Oświetlenie wnętrza

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4364
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Oświetlenie wnętrza

Post autor: smak56 » 10 maja 2011, 14:25

Witam wszystkich. Być może ten temat kogoś zainteresuje, gdyż mnie trochę drażnił i postanowiłem go rozwiązać. Otóż w nocy często jestem zmuszany do zapalania lampki podsufitowej z tyłu. Z uwagi na mój wiek, a co za tym idzie i lenistwo :przykry, nie bardzo chciało mi się co chwila odwracać i włączać ją. Pomyślałem :oj i wymyśliłem połączenie przodu z tyłem.
2. lampa przód.JPG
3. lampa przód (lut).JPG
Teraz włączam i wyłączam przełącznikami w przedniej lampie. Przy małych dzieciach w fotelikach w czasie jazdy - bezcenne !. Aby to zrobić potrzebny jest 1 metr przewodu około 1 mm/2 i lutownica. Przewód przy pomocy drutu przeciągamy (bez problemu) za podsufitką.
4. lampa tył.JPG
6. lampa tył (lut).JPG
Resztę widać na zdjęciach. Działa we wszystkich konfiguracjach przełączeniowych. Pozdrawiam. :brawo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2018, 14:29 przez smak56, łącznie zmieniany 2 razy.
smak56
****
Obrazek

will
Moderator
Moderator
Posty: 3364
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 102500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: will » 10 maja 2011, 14:29

Przy odpowiednim ustawieniu przełącznika z przodu te lampki świecą obydwie zdaje się. :pomysli zaraz sprawdzę.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5815
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 10 maja 2011, 14:31

smak56, wszystko fajnie, tylko opisz jak to dokładnie działa ? Którym włącznikiem załączasz lampę z tyłu ? I Czy równocześnie przypadkiem nie świeci się i lampa z tyłu i z przodu ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

will
Moderator
Moderator
Posty: 3364
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 102500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: will » 10 maja 2011, 14:37

Zaświecają się obydwie ale tylko przy otwieraniu drzwi.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4364
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 10 maja 2011, 14:42

Tak jak piszesz, jeżeli włączysz przednim włącznikiem a lampa tylna jest w "neutralu" to świecą się obydwie lampy. I o to mi chodziło. Jeżeli chcesz mieć tylko światło z tyłu możesz je włączyć tradycyjnie. Jeżeli chcesz mieć tylko z przodu - to wyłączasz tył. Konfiguracji jest więcej gdyż dochodzi otwarcie (zamknięcie) drzwi itd.

[ Dodano: |10 Maj 2011|, o 14:45 ]
Will. Właśnie nie chciałem otwierać drzwi. Czasami jest zimno :smutny
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 2:14 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5815
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 173371
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 10 maja 2011, 14:51

smak56, ale ja rozumiem, że takie rozwiązanie potrzebowałeś podczas postoju, nie podczas jazdy ? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jechać autem z zapalonym światłem z przodu :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4364
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 10 maja 2011, 14:55

mwas. Tak, choć czasami trzeba jechać z włączonym jednym i drugim. Krótko - bo ciężko! Chociaż jak włączysz prawy reflektorek i razem z nim tył to nie jest tak źle w czasie jazdy. Mama może w tym czasie dziecku coś podać, poszukać, kolega z tyłu może podać pasażerowi :pivo :) itp.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, 15:29 przez smak56, łącznie zmieniany 2 razy.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 10 maja 2011, 14:57

Podsunołeś mi pomysła :) którego zrealizuję w czerwcu. Niestety nie mam lampki z tyłu i przyszedł najwyższy czas by ja zamontować.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6374
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 10 maja 2011, 16:46

smak56, bravo :brawo
W prosty sposób poprawiłeś sobie funkcjonalność, i dostosowałeś do swoich potrzeb.

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 11 maja 2011, 8:27

dobry patent.
Obrazek

Awatar użytkownika
Q
klubowicz
klubowicz
Posty: 647
Rejestracja: 30 lis 2010, 20:21
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v 77KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Stolica podziemnych pomarańczy
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Q » 09 paź 2011, 0:44

Ja zastosowałem odrobinę inne podejście do tematu - niezależne sterowanie :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FLPfTC1os-A[/youtube]
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną :ink

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4364
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 09 paź 2011, 12:35

Q, fajnie, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy! :bezzdania
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
Q
klubowicz
klubowicz
Posty: 647
Rejestracja: 30 lis 2010, 20:21
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v 77KM
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Stolica podziemnych pomarańczy
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Q » 10 paź 2011, 1:18

A tam wyższa szkoła jazdy.. :zlośnik
Przewody od listewek diodowych w lampce przeciągnąłem w lewo (bardzo przydatny okazał się drut miedziany :) ) a potem chowając za uszczelką przy podsufitce do przodu aż do wejścia pod kierownicę (jak ktoś ma kurtyny powietrzne to chowanie czegokolwiek za tą uszczelką może nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem) z 4 metrów przewodu został mi prawie metr do ucięcia.
Nie trzeba zaraz robić przycisków "dotykowych" - wystarczy odpowiednio schowany (lub dobrze wkomponowany w deskę) zwykły pstryczek :)
Kiedyś zastanawiałem się nad takimi http://allegro.pl/przelacznik-przelaczn ... 96861.html" onclick="window.open(this.href);return false; ale ta cena.. - w sumie za tą kasę złożyłem sobie 5 niewidocznych guziczków dotykowych :)
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną :ink

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 03 gru 2011, 22:36

Podsunąłeś mi pomysł :) którego zrealizuję w czerwcu. Niestety nie mam lampki z tyłu i przyszedł najwyższy czas by ja zamontować.
i się stało, wspominałem o czerwcu ale jakoś tak zeszło do grudnia, dzisiaj zamontowałem lampkę nad tylną kanapą.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4364
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Oświetlenie wnętrza

Post autor: smak56 » 15 lut 2018, 14:23

Odświeżę trochę temat. Edytuję też fotki z pierwszego postu.
Chcę zamienić żarówki oświetlające wnętrze na LED. W tym celu zamiast tradycyjnej rurki C10W (tylna lampa) kupiłem coś takiego
led.jpg
I teraz ciekawostka. Po zamontowaniu, bez włączania, Led cały czas się żarzy (bardzo słabo ale jednak), w czasie jazdy również. Wieczorem wyraźnie widać jak oświetla swoją pozycję (jakby była na czuwaniu). Po wyłączeniu zapłonu, po około 20 min (tak jak inne odbiorniki), wyłącza się całkowicie. Nie przeszkadza mi to z tyłu, ale nie wiem jak to będzie kiedy założę z przodu w reflektorki? :pomysli
Może ktoś mi powie czy tak ma być, czy może trzeba kupić/zrobić coś ekstra? :pomysli Ledy są zwykłe (bez Can) a świeci bardzo jasno i z efektu jestem zadowolony (tylko to żarzenie :pomysli )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości