Interfejs diagnostyczny

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 21 kwie 2017, 13:33

Pytam bo ojciec ostatnio kupił za jakieś 100zl kabel z wyświetlaczem czarno-białym do skody i bez laptopa może odczytywać błędy

-- 21 kwi 2017, o 13:36 --

blut raczej bezsensu bo i tak osłonę muszę zdjąć wiec wpięcie kabla to nie problem

-- 21 kwi 2017, o 13:44 --

Rozumiem że najlepiej kupić
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html
i jak nie chce podłączyć się do poduszek to nie potrzeba tej przejściówki a jeżeli tak to jaką?

-- 21 kwi 2017, o 13:48 --

a to ?
https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-f ... -2014.html

-- 21 kwi 2017, o 13:50 --

a to?
https://viaken.pl/pl/pakiet-interfejsow ... ancia.html

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 21 kwie 2017, 15:06

Moim zdaniem moduł diagnostyczny z wyświetlaczem trochę mija się z celem, bo co nim zrobić oprócz odczytania błędów ? A odczyt błędów to nie wszystko, co można chcieć z nim zrobić :ink
Ja używam tego pierwszego -> https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327 ... -2013.html
Ten drugi nie wiem, czy będzie poprawnie współpracował, w opisie jest info o cudach do Forda, u nas niekoniecznie potrzebne :ink
Trzecia propozycja to jest cały komplet, czyli interfejs z pierwszego linku + interfejs VAG (przeznaczony do podłączania aut bez CAN ze stajni VW ale i nie tylko) oraz 3 adaptery, które są potrzebne do diagnozowania poszczególnych modułów w poszczególnych autach. Do naszej Linejki w zupełności wystarcza sam interfejs z pierwszego linku a jeśli jest dodatkowo potrzeba podpięcia się do modułu ABS, to potrzebny jest jeszcze adapter TYP 1. Pozostałe adaptery są potrzebne do innych modeli aut, np do standardowego podpięcia się do modułu silnika w Grande Punto, potrzebny jest adapter TYP 3. Szczegółowe informacje na temat modułów, rodzajów interfejsów do nich potrzebnych oraz adapterów znajdziecie na stronie: http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 22 kwie 2017, 8:43

czyli rozumiem że jeszcze to tak?
https://viaken.pl/pl/adapter-do-interfe ... typ-1.html

-- 22 kwi 2017, o 08:46 --

Jeszcze jedno pytanko jak wygląda sprawa oprogramowania bo facet w tym sklepie coś mi mówił że muszę kupić program za 250 zł?

-- 22 kwi 2017, o 08:59 --

https://viaken.pl/pl/adapter-z-obd2-na-fiat-3pin.html
Co to jest?

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 22 kwie 2017, 11:40

Ad 1) Tak, to ten adapter :ink
Ad 2) Do interfejsu (kabelka) potrzebny jest jeszcze program. Do Fiata, Alfy i Lancii chyba najlepszy jest Multiecuscan, który w pełnej wersji niestety kosztuje 50 EURO. Wersja FREE jest niestety straaasznie uboga i nie można tam praktycznie nic zrobić. Jednakże... są inne sposoby na zdybcie tego programu, ale nie będę nic sugerować :ink Tutaj pozostawiam inwencję użytkownikom :lacha
Ad 3) Jest to "przejściówka" do podłączenia starszych modeli Fiata, gdzie stosowane było trzypinowe gniazdo, u nas kompletnie zbędne :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 23 kwie 2017, 8:53

Jeszcze jedno pytanie czy jest szansa podpięcia skody za pomocą tego urządzenia czy też jakieś przejściówki?

-- 23 kwi 2017, o 09:05 --

Kupować z tej strony czy szukać innego źródła?

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 23 kwie 2017, 11:30

Strona viaken'a to sprawdzone źródło, więc możesz spokojnie brać od nich.
Odnośnie Skody - jaka Skoda ? Ja podłączałem Golfa 4 i generalnie był problem, bo programami do VW nie chciał się połączyć, musiałem użyć kabelka VAG, ale ten golf nie ma szyny CAN.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 23 kwie 2017, 13:32

Skoda octavia 2009 po FL jeden z ostatnich modeli odrobinę większa

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 23 kwie 2017, 19:42

Ta skodzina ma powinna mieć już szynę CAN więc ten interfejs teoretycznie powinien ją obsłużyć, ale niestety nie mam doświadczenia w tym temacie z nowszymi autami z grupy VW więc polecam popytać wójka google :ink

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Posty: 481
Rejestracja: 10 lut 2011, 16:17
Przebieg: 20000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Rincewind » 27 kwie 2017, 10:20

mwas weźmiesz kabelek na zlot? Skasowałbyś mi nieważny kupon?

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 27 kwie 2017, 10:41

Oczywiście, na zlocie będę miał ze sobą standardowy komplet niezbędnych narzędzi :luzak Komputer z kabelkiem również :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 11 maja 2017, 15:03

Kabelek dotarł teraz powiedzcie mi jak się program nazywa multiecuscan tak? i w jakiej wersji go załatwić?

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5678
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 169500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: mwas » 11 maja 2017, 15:44

Multiecuscan, wersja najnowsza, jaką znajdziesz :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 11 maja 2017, 16:13

fiatecuscan?? to to samo??

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6458
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 11 maja 2017, 16:57

To stara dawna nazwa, ten sam producent. Może jeszcze nie obsługiwać Linei.

Awatar użytkownika
WoReK
klubowicz
klubowicz
Posty: 85
Rejestracja: 11 wrz 2011, 10:08
Przebieg: 150
Silnik: 1,3 mjet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy

Re: Interfejs diagnostyczny

Post autor: WoReK » 11 maja 2017, 18:04

no ja jestem ślepy i i mam za małe staty do wyszukiwania. Naraze mam wersje free 3.6 multiecu

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości