Awaria włącznika świateł

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 30 lis 2012, 22:18

kolejna usterka a raczej pierdółka ale...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EJUGrhiy ... e=youtu.be[/youtube]

Po zaparkowaniu auta chciałem wyłączyć światła. Jak widzicie nie da się ich wyłączyć, dobrze że się wyłączają po wyjęciu kluczyka.

-- 30 lis 2012, o 22:20 --

ręce opadają :-<<
Sympatyk forum :-)

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Statystyka ustrek

Post autor: will » 01 gru 2012, 10:38

cichy to już wygląda gorzej boje się że przełącznik do wymiany ale może da się rozłożyć i naprawić, takie ramię pewnie 3 stówki
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

ENDRIU
klubowicz
klubowicz
Posty: 314
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Statystyka ustrek

Post autor: ENDRIU » 01 gru 2012, 11:00

cichy poszukaj przekaznika od świateł mijania może poprostu się skleił na stykach??

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5266
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Statystyka ustrek

Post autor: mwas » 01 gru 2012, 12:00

Dokładnie tak, jak pisze ENDRIU - pierwsze co to przekaźnik do sprawdzenia. Jeśli z przekaźnikiem jest wszystko OK, to niestety obstawiam uszkodzony wyłącznik w dźwigni, a wymiana tego paskudztwa to niestety... KOSZTY ! Samego ramienia nie da się wymienić, chyba że własnymi siłami, metodą prób i błędów spróbować przeszczepu z innego modułu. Niestety z używkami jest mega problem, bo ich po prostu nie ma. Można próbować zaadoptować od GP, bo takie na Allegro występują, niestety wymiana całego modułu raczejnie wchodzi w grę, bo tam jest ciut inne sterowanie wycieraczkami, a koszt całego, nowego modułu, wg ePera, to niestety... will, chciałbyś, żeby to kosztowało jedynie 3 stówki :ink Cena to ponad 1000 PLN !! :zdiwiony
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Statystyka ustrek

Post autor: will » 01 gru 2012, 16:34

Maciek panic matko i córko jeśli taka cena to trzeba z tym żyć, ale mieć nadzieje że to nie to.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Statystyka ustrek

Post autor: makrys » 01 gru 2012, 19:44

Mi też padł ten przełącznik. :red cena z tempomatem około 1200 zł :-<<
Zbieram kasę aby w styczniu kupić nowy.
Stary rozbiorę na części i zobaczę jak to można naprawić. :ok)
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5266
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Statystyka ustrek

Post autor: mwas » 01 gru 2012, 20:32

makrys pisze:cena z tempomatem około 1200 zł :-<<
Poprawka - aktualna cena to ciut ponad 1300 zł :zły Wiem, bo interesuję się kwestią tempomatu i dowiadywałem się ostatnio :zły Więć will - biorąc pod uwagę koszt, o którym pisze makrys, wajchy bez tempomatu będą kosztowały tak, jak pisałem :przykry Koszmar, ale gorsze w tym wszystkim jest to, że przez małą popularność naszej bryki automatycznie mniej dostępnych jest używek na popularnym serwisie aukcyjnym, a co za tym idzie - jesteśmy skazani na nowe częsci od producenta w iście bandyckich cenach :zły
makrys pisze:Stary rozbiorę na części i zobaczę jak to można naprawić. :ok)
makrys, z niecierpliwością czekam na efekty, bo rozważam zaadoptowanie pewnych częsci z tego elementu z wersji od Grande Punto, które bez większego problemu można dorwać na Alledrogo :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: makrys » 01 gru 2012, 21:49

mwas nie ma problemu.
Jak wspominałem wcześniej na początku stycznia zamawiam w ASO przełącznik.
Stary postaram się naprawić ( może się uda )
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

slawek007
klubowicz
klubowicz
Posty: 108
Rejestracja: 17 maja 2011, 11:12
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8v+LPG
Rocznik: 2010
Lokalizacja: staszow
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: slawek007 » 01 gru 2012, 23:44

Tak popatrzyłem na ten temat w grande punto i jest dość fajny opis:
http://fiatpunto.com.pl/post626523.html
Może udałoby się go zaadoptować do naszego auta.

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: makrys » 02 gru 2012, 0:18

slawek007 szacunek dla ciebie .
Bardzo dziękuje za opis . Jutro ( dziś) biorę się do pracy
:pivo leci
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 02 gru 2012, 2:45

Dzięki b]slawek007[/b] teraz to będę miał jakąś orientację, w ciągu dnia się za to zabiorę.

-- 2 gru 2012, o 10:15 --

Niestety wewnątrz mamy troszeczkę inaczej niż w Punto :( mam problem z trzema wewnętrznymi zaczepami (w Punto są inne, widać że łatwiej je odblokować) i na tym się zatrzymałem, boję się że mogę je wyłamać. Wcisnąć wydaje mi się że się nie da, trzymają się sztywno ale podważając je podchodzą do góry. Na tym się zatrzymałem. makrys może się Tobie uda, jeśli tak to liczę na Twoją pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: will » 02 gru 2012, 11:03

Panowie przed demontażem zagrzejcie to suszarką
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Posty: 167
Rejestracja: 10 gru 2009, 17:54
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: makrys » 02 gru 2012, 14:41

cichy jestem już po obiadku , zaraz biorę się do pracy
will dzięki za radę.

-- 2 gru 2012, o 16:57 --

Jestem już po robocie.
Doszedłem do tego samego etapu co cichy.
Według mnie zaczepy muszą się dać wcisnąć do środka . ( 3 sztuki ) Dopiero w w tedy całą kopułka zejdzie ( rysunek strzałek-migacze. )
Niestety bardzo ciężko to zrobić. Bez drugiej pary rąk chyba się nie obejdzie.
Mam jeszcze pomysł aby zerwać te zaczepy , naprawić wyłącznik ( jeśli się da ) i skleić to za pomocą kropelki. Co wy na to ? :pomysli
Albo uda się naprawić albo niestety będę musiał kupić nowy.
_________________
Pozdrawiam
Makrys
Nissan Qashqai Tekna i Fiat Linea 1,3 Multijet Emotion

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: cichy » 03 gru 2012, 22:40

makrys pisze: Mam jeszcze pomysł aby zerwać te zaczepy , naprawić wyłącznik ( jeśli się da ) i skleić to za pomocą kropelki. Co wy na to ? :pomysli
według mnie szkoda wyłamywać, już tak niewiele dzieli od zdemontowania tego, tylko te trzy zaczepy. Ja muszę wykombinować z ogrzewanym garażem i w tedy na spokojnie się za to zabrać, teraz jest za zimno i plastik jest przez to za bardzo łamliwy. makrys jak wyłamiesz i uda się to naprawić to przez sklejenie kropelką zrobimy większą szkodę ale jeśli czeka wizja zakupy tego ustrojstwa za powyżej 1000 zł. :-<< to można spróbować
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5266
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 158888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Awaria włącznika świateł

Post autor: mwas » 03 gru 2012, 23:12

cichy pisze:Ja muszę wykombinować z ogrzewanym garażem i w tedy na spokojnie się za to zabrać, teraz jest za zimno i plastik jest przez to za bardzo łamliwy.
cichy wpadnij, powalczymy :pivo :ink :pivo Wiem, że trochę daleko, ale... :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość