Alternator

Awatar użytkownika
daniczer
klubowicz
klubowicz
Posty: 386
Rejestracja: 14 gru 2013, 12:54
Przebieg: 203000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Piła
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: daniczer » 08 gru 2015, 16:36

smak56 pisze:
Fiacik pisze:Fajny gadżet , gdzie to kupiłeś i za ile ?
Ja kupowałem za 20.99 zł + przesyłka. Aby było taniej kupiłem dwa (dla kolegi). Wpisz "tester akumulatora".


Teraz Kuzyn_ ... przynajmniej wiem dlaczego przygasają DRL (MM). One załączają się przy 13.6 V.

lepiej wpisać w ALL " voltomierz "

marek_gh
klubowicz
klubowicz
Posty: 71
Rejestracja: 04 mar 2010, 23:21
Przebieg: 45000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Lubuskie Gorzów Wlkp
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marek_gh » 21 gru 2015, 13:10

Witam,

Obudowa w moim alternatorze pękła, widzę że tradycja. Zakupiłem regenerowany, niestety po wymianie ,nie gaśnie kontrolka ładowania, mimo że komputer diagnostyczny pokazuje ,że ładowanie jest.Co jest nie tak? Pomocy.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5878
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alternator

Post autor: mwas » 21 gru 2015, 13:13

Wymieniałeś sam ? Albo alternator, który wstawiłeś jest uszkodzony elektrycznie, albo jest coś nie tak z połączeniami. Sprawdź jakie jest napięcie ładowania i zwróć uwagę, czy masa jest dobrze przykręcona do silnika - to tak na początek.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

marek_gh
klubowicz
klubowicz
Posty: 71
Rejestracja: 04 mar 2010, 23:21
Przebieg: 45000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Lubuskie Gorzów Wlkp
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marek_gh » 21 gru 2015, 13:31

Nie sam , w servisie , Napięcie ładowania bez obciążenia 14,28V z obciążeniem 14,25V, ??? Wszystko sprawdzone, znajomy fachowiec, po konsultacjach z elektronikiem, padło stwierdzenie :..powtarzalny błąd , występujący przy regenerowanych alternatorach, co wy na to...

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5878
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alternator

Post autor: mwas » 21 gru 2015, 14:49

A co to oznacza "powtarzalny błąd" :? Teraz jest tak, że jak odpalisz auto, to kontrolka ładowania (czerwona bateryjka) świeci się na stałe :? Sprawdzane było połączenie masy ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

marek_gh
klubowicz
klubowicz
Posty: 71
Rejestracja: 04 mar 2010, 23:21
Przebieg: 45000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Lubuskie Gorzów Wlkp
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marek_gh » 21 gru 2015, 15:18

Niestety nie wiem co mają na myśli ,a masa była sprawdzona... tak jak odpalam kontrolka stale świeci...

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5878
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alternator

Post autor: mwas » 21 gru 2015, 15:23

Masz możliwość podłączenia auta pod komputer :?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

marek_gh
klubowicz
klubowicz
Posty: 71
Rejestracja: 04 mar 2010, 23:21
Przebieg: 45000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Lubuskie Gorzów Wlkp
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marek_gh » 21 gru 2015, 15:40

Był podłączony ... nie kasuje się ...

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5878
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alternator

Post autor: mwas » 21 gru 2015, 15:48

A jakie wartości pokazywał program jako napięcie aku ? To co podałeś wcześniej z ładowania to wartość z programu, czy zmierzona miernikiem bezpośrednio na klemach akumulatora ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4447
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 222222
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: smak56 » 21 gru 2015, 15:53

To wygląda jak coś, co blokuje dane między aku a body i dalej kontrolka. :pomysli
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Posty: 885
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marcin24 » 21 gru 2015, 19:48

Miałem kilka takich przypadków może nie konkretnie ja ale po znajomych i rodzinie, prawdopodobnie ma zwarcie jedna z diod prostowniczych w układzie prostowniczym alternatora, albo podłączenie ale robiłeś w serwisie to wykluczam, reklamacje do sprzedawcy alternatora.
Pozdrawiam wszystkich

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5878
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Alternator

Post autor: mwas » 21 gru 2015, 23:28

No właśnie chciałem sugerować niesprawny regulator napięcia, a to w nim są owe diody :ink

Wysłane z Galaxiaka
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Posty: 885
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marcin24 » 22 gru 2015, 6:59

W alterntorze są diody regulator to regulator jest razem ze szczotkami
Pozdrawiam wszystkich

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 6004
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: emmer » 22 gru 2015, 9:48

Skoro robiłeś w warsztacie to reklamuj.
Obrazek

marek_gh
klubowicz
klubowicz
Posty: 71
Rejestracja: 04 mar 2010, 23:21
Przebieg: 45000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Lubuskie Gorzów Wlkp
Otrzymał Piw: razy

Re: Alternator

Post autor: marek_gh » 22 gru 2015, 10:44

Witam,

Sprawa się wyjaśniła, miał być sprawny regenerowany alternator , a dostałem umyty , z podmienioną - uszkodzoną elektroniką, z zużytymi szczotkami,. Dobrze ,że moja elektronika była ok., więc znajomy mechanik ją przełożył i wszystko działa.
Oczywiście firma , od której kupiłem alternator po regeneracji , ma mnie gdzieś, chcą abym odesłał im ten alternator , a oni go sprawdzą, no i ja kolejny raz zapłacę za montaż i demontaż ....

ODPOWIEDZ