Brak mocy

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 10:53

Mam problem a w serwisie jestem umówiony dopiero na przyszły tydzień.
Może ktoś coś doradzi.
Ale do rzeczy:
Od kilku dni przy ruszaniu jak i przy przyspieszaniu auto nie ma mocy. Chcę ruszyć o on mi się toczy, po jakimś czasie lekko złapie moc i jakoś jedzie, ale to i tak nie jest tak jak być powinno. tak samo jest przy zmianie biegów najpierw brak mocy a potem delikatnie wchodzi na obroty ale to znowu nie tak jak być powinno.
Tak samo dzieje się na gazie jak i na benzynie. Czasami pojawia się komunikat aby uzupełnić paliwo pomimo tego , że go nie brakuje.
Od dłuższego czasu jeżdzę z zapaloną kontrolką silnika ale nic się nie działo.
Dwa dni temu podłączyłem pod program w telefonie i wyświetlił się komunikat o błędzie P1172.
Skasowałem błąd i od dwóch dni się nie pojawia.
Pomyślałem że może coś filtrem paliwa, ale na forum wyczytałem że T-jety chyba go nie mają.
Nie wiem czy jestem teraz wyczulony , ale wydaje mi się jakby silnik się mocniej nagrzewał bo nawet czuć taki dziwny delikatny zapach w kabinie. temperatura wody jest ok, ale temperatura oleju dochodzi do 103 stopni.
Proszę o jakieś podpowiedzi.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5849
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Brak mocy

Post autor: mwas » 14 mar 2018, 12:01

Odczytałeś telefonem, że silnik miał jakiś błąd, ale nie zainteresowałeś się, co on oznacza ? :oj Według "internetów" P1172 jest to "mieszanka zbyt bogata". Jeździsz na "podtlenku butanu", więc błąd sugerowałby źle wyregulowaną instalację. I teraz pytanie: czy auto nie ma mocy tylko na LPG, czy na PB też ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 12:07

To samo występuje na gazie jak i na benzynie.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: zibi186 » 14 mar 2018, 12:09

Kolego , moim zdaniem ten błąd świadczy o zbyt bogatej mieszance , co z kolei zgadzało by się z Twoimi objawami . Kiedy ostatnio zaglądałeś np. do filtra powietrza ? Albo kiedy wymieniałeś filterki lpg ? Źle ustawiona instalacja lpg może powodować zmiany w mapie paliwowej pb . Stąd mogą być Twoje problemy . Sugeruję w pierwszej kolejności doprowadzić do porządku pracę silnika na pb ,gdy już będzie na benzynce ok później zająć się lpg . Inaczej koszta będą się powielać . Nie można ignorować takich sygnałów po prostu usuwając bląd . Trzeba pochylić się nad problemem :) Wygląda więc na to , że nie dokucza Ci brak mocy , tylko papu za dużo i koniki nie są w stanie zjeść i się dławią :) Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Szczypior
Posty: 585
Rejestracja: 03 lut 2018, 1:06
Przebieg: 120000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Szczypior » 14 mar 2018, 12:20

Trochę zębów zjadłem na LPG, czy jak to się mówi :) pierwsza, rzecz to odłącz akumulator na kilkanaście minut aby się zresetowal ECU, jeżeli gaz jest źle ustawiony to rozwali mapę benzyny i na obu paliwach będzie chodził źle. Po tym zabiegu, nie włączając gazu z 50-100km tylko jeździj na pb. Jeżeli będzie miał moc to nie szukaj usterki w pb tylko regulacja gazu się kłania,sprawdzenie podzespołów. Co tam masz wrzucone?

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5849
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Brak mocy

Post autor: mwas » 14 mar 2018, 12:23

I z tego również wynika komunikat z koniecznością uzupełnienia paliwa - silnik wciąga tyle paliwa, że komputer stwierdza, iż pozostała w baku ilość nie wystarczy na przejechanie 50 km :ink W kwestii przywrócenia prawidłowych map paliwowych - potrzebny Ci będzie normalny interfejs diagnostyczny, którym możesz się połączyć z autem poprzez program Multiecuscan. Tam, w zakładce z silnikiem, w regulacjach są opcje wykasowania parametrów samoadaptacyjnych - polecam to wykonać a następnie pojeździć chwilę tylko i wyłącznie na samym PB. Jeśli po tej operacji wszystko wróci do normy, to do regulacji instalacja LPG :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5849
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Brak mocy

Post autor: mwas » 14 mar 2018, 12:24

Ooo... rustin wysłał posta w tym samym momencie, co ja :luzak I pisze o dokładnie tym, co ja, tylko z opcją odłączenia akumulatora - też tak można spróbować wyzerować mapy benzynowe :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: zibi186 » 14 mar 2018, 12:26

rustin pisze:
14 mar 2018, 12:20
Trochę zębów zjadłem na LPG, czy jak to się mówi :) pierwsza, rzecz to odłącz akumulator na kilkanaście minut aby się zresetowal ECU, jeżeli gaz jest źle ustawiony to rozwali mapę benzyny i na obu paliwach będzie chodził źle. Po tym zabiegu, nie włączając gazu z 50-100km tylko jeździj na pb. Jeżeli będzie miał moc to nie szukaj usterki w pb tylko regulacja gazu się kłania,sprawdzenie podzespołów. Co tam masz wrzucone?
Rustin , nie w każdym aucie odłączenie klem spowoduje reset i przywrócenie " fabrycznej" mapy paliwowej , niestety . . . Ale nie wiem , czy u nas taki zabieg do tego wystarczy - nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić 😄

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 12:35

Filtr gazu i powietrza był wymieniany 6 m-cy temu.
Z tym błędem już się przyzwyczaiłem jeżdzić, bo co jakiś czas mi się zapala.
Przez pierwsze dwa lata co kilka m-cy jeżdziłem z Łodzi do Katowic do auto Gaz Śląsk gdzie na nowo ustawiali mi instalacje (6 m-cy temu była regenerowana.
Z tym błędem to jest tak czasami pali się kilka m-cy i wszystko jest Ok , potem gaśnie na kilka m-cy i znów się pojawia, więc już zacząłem mniej na niego zwracać uwagę.
Rozłączę aku i spróbuję w Multiecuscan powrócić do ustawień.

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1129
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: zibi186 » 14 mar 2018, 12:47

Arek , tym autem na lpg zrobilem już 100k km i kontrolka silnika ( odpukać ! ) nie pojawiła mi się ani jeden raz . Moim zdaniem nie jest to normalne i coś masz tam ewidentnie skopane . W dziale z lpg jest dość dużo informacji . Może tam ktoś bardziej obeznany pomoże Ci ten problem usunąć .

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 12:59

Z tym gazem mam juz zrobione 150 tys km. Na początku bardzo się tym przejmowałem jeżdziłem od mechanika do mechanika. W końcu zacząłem jeżdzic do katowic do faceta który szkoli wszystkich gazowników w fiacie.
Ustawia mi wszystko i na jakieś 6-12 m-cy jest ok pomimo tego że po jakimś czasie pojawia się kontrolka. Dopiero jak zaczyna mi falować na wolnych obrotach to znowu jadę.
Gaz Tartarini

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6546
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 14 mar 2018, 13:04

T-jet raczej się nie wyzeruje, a na pewno nie wszystko. Wiem to po wymianie zaworu upustowego. Musisz podpiąć kompa i zrobić wyzerowanie wartości samoadaptacyjnych. Jeśli to pomoże, to winny będzie LPG. Jeśli nie pomoże, to musisz skontrolować układ paliwowy.

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 14:20

Czy pamieta ktos pod jakim portem i przy jakiej predkosci dziala multiecuscan

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5849
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 175555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Brak mocy

Post autor: mwas » 14 mar 2018, 14:56

Port zależy od tego, na jakim zainstalował Ci się interfejs, prędkość też zależy od samego interfejsu. U mnie chodzi na 38400 ale mój nie powinien być tutaj wyznacznikiem. Najbezpieczniej jest chyba ustawić 9600, ale można spróbować 14400 i 19200.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Posty: 197
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:53
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Łódź
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Brak mocy

Post autor: Arek » 14 mar 2018, 16:57

Dziekuje wszystkim za pomoc. Niestety auto stanelo. Nie chcialo wejsc na obroty pow. 1 tys.
Czekam w serwisie na auto zastepcze i jutro moze będę cos wiedzial wiecej

ODPOWIEDZ