[1.4] Sprzęgło albea - linea

Awatar użytkownika
sylwek
klubowicz
klubowicz
Posty: 494
Rejestracja: 29 maja 2012, 21:56
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: sylwek » 01 lut 2013, 17:52

helletic pisze: Wystraszyła się Lina, bo jak coś się dzieje, to mam manię rozmawiania z autem i wtedy pada hasło: "nie podskakuj, bo cię sprzedam" hehehe.
helletic, nie stresuj Linki ! Straszysz ją, a potem się dziwisz że się trzęsie i szarpie. Czkawki bidula dostała ze strachu :zlośnik

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2227
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 180000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: helletic » 01 lut 2013, 21:53

sylwku niektóre Kobiety lubią jak się walnie pięścią w stół, a Lina chyba do takich należy :zlośnik

Próby na powolnym popuszczaniu sprzęgła przeszły wzorowo. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie było żadnego dźwięku obcego. Wracając do domu na odcinku 14 km i kilkunastu światłach po drodze zdarzyło mi się raz aby Lina baaaardzo delikatnie poszarpnęła przy ruszaniu i to tak, że to tylko ja bym wyczuł, a pasażer siedzący obok nie. Wszelkie obce dźwięki padające podejrzeniem na łożysko na sprzęgle ustały. Plusowe temperatury działają cuda. Będę obserwował dalej zachowanie sprzęgła i meldował na bieżąco o zmianach. Na diagnozę muszę się umówić na luty z warsztatem. Oczywiście zdam recenzję z wyniku diagnozy.

kylo
klubowicz
klubowicz
Posty: 513
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:49
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: kylo » 04 lut 2013, 20:01

A u mnie jest coś takiego. Jak jest wilgotno, mokro, zimno, ale to nie ma większego znaczenia, tak gdzieś raz na miesiąc czasem częściej (ale nie codziennie) coś zaczyna wyć. Czasem zaraz po odpaleniu, czasem stojąc w korku, czasem jadąc z zawrotną prędkością 90km/h, początkowo jest to buczenie, które szybko narasta i przechodzi w wycie. Czasem wystarczy mocno wcisnąć sprzęgło (nawet 2-3 razy), czasem trzeba się zatrzymać i zgasić silnik.
W 99,99% po ponownym zapaleniu silnika jest cisza. Raz jechałem wyjąc, tak z 500m i zaczęło śmierdzieć spalenizną. Silnik stop, ponowny zapłon i spokój.
Serwis mnie raz zignorował, raz olał (bo teraz nie wyje), a raz się pochylił nad problemem i stwierdził, że jest OK.
Nie szarpie, nic nie puka przy zmianie biegów, nie zauważyłem utraty mocy ( :ryczy ) - bo jej nie ma i nie było.
Jakieś propozycje lub koncepcje co to może być? W zasadzie to ona i tak w kwietniu pójdzie do ludzi, ale chciałbym ją do tego kwietnia dociągnąć.

-- 18 lut 2013, o 11:34 --

Bo to nie było sprzęgło. Kosztowała mnie ta wiedza 568zł. Reszta w dziale elektryka.
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz

Awatar użytkownika
daro189
klubowicz
klubowicz
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2010, 22:12
Przebieg: 62200
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zamość
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: daro189 » 22 maja 2013, 19:23

mnie ostatnio dopadł inny problem
wyjeżdzając z garażu, na wstecznym jeśli to ma znaczenie, przy powolnym puszczaniu sprzęgła następuje szarpnięcie i odgłos stuknięcia. ale już po ponownym naciśnięciu i puszczeniu linka rusza płynnie tak jak powinna. czy u was też występuje takie zjawisko i sobie olać ten problem, czy dalej badać przyczynę?

ps. jak widać linka nie przestaje zadziwiać :pomysli

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5348
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: mwas » 22 maja 2013, 20:07

daro189 pisze:na wstecznym jeśli to ma znaczenie, przy powolnym puszczaniu sprzęgła następuje szarpnięcie i odgłos stuknięcia. ale już po ponownym naciśnięciu i puszczeniu linka rusza płynnie tak jak powinna.
A nie dzieje się to po odrobinę dłuższym postoju w garażu ? Nie zaciągasz ręcznego ? Może czasem klocki "zastygają" i odpuszczają dopiero przy ruszeniu auta ? Mi się tak zdarzyło kilka razy.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: will » 22 maja 2013, 20:17

mwas dobrze pisze po deszczu czy myciu przed garażem klocki przywierają do tarczy i stąd stuk przy cofaniu też tak mam na mokrych klockach.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
daro189
klubowicz
klubowicz
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2010, 22:12
Przebieg: 62200
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zamość
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: daro189 » 22 maja 2013, 21:19

ręcznego nie zaciągam, a jeśli to klocki to mogę spać spokojnie. dzięki panowie :)

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: emmer » 23 maja 2013, 9:35

mambę owocową każdy z nas ma - MAM I JA :)

daro-normalka
Obrazek

pogromcaslaskiej
klubowicz
klubowicz
Posty: 241
Rejestracja: 20 sie 2013, 22:35
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Tarnowskie góry
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: pogromcaslaskiej » 27 wrz 2013, 23:07

W mojej linie chyba dzieje sie coś powaznego ze sprzęgłem.Samochód mam dwa miesiace t-jet 73000 przejechane,otóż ostatnio ruszając z pod świateł uslyszalem metaliczny dzwiek a na pedale sprzęgla wibracje ,dzwiek tarcia metal o metal i teraz od tygodnia na zimnym silniku tak popiskuje na odcinku 6km z dwa razy a jak sie nagrzeje to przestaje.Sprzegło sie nie ślizga nic nie brzeczy przy wysprzeglaniu i ogólnie cisza.Poprzednim moim samochodem byla toyota tam 20000 tysiecy i sprzegła nie wymienialem no ale nie wiadomo jak ktoś jeżdził prze demną liną .Dodam że ta usterka sie pojawiła jak trochę mocniej depłem na zimnym silniku na odcinku 2km i potem sie zatrzymałem na skrzyżowaniu .Z góry dziekuje za podpowiedzi co to może być.

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6221
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 141000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 27 wrz 2013, 23:26

Ze sprzęgłem w T-Jet raczej problemów na forum nie było, więc ciężko coś powiedzieć. Gdyby drgania nie ustępowały, to mogłaby być dwumasa. Czy słyszysz stuki podczas ruszania?

pogromcaslaskiej
klubowicz
klubowicz
Posty: 241
Rejestracja: 20 sie 2013, 22:35
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Tarnowskie góry
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: pogromcaslaskiej » 28 wrz 2013, 17:31

Nie nie ma stuków ,żadnych dzwięków które by na coś wzkazywały tylko to piłowanie metal o metal dwa razy podczas jazdy na odcinku 10 km,występują zaraz na początku jazdy tak po 1-2km a jak sie potem nagrzeje to objawy te mijają, narazie to obserwuje jak sie pogłebi wtedy bedę coś robić ,według mechanika to łożysko oporowe sprzęgła.Tarcie te wystepuje przy ruszaniu z 1biegu,jak i np jak jade na luzie ze wcisnietym sprzegłem i puszczam na bieg :ink

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1530
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: leszek1234 » 29 wrz 2013, 22:50

Chyba zużyte sprzęgło oporowe odzywa się przy wciśniętym sprzęgle , ale nie piłuje tylko głośno szumi/chrobocze . Odzywałoby się zawsze przy wciśnięciu sprzęgła (na postoju też), nie podczas jazdy na biegu . Jak się mylę to mnie poprawcie

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2227
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 180000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: POZ
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: helletic » 30 wrz 2013, 21:02

Pytanie: mam do wyboru dwa sprzęgła:
1. LUK za 330 pln
2. Valeo za 420 pln
Już nie tak bardzo cena przemawia, lecz jakość. Co polecacie, którą firmę brać?

Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Posty: 781
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 124000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: marcin24 » 30 wrz 2013, 23:58

Valeo to orginał
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3892
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Sprzęgło albea - linea

Post autor: smak56 » 01 paź 2013, 0:51

Tak jak pisze marcin24; Valeo wstawiają do mulijeta przy pierwszym montażu. Przy wymianie tym się kierowałem; ale żeby to bylo jakieś cudo, to nie powiem. Pierwsze wytrzymało 85 tys. a to, które włożyłem, myślę, że tak długo nie pożyje. Wybór należy do Ciebie. Różnica w cenie to 1/3 wymiany.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość