Awaria włącznika świateł

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 29 sty 2013, 14:27

Zaszedłem do ASO podpytać się o ten zepsuty włącznik, czy elektryk metodą rozbiórki był by wstanie go naprawić, niestety usłyszałem nie ma takiej możliwości, trzeba wymienić całą manetkę a jak poszedłem do ich sklepiku, po nr VIN zaśpiewał mi 1000 zł. aż sam sprzedający się zdziwił bo myślał że jak do aktive to 600 zł. a tu realia są inne. W temacie z tempomatem Ślimak znalazł na allegro aukcję z manetkami do Fiata Doblo, używane za 250 zł. podpytałem się czy by pasowały to gościu mi powiedział że w żadnym wypadku. Ręce opadają jakie to wszystko drogie, w weekend się zabiorę za rozbiórkę, nawet jak połamię zapinki to mi nie będzie żal później skleić klejem, aby się udało naprawić.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6143
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: Tomek » 29 sty 2013, 16:27

Trzymam kciuki :ok)

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: makrys » 29 sty 2013, 16:44

Ja tez trzymam kciuki.
Jak zrobi sie cieplej zabieram sie do naprawy.
Albo naprawie i zaoszczedze kase albo niestety bede zmuszony kupic nowy
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 02 lut 2013, 16:03

Zabrałem się dzisiaj za ten przełącznik niestety nic nie zdziałałem, rozebrałem go, przeczyściłem i nic. Cztery razy rozbierałem czyściłem i składałem, w moim przypadku musi być coś innego :smutny Ze smutkiem będę musiał wybulić tysiaka plus robocizna za nowy :zły

jak by ktoś chciał rozbierać to najpierw ściągamy pokrętło, pojawiają nam się trzy zapinki ( zdjęcie na początku tematu) łepki tych zapinek ścinamy czymś leciutko na końcu wsuwamy np. nóż i przechylamy a drugą ręką ciągniemy i pojawia nam się ustrojstwo z płytką, wysuwamy je np. cienkim wkrętakiem. Płytkę podważamy czymś leciutko i wyjmujemy. Poniżej zdjęcie.

Powiedzcie mi jedną rzecz, już niedługo mam przegląd. Po przekręceniu kluczyka włączają mi się od razu światła mijania więc do poruszania się po drodze nie ma przeszkód również mam światła drogowe ale nie mam możliwości przełączenia na pozycyjne. Z tego co pamiętam to na przeglądzie sprawdzają wszystkie światła i chyba w takim stanie jak mam auto to nie mam co się wybierać na przegląd bo go nie przejdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: makrys » 02 lut 2013, 16:34

Też mam problem z tym wyłącznikiem.
Pojechałem na przegląd i bez problemu uzyskałem pieczątke w dowodzie rejstracyjnym
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 175000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: helletic » 02 lut 2013, 16:38

Światła świecą, a więc jest git. Poza tym nawet przy włączonych światłach mijania widać, czy świecą postojówki. Poza tym 2, stacji kontroli pojazdów jest od groma ;)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3819
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: smak56 » 02 lut 2013, 17:00

Udawać "blondynkę" też czasami nie zaszkodzi. panic
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 02 lut 2013, 17:12

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy. Tam dwa kabelki idą do tej płytki, jutro zerknę czy łączą, może je trzeba prze lutować.

Z tym przeglądem trochę mnie uspokoiliście ale dla pewności podpytam na stacji diagnostycznej przed właściwa wizytą. Troszeczkę mnie martwi ten przełącznik i to jaką kasę trzeba w niego włożyć i nie ukrywam że mnie powstrzymuje od zakupu świateł do jazy dziennej a szkoda bo już mam fajne upatrzone.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6170
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 02 lut 2013, 17:44

To się musi dać naprawić. Popraw luty, a jeśli nic nie da, trzeba wymontować i sprawdzać po kablach.

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2223
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 175000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: helletic » 02 lut 2013, 18:01

Dokładnie! To jest za drogie, żeby ot tak sobie kupić nowe. Paweł, trzymam kciuki, by Ci się udało naprawić przełącznik ;)

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6170
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 02 lut 2013, 18:09

Na tej płytce jest coś przylutowane? Słabo widać

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 02 lut 2013, 18:29

Kuzyn_z_Sosnowca pisze:Na tej płytce jest coś przylutowane? Słabo widać
Jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6170
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 02 lut 2013, 18:57

Mierzyłeś te oporniki? Dobrze że są z opisem, można je wymienić gdyby któryś strzelił.

Taki jest schemat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 02 lut 2013, 19:20

O widzisz kuzynie mam miernik ale to jutro, teraz jestem po kilku piwkach :smak a jak mi nic nie wykaże to odlutuje kabelki i zaniosę do elektronika żeby mi on fachową ręką sprawdził.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3819
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 207777
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: smak56 » 02 lut 2013, 20:09

cichy pisze: a jak mi nic nie wykaże to odlutuje kabelki i zaniosę do elektronika żeby mi on fachową ręką sprawdził.
A tej zielonej kostki nie można wypiąć od układu? Wygląda, że tak :pomysli
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość