Problemy z przyspieszeniem/awaria rozrządu-zerwany klin

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Problemy z przyspieszeniem/awaria rozrządu-zerwany klin

Post autor: NRG » 15 kwie 2014, 21:46

Hej, ostatnio moja żona zauważyła bardzo dziwną przypadłość. Mianowicie, auto podczas ruszania strasznie szarpie. Myślałem że to tylko jej "widzimisię" skoro niedawno zdała prawo jazdy, ale od kilku dni obserwuję mniej więcej te same objawy. Auto jakby straciło na mocy. Podczas ruszania szarpnie. Podczas jazdy gdy chcę przyspieszyć mam efekt turbodziury. Pedał w podłogę i obroty powolutku, pomalutku idą do góry po to, by wyrwać nagle jak koń z kopyta. Paliwo tankowane cały czas na tej samej stacji. Mam świadomość że to takie wróżenie z fusów, ale może ktoś ma pomysł co to może być i co mogę sprawdzić sam, a z czym jechać do mojego mechanika (lub ASO).

Przebieg 55k km.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6170
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 15 kwie 2014, 21:51

A co pokazuje wskaźnik doładowania?

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 15 kwie 2014, 21:55

Wskaźnik pokazuje mniej więcej tak - podczas ruszania - 1,2 słupki (ruszam raczej spokojnie). Noga w podłogę - wykres idzie w górę, ale auto nie przyspiesza wprost proporcjonalnie ;) Dopiero gdy jest mniej więcej w 3/4 drogi do ostatniego słupka auto wyrywa do przodu.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
Tara78
klubowicze
klubowicze
Posty: 1939
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:26
Przebieg: 160000
Silnik: TDI
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Legionowo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: Tara78 » 15 kwie 2014, 21:56

U mnie spadła opaska na dolocie do turbo i auto zachowywało się podobnie, wleź pod auto i zobacz… może to jest to? Jak masz możliwość to podepnij się jeszcze do kompa i tam zobacz co pokazuje...
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 15 kwie 2014, 21:59

Auto było teraz u mechanika, oglądał z każdej strony. Gdyby coś spadło pewnie by zauważył. Zakładam że do sprawdzenia tej opaski będzie potrzebny kanał, tak? Gdzie mniej więcej się znajduje? I czy widoczna jest bez ściągania osłony od silnika (sorry za ilość pytań ale niestety minąłem się z powołaniem i mechanika samochodowa to nie mój obszar w którym mogę błysnąć wiedzą ;) )
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

will
Moderator
Moderator
Posty: 3357
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: will » 15 kwie 2014, 22:04

A czytałeś posty helletica też miał podobnie i to był map sensor tylko miał jeszcze problemy z zapalaniem
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 15 kwie 2014, 22:41

Tak, przejrzałem. Problemów z odpalaniem u mnie nie ma. Na razie pójdę tropem Tary i sprawdzę (albo spróbuję sprawdzić) co tam słychać pod samochodem. W robocie może uda mi się podpiąć samochód pod komputer to zobaczymy czy czegoś tam nie ma.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: emmer » 16 kwie 2014, 12:03

miałem podobnie. postał przez noc bez prądu i jak ręką odjął.

według moich doświadczeń z tym samochodem w większości przypadków (niemechanicznych) odłączenie akumulatora pomaga. cuda Panie :ryczy
Obrazek

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 16 kwie 2014, 15:45

Tak, w końcu na tylnej szybie mam dużą naklejkę z napisem 'Powered by Microsoft' :-)
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
daniczer
klubowicze
klubowicze
Posty: 386
Rejestracja: 14 gru 2013, 12:54
Przebieg: 203000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Piła
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: daniczer » 16 kwie 2014, 18:29

I jak problem rozwiązany ?

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 16 kwie 2014, 22:49

Na chwilę obecną nie. Byłem na kanale - nic nie jest poluzowane, nic nie wisi. Pozostaje sprawdzić komputer (to może w piątek jak kolega przyniesie sprzęt) i ewentualnie odłączyć aku na noc (to również w piątek).
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
Tara78
klubowicze
klubowicze
Posty: 1939
Rejestracja: 20 kwie 2012, 20:26
Przebieg: 160000
Silnik: TDI
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Legionowo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: Tara78 » 16 kwie 2014, 22:55

NRG, bo ta opaska nie wisi tylko jest poluzowana przez co turbo łapie lewe powietrze - nie wiem czy dobrze się wyraziłam :)
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 17 kwie 2014, 6:06

Dobrze :) Przy czym sprawdziliśmy czy nie ma tam nigdzie luzów i nie było.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
Fish
klubowicze
klubowicze
Posty: 491
Rejestracja: 12 lut 2010, 18:31
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: Fish » 20 kwie 2014, 8:21

NRG u mnie tak sie dzieje przez LPG myslalem. Faktycznie odlaczenie aku powinno pomoc, zresetuja sie jakies korekty, troche pojezdzisz i komp ustawi mapki poprawnie (pisze jakbym sie znal) ale bankowo pomaga, teraz wlasnie mam to samo codziennie i jakos nie resetowalem ale wlassnie zrobie to.

<<Fish>> przez Tapatalk
<<FISH>>

Awatar użytkownika
NRG
klubowicze
klubowicze
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Problemy z przyspieszeniem

Post autor: NRG » 20 kwie 2014, 14:41

Lina obecnie stoi z odłączonym aku. Jutro zobaczę czy coś się poprawiło. Do komputera się nie podłączyłem - w piątek miałem przymusowy urlop ;) Taki strzał z boku - świece nie powinny mieć wpływu na takie zachowanie samochodu co nie? To jest jedyna rzecz której nie sprawdzaliśmy i nie ruszaliśmy jako że były wymieniane w listopadzie. A po przygodach z filtrem oleju zaczynam się zastanawiać czy mam komplet nowych czy tylko jedną ;)
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość