że mamy na manetce włączony Cruise Control (ON).
1296

Życzę miłego majsterkowania :luzak W razie pytań - zapraszam.

Użyte źródło do schematów: eLearn w wersji Italiano :luzak

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 00:46 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3720
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 245 razy
Otrzymał Piw: 347 razy
Maciek czyli na chłopski rozum; cztery przewody do wtyczki w komorze silnika, przeciągamy je do wnętrza. Te same przewody podłączamy do włącznika tempomatu. Piąty przewód podłączamy do wtyczki body kompa lub w inne dowolne miejsce (+) i do manetki tempomatu?. Czy coś poplątałem? (na zdjęciu zaznaczyłeś pin 32 a napisałeś pin 33, to pomyłka czy zakreśliłeś przykładowo?)

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   199000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 08:49 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
smak56 napisał(a):
Maciek czyli na chłopski rozum; cztery przewody do wtyczki w komorze silnika, przeciągamy je do wnętrza. Te same przewody podłączamy do włącznika tempomatu. Piąty przewód podłączamy do wtyczki body kompa lub w inne dowolne miejsce (+) i do manetki tempomatu?. Czy coś poplątałem??)


Nic nie poplątałeś, dokładnie tak to wygląda, tylko że u Ciebie wtyczka jest inna niż ta na zdjęciach :ink

smak56 napisał(a):
(na zdjęciu zaznaczyłeś pin 32 a napisałeś pin 33, to pomyłka czy zakreśliłeś przykładowo?)


To nie pomyłka, zaznaczony jest prawidłowy pin 33. Jak spojrzysz na schemat wtyczki, to zobaczysz, że numeracja jest tam trochę pokręcona, tzn. jest to coś takiego:

1......16
17.....32
33.....48
49.....64

Na zdjęciu nawet widać numerek obok kółeczka - 33 :ink

leszek1234 napisał(a):
nie zapomnij o napalonych właścicielach t-jetów :)


leszek1234, pamiętam, pamiętam :ink Tak jak pisałem wcześniej, czekam na dostęp do pełnego eLearna :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 10:35 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 5982
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 198 razy
Otrzymał Piw: 185 razy
Trochę mnie przeraża wyciąganie body kompa.
Na pewno będzie dobrze jak się wepniemy z zasilaniem gdziekolwiek +12 po stacyjce ?
A może bezpośrednio do stacyjki :pomysli
Było by to proste do wykonania.

Z kabelkami sobie chyba poradzę, ale na zlocie dopadnę Cię żebyś podpiął interfejs do mojej bestii :luzak


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 15:04 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
Tomek napisał(a):
Trochę mnie przeraża wyciąganie body kompa.


Tomek, nie taki diabeł straszny jak go malują :ink Owszem - wygląda to dość strasznie, ponieważ jest tam trochę kabelków, ale na prawdę nie jest to jakaś czarna magia :ink

Tomek napisał(a):
Na pewno będzie dobrze jak się wepniemy z zasilaniem gdziekolwiek +12 po stacyjce ?


Na pewno - sprawdzone :luzak Jak masz ochotę, to możesz się nawet wpiąć w + bezpośrednio w aku, ale to się mija z celem, choć... też będzie działać :ink

Tomek napisał(a):
A może bezpośrednio do stacyjki :pomysli


Tak jak wyżej - jak tylko znajdziesz przewód z podanym napięciem +12V, to śmiało :ink
Ja zdecydowałem się na podpięcie w oryginalne miejsce, bo... lubię mieć porządnie i tak, jak powinno być w oryginale :luzak poza tym nie chciałem gdzieś tam obierać przewodu z izolacji, kombinować, czarować itd. I teraz, jakbym montował po raz kolejny, to bez wahania zrobiłbym tak samo, czyli demontaż body compa i wpięcie się w oryginalną złączkę :ink

Tomek napisał(a):
Z kabelkami sobie chyba poradzę, ale na zlocie dopadnę Cię żebyś podpiął interfejs do mojej bestii :luzak


Nie ma sprawy Tomek :luzak Ale, jeśli okazałoby się, że z kabelkami nie możesz sobie jednak poradzić, to zapraszam nad morze :zlośnik


helletic napisał(a):
coś czuję, że na zlocie sobie nie wypijemy piwka panic ! Będziesz miał tyle zamówień, że szok :ryczy ! Przygotuj sobie jakiś namiot serwisowy i kasę fiskalną w postaci kraty na browara :ryczy :ryczy :ryczy


Jarek... na :pivo na zlocie na pewno się znajdzie czas, poza tym... tak jak pisałem wcześniej - nie ma problemu, mogę pomóc w podłączeniu, ale przebicie się z komory silnika do kabiny pozostawiam zainteresowanym. Gdyby nie ta czynność oraz "rzeźbienie" manetki, to kwestia samych połączeń to jakieś 15-30 min :luzak Więc spoko, damy radę :pivo A Ty kiedy robisz montaż ? :lacha Czytaj: kiedy wpadasz na pomorze ? :lacha

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 15:47 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 01:21
Posty: 2219
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 353 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
mwas napisał(a):
przebicie się z komory silnika do kabiny pozostawiam zainteresowanym


Kabelki przeciągnę z silnika do kabiny, muszę sobie tylko odświeżyć temat :ink

mwas napisał(a):
Gdyby nie ta czynność oraz "rzeźbienie" manetki


Nie ukrywam, że poszukam tej zaślepki pod tempomat z jakiegoś rozbitego GP lub Liny o ile taka się znajdzie. Bo te klejenie wolał bym schować, ale to tylko moje zboczone podejście do estetyki :zlośnik

mwas napisał(a):
kwestia samych połączeń to jakieś 15-30 min :luzak Więc spoko, damy radę :pivo A Ty kiedy robisz montaż ? :lacha Czytaj: kiedy wpadasz na pomorze ? :lacha


Sugeruję się nie spieszyć z tym montażem :zlośnik ! Przeznaczmy na to jakieś 2-3 dni, oczywiście latem jakoś się trzeba zgadać. W każdym bądź razie montaż na Pomorzu, bo tu w Wlkp. jakoś cienko to widzę bez doborowego towarzystwa :brawo :pivo !


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 15:58 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
helletic napisał(a):
Nie ukrywam, że poszukam tej zaślepki pod tempomat z jakiegoś rozbitego GP lub Liny o ile taka się znajdzie. Bo te klejenie wolał bym schować, ale to tylko moje zboczone podejście do estetyki :zlośnik


Jarek, jestem bardzo ciekawy jak będziesz chciał to zrobić. Rozumiem, że mówisz o oryginalnej zaślepce do manetek z tempomatem do Linki ? Jeśli tak, to nie bardzo widzę sposób w jaki zamontować zwykłą manetkę, np. taką od Alfy :pomysli Jej uchwyt za nic nie pasuje do naszego przełącznika zespolonego i nie było innego wyjścia - musiałem to zrobić tak, jak zrobiłem. Myślałem, czy nie wkomponować tej manetki bardziej, ale nie wiem, czy dałbym radę ja spasować i wyciąć tak idealny otwór, żeby wszystko pasowało :pomysli

helletic napisał(a):
Sugeruję się nie spieszyć z tym montażem :zlośnik ! Przeznaczmy na to jakieś 2-3 dni, oczywiście latem jakoś się trzeba zgadać. W każdym bądź razie montaż na Pomorzu, bo tu w Wlkp. jakoś cienko to widzę bez doborowego towarzystwa :brawo :pivo !


A kto to każe się śpieszyć ! :luzak Przecież normalne, że trzeba jeszcze wykonać przymiarki... testy... potem kolejne testy... i potem jeszcze następne testy... potem wytrzeźwieć... ojj, co ja tu wypisuję :lacha W każdym razie oczywiście terminowo coś się wymyśli :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 16:09 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 01:21
Posty: 2219
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 353 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
mwas napisał(a):
Rozumiem, że mówisz o oryginalnej zaślepce do manetek z tempomatem do Linki ?

Tak, dokładnie :ink ! Dopiero na dniach dorwałem się do forum Fiata WLKP i tam znalazłem kontakt do używanych części. Eco Cars, czy jakoś tak. Ponoć potrafi dużo rzeczy pozałatwiać i zarezerwować dla forumowiczów. Tak więc postaram się o...oryginalny tempomat dla Liny o zaślepce już nie wspominając :ink ! Oczywiście jeżeli znajdę cokolwiek dla Liny, będę to zaraz opisywał na forum, że jest taka możliwość i dalsze rezerwacje dla chętnych kompanów z LKP :ok) !


mwas napisał(a):
nie bardzo widzę sposób w jaki zamontować zwykłą manetkę, np. taką od Alfy :pomysli Jej uchwyt za nic nie pasuje do naszego przełącznika zespolonego i nie było innego wyjścia - musiałem to zrobić tak, jak zrobiłem. Myślałem, czy nie wkomponować tej manetki bardziej, ale nie wiem, czy dałbym radę ja spasować i wyciąć tak idealny otwór, żeby wszystko pasowało :pomysli


Maciej...nawet przez sekundę nie myślałem o tym, by Cie poprawiać, broń Boże :pivo ! Myślę tylko, że uda się znaleźć coś pod oryginał, ale dopiero teraz jak wspomniałem wyżej, dorwałem taki kontakt, więc...wszystko przed nami :luzak

mwas napisał(a):
A kto to każe się śpieszyć ! :luzak Przecież normalne, że trzeba jeszcze wykonać przymiarki... testy... potem kolejne testy... i potem jeszcze następne testy... potem wytrzeź...

testy :brawo :pivo :brawo :pivo :zlośnik :zlośnik :zlośnik


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 17:00 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
helletic napisał(a):
Tak, dokładnie :ink ! Dopiero na dniach dorwałem się do forum Fiata WLKP i tam znalazłem kontakt do używanych części. Eco Cars, czy jakoś tak. Ponoć potrafi dużo rzeczy pozałatwiać i zarezerwować dla forumowiczów. Tak więc postaram się o...oryginalny tempomat dla Liny o zaślepce już nie wspominając :ink ! Oczywiście jeżeli znajdę cokolwiek dla Liny, będę to zaraz opisywał na forum, że jest taka możliwość i dalsze rezerwacje dla chętnych kompanów z LKP :ok) !


Jarek, jest jedno ale: oryginalna manetka tempomatu do Linki i do GP jest na stałe zespolona z całym zestawem przełączników (kierunkowskazy, światła, wycieraczki, przycisk TRIP). O manetce w takim zestawie do GP możesz w ogóle zapomnieć - nie dość, że różnią się sterowania wycieraczek, to jeszcze sterowanie tempomatu w GP odbywa się tylko dwoma przewodami a nie pięcioma tak, jak u nas. Jeśli chodzi o cały przełącznik do Linki, to sprawa nie jest taka prosta. Pierwsza rzecz - są one podzielone na różne wersje wyposażenia (czujnik deszczu, zmierzchu, ESP i coś tam jeszcze). Druga rzecz - samo podłączenie takie przełącznika diametralnie się różni od tego, który mamy u siebie. Chodzi tutaj o złączkę, którą podłączony jest cały przełącznik. Wersja z tempomatem ma 18 pinową złączkę, my mamy jedynie 12 pinową. Więc, aby to założyć u nas, trzeba by było przede wszystkim zdobyć nową, 18to pinową złączkę a następnie poprzepinać piny ze starej do nowej, oczywiście w odpowiednie miejsca, co też trzeba by było rozgryźć. Nie twierdzę że się nie da - ale strasznie dużo zabawy. Aaa, i jeszcze jedno: liczysz się z tym, że aby wymienić taki przełącznik, trzeba zdemontować kierownicę ? A żeby zdemontować kierownicę, trzeba wyciągnąć poduchę z kierownicy ? Powiem Ci tak: próbowałem to zrobić. Niestety, efekt był żaden, czyli nie udało mi się. Niby wiem jak to pościągać, ale po prostu nie byłem w stanie tego zrobić :oj
Fakt - fajnie byłoby mieć oryginalną manetkę, ale niestety - wyszedłem z założenia, że ilość pracy oraz koszty z tym związane (przełącznik z tempo w ASO kosztuje coś ponad 1300 zł, pytanie ile by to wyniosło w Twoim źródle :ink) nie koniecznie mi odpowiadają, dlatego wyszło tak, jak widać. Tylko że, mam to zrobione tak, że ewentualna zmiana manetki nie będzie stanowiła żadnego problemu :luzak

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 18:04 
Offline
Forum to jego świat
Forum to jego świat
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2012, o 01:21
Posty: 2219
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo : 353 razy
Otrzymał Piw: 228 razy
Łoo matko...zapomniałem, że to można jeszcze podzielić na różne wersje wyposażenia :oj
Co do zdjęcia kierownicy, to chyba tapicer ma niezbędną wiedzę jak się do tego zabrać :zlośnik i wie jak się za to dokładnie zabrać, a co za tym idzie, ktoś tu z nas miał już obijaną kierę (chyba mpsfc) i być może podpatrzył jak to się zdejmuje! Żeby czegoś nie połamać, tam mi się wydaje :pomysli ...no i jeszcze ten mój guru nieszczęsny, który jak mnie już widzi, to mam wrażenie, że mu czkawką się odbijają te pytania na temat Liny :ryczy ! On zdejmował kierownicę w Linie (nie mojej). Więc poproszę go kiedyś, by zdjął ją u mnie w Linie a manual wrzucę na forum. Tylko musi mu się chcieć :oj ...
W każdym bądź razie będę cisnął tego gościa, może jakąś dobrą manetkę pod nr VIN znajdzie. Prawdopodobieństwo jest małe, ale Ty się nie poddałeś i są efekty :ink !


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   153000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 31 mar 2013, o 20:26 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 5982
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 198 razy
Otrzymał Piw: 185 razy
Żeby zdjąć kierownicę, trzeba ściągnąć poduchę, a żeby ściągnąć poduchę, trzeba z tyłu kierownicy przebić "skórę" w dwóch miejscach na jej ramionach żeby dobrać się do śrub poduchy. Niby potem zbytnio tych dziureczek nie widać, ale po co potem dziurawa kiera.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 6 kwi 2013, o 18:08 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:32
Posty: 1401
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo : 158 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
Jestem po przejściu przewodem z komory silnika do kabiny sposobem "obok linki zamka maski silnika". Dzięki kolegom nie musiałem próbować gdzie znaleźć dziurę :pivo , ale podzielę się zastosowaną metodą (a nóż się komuś przyda). Nie zdejmowałem bodukompa. Wziąłem cienki ale twardy drut stalowy (akurat miałem taki do naprężania siatki ogrodzeniowej). Wepchnąłem od strony kabiny do komory silnika (poszło gładziutko) , potem przymocowałem do niego kabel i wciągnąłem z powrotem. Niestety przy tej operacji wyszła mi ta gumka uszczelniająca którą przebijałem (teraz ciągnąc drut trzymałbym ją palcami , kontrował) , ale jej włożenie palcami i krótkim śrubokrętem (w kabinie) zajęło mi 2 minuty. Bez wątpienia zajęcie dla giętkich w kręgosłupie i innych stawach, ale nie było źle :banan . Manetka przygotowana. Z resztą roboty czekam na konektory do złączki...


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 16V Turbo + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 19:29 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 gru 2011, o 16:09
Posty: 88
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 22 razy
Hmmm... Mam pytanko odnośnie kontrolki tempomatu. Przy wywołaniu testu kontrolki przez FiatEcuScan - kontrolka się zapala, ale nie zapala się po przekręceniu kluczyka. Czy do mignięcia kontrolki "po kluczyku" musi być podłączona wiązka do manetki? Narazie u mnie siedzą tylko zegary z kontrolką, a na resztę części czekam :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   113000   Silnik:   1.4 8v LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 21:08 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 4968
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
chromek, skoro kontrolka podczas testu FiatEcuScanem Ci się zapala, to oznacza, że wszystko jest OK - Twoje zegary posiadają kontrolkę. Natomiast, żeby się ona zapalała podczas przekręcenia kluczyka oraz przy włączeniu tempomatu manetką, trzeba tą kontrolkę aktywować. Opisałem jak to zrobić w manualu :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: [ M ] Podłączenie tempomatu
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 21:28 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 gru 2011, o 16:09
Posty: 88
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 22 razy
mwas napisał(a):
chromek, skoro kontrolka podczas testu FiatEcuScanem Ci się zapala, to oznacza, że wszystko jest OK - Twoje zegary posiadają kontrolkę. Natomiast, żeby się ona zapalała podczas przekręcenia kluczyka oraz przy włączeniu tempomatu manetką, trzeba tą kontrolkę aktywować. Opisałem jak to zrobić w manualu :ink


A to oki - jutro się pobawię :)

-- 9 kwi 2013, o 13:07 --

Zaczynam się zastanawiać czy u mnie to pójdzie... Aktywowałem kontrolkę i zrobiłem osiowanie, ale po kluczyku nic się nie zapala.
W FES w CanInfo pokazuje, że nie mam "Węzła tempomatu". Czy to trzeba dodatkowo aktywować, czy powinno się ujawnić po podłączeniu wiązki?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   113000   Silnik:   1.4 8v LPG   Rocznik:   2009    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 426 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]