pilot :)

Pongo
klubowicz
klubowicz
Posty: 277
Rejestracja: 16 lut 2013, 14:23
Przebieg: 127000
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: pilot :)

Post autor: Pongo » 11 kwie 2016, 20:49

Ok czyli ja tez pokroję swojego i rozumiem jakos delikatnie oskrobać czipa. Dzięki

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka
T-Jet dla zniewalającej mocy (taaa) i LPG dla rozsądku...

ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur » 04 kwie 2018, 18:53

Cześć wszystkim, odświeżam odrobinę temat ;)
Mój problem polega na tym, że Linka od wczoraj nie reaguje na otwieranie z pilota... zamykanie i bagażnik działają bez problemów. Ręczne otwieranie i zamykanie auta także nie sprawia problemów. Jakieś pomysły ?

skory85
klubowicz
klubowicz
Posty: 754
Rejestracja: 16 paź 2016, 23:50
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Sławków
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: pilot :)

Post autor: skory85 » 04 kwie 2018, 19:47

Bateria w pilocie?
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4421
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221555
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: pilot :)

Post autor: smak56 » 04 kwie 2018, 20:21

ptasiur pisze:
04 kwie 2018, 18:53
Linka od wczoraj nie reaguje na otwieranie z pilota... zamykanie i bagażnik działają bez problemów. Ręczne otwieranie i zamykanie auta także nie sprawia problemów. Jakieś pomysły ?
Pewnie kabelek w wiązce w drzwiach :pomysli .
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5851
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas » 05 kwie 2018, 9:35

Do sprawdzenia, tak jak sugeruje smak56, wiązka w drzwiach, chociaż... zamykanie z pilota ponoć działa, więc nie jestem przekonany co do tej wiązki... :pomysli Padniętej baterii również nie podejrzewam, bo wtedy pozostałe funkcje pilota również by szwankowały :pomysli Ale, to co można sprawdzić "od ręki", to:
- rozebrać pilota - trzeba otworzyć grot, pod grotem jest klapka na baterię - małym, płaskim śrubokręcikiem przekręcić zabezpieczenie i wyciągnąć klapkę z baterią, potem niestety trzeba odkleić logo Fiata (dobrze jest je najpierw podgrzać a potem, czymś sztywnym i cienutkim delikatnie podważyć z jednej strony) a pod logo jest śrubka. Trzeba ją odkręcić a potem delikatnie rozebrać obudowę na dwie połówki. Uwaga na sprężynkę otwierającą grot :ink Po otwarciu obudowy wyciągnąć płytkę z układem elektronicznym.
- przetestować płytkę elektroniczną - zapewne większość popuka się teraz w czoło :ink Otóż nie :ink Wystarczy nałożyć odpowiednio kieszeń baterii na płytkę układu elektronicznego, żeby pilot działał nam bez obudowy :ink I teraz: w górnym, prawym rogu, jest dioda, która normalnie jest zakryta i jej nie widać :ink Jak wciśnie się jakikolwiek przycisk na pilocie, dioda zacznie świecić :ink Wystarczy zobaczyć, czy dioda świeci przy wciskaniu przycisku, na który nie reaguje auto :ink Jeśli dioda będzie świecić, to można podejść nawet do auta w takim stanie pilota, i sprawdzić, czy auto reaguje. Jeśli dioda świeci a auto nie reaguje, no to na 98% jest coś nie tak przy wiązce elektrycznej w drzwiach. Jeśli dioda nie świeci, to wiadomo na 100%, że coś nie tak jest z mikroswitch'em przycisku :ink
Samego microswitcha nie wiem, czy uda się komuś wymienić :oj To bardzo drobna elektronika :oj Ale, to co można zrobić, to zaopatrzyć się w sklepie z elektroniką w preparat "kontakt" do czyszczenia styków i układów elektronicznych i porządnie wykąpać w tym specyfiku microswitcha. Po przeschnięciu powinien zacząć stykać. Jeśli zabawy w czyszczenie nie przyniosą efektu, to pozostanie jedynie albo wymiana tego drobnego elementu, albo zakup innego, np używanego ale sprawnego pilota (może być od GP), podmianka jego elektroniki i wprogramowanie nowego pilota do samochodu :ink Wiem co piszę - przechodziłem tę procedurę jakiś czas temu i ratowałem się właśnie wymianą układu elektronicznego z pilota od GP :ink Gdzieś na forum nawet opisywałem całą tą operację łącznie z procedurą wprogramowania nowego pilota poprzez interfejs i Multiecuscan :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5851
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas » 05 kwie 2018, 9:56

ooo, znalazłem, gdzie o tym pisałem :luzak -> viewtopic.php?f=1&t=1737&p=109379&hilit=pilota#p109379
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur » 10 kwie 2018, 21:47

Dzięki za podpowiedzi. Bateria w pilocie zmieniona, otwieranie nadal nie działa :) W tym tygodniu otworzę pilota i sprawdzę, czy guzik działa. O postępach doniosę.

ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur » 11 kwie 2018, 19:00

Wszystko się wyjaśniło, po otworzeniu pilota microswitch po prostu wypadł... Na początek poszukam jakiegoś magika-elektronika, może ktoś będzie w stanie to polutować. W ostateczności podmienię całą elektronikę

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5851
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: pilot :)

Post autor: mwas » 11 kwie 2018, 21:51

ptasiur pisze:
11 kwie 2018, 19:00
Wszystko się wyjaśniło, po otworzeniu pilota microswitch po prostu wypadł...
Tadam :luzak No polutowanie tego to będzie bardzo precyzyjna robota :oj No ale... może się uda :ink Jeśli nie, to tak jak pisałem wcześniej i jak wspomniałeś - podmiana elektroniki i wprogramowanie nowego pilota do ECU auta :ink Pamiętaj tylko, żeby podmienić samą elektronikę a nie całą obudowę ponieważ w obudowie zalany jest "czip" do immobiliser'a - bez niego nie uda Ci się odpalić auta :oj Wprawdzie jest możliwe również wprogramowanie nowego kluczyka do immo za pomocą Multiecuscan'a, ale istnieje pewne ryzyko, że coś może pójść nie nak a wtedy auto unieruchomione na amen :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ptasiur
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 15 wrz 2016, 17:48
Przebieg: 125700
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy

Re: pilot :)

Post autor: ptasiur » 16 kwie 2018, 17:58

Gotowe, serwis RTV polutował pilota za 15zł :) Polecam tą metodę jako tańszą alternatywę podmianki elektroniki w pilocie.

ODPOWIEDZ