Strona 5 z 5

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 18 wrz 2016, 8:35
autor: Pawelski197
aki mam komunikat :


COMMAND: ATZ
RESPONSE:

ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATI
RESPONSE: ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATE0
RESPONSE: ATE0
OK

>

COMMAND: ATL0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATH0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATSPC
Upłynął limit czasu operacji.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 10 sty 2017, 22:11
autor: McGregor529
Witam mam podobny problem linka rok 2011 1,4 8V przebieg 182000 LPG po wymianie rozrządu wypadanie zapłonu na cylindrze 1 i 4, rozrząd sprawdzony adaptacja koła fonicznego nie pomogła.
Cewka była podmieniana wszystkie styki sprawdzone i nic.
Wszystkie czujniki podobno sprawdzone i ciągle to samo.
macie może jakieś sugestie bo spece od elektroniki twierdzą że komp jest do wymiany a mechanior chce wymieniać koło zmiennych faz rozrządu bo jest luz.
Dodam jeszcze, że w 2013 roku ASO przy tym samym problemie wymieniło mi centralkę wtrysków.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 10 sty 2017, 23:47
autor: mwas
Jak się dokładne objawia to wypadanie zapłonów ? W pełnym zakresie obrotów ? Czy tylko po przekroczeniu jakiegoś progu czy prędkości ? Gdzie wymieniałeś rozrząd ? Byłeś przy adaptacji koła fonicznego, czy tylko tak Ci powiedziano ? :ink Pytam o to, bo na hasło "adaptacja koła fonicznego" większość mechaników reaguje wytrzeszczem oczu i uśmieszkiem politowania na twarzy :lacha

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 10 sty 2017, 23:55
autor: McGregor529
wypadanie przy ciepłym silniku powyżej 3200 obrotów, traci moc po wciśnięciu sprzęgła zazwyczaj silnik gaśnie.
rozrząd drugi raz u tego samego mechanika przy 90 tys wymieniany na znaczniki przy około 182 najpierw na znaczniki potem na blokady, byłem przy adaptacji.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 11 sty 2017, 9:00
autor: mwas
Jak potrafi zgasnąć, to niefajnie :oj Rozumiem, że świece były sprawdzane ? Ostatnio jeden z kolegów tutaj miał podobny problem, tylko że jemu zapłon wypadał tylko na jednym cylindrze i silnik nie gasł, ale u niego okazało się, że jedna ze świec była zasyfiona jakimś czymś :oj Z resztą zerknij tutaj -> http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... 8&start=15
A i jeszcze: a przewody WN ? Kiedy wymieniałeś ? Były sprawdzane ?

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 11 sty 2017, 22:00
autor: McGregor529
przewody było wymieniane razem ze świecami potem wszystko sprawdzone.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 12 sty 2017, 8:49
autor: mwas
OK, ale jak dawno temu zmieniałeś świece i przewody WN ? Jakie przewody (jakiej firmy) wstawiłeś ? Niestety, ale z lichymi przewodami mamy tutaj ciut doświadczenia :oj

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 12 sty 2017, 9:49
autor: leszek1234
Ale wszystkie te objawy nastąpiły zaraz po wymianie rozrządu, a przedtem było cacy?

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 14 sty 2017, 11:28
autor: McGregor529
Przewody NGK wymieniane w grudniu.
Świece tak samo.

Zaczęło się od wypadaniu zapłonu na 1 i 4 cylindrze zaraz po wymianie rozrządu.
Wcześniej było wszystko ok.



Chyba pozostaje mi serwis

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 14 sty 2017, 18:29
autor: ślimak
McGregor529 pisze: Chyba pozostaje mi serwis

U mnie pomogła adaptacja koła fonicznego.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 14 sty 2017, 19:51
autor: leszek1234
Powtórz adaptację, może ta pierwsza była jakaś nieudana.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 12 lut 2017, 22:28
autor: blekota1962
Witam. Mnie wreszcie dopadła ta usterka wypadających zapłonów z tym że rozrząd wymieniałem na wiosnę czyli jakieś 20 tyś km temu świece i kable w grudniu a cewkę parę dni temu. Mam program MaxiEcu czy da się zrobić adapacie koła fonicznego na tym programie,(jak to nie zaszkodzi) jeszcze nie wiem ,rozszerzenie na fiata będę miał jutro lub we wtorek może korzysta ktoś z tego programu. Przeczytałem wątki na forach różnej maści i albo adaptacja uzdrowi moją Linkę albo serwis mnie czeka i pewnie spory wydatek.

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 13 lut 2017, 8:29
autor: mwas
Wątpię, żeby udało się zrobić adaptację koła fonicznego programem, który wymieniłeś. Czynność jest na tyle nietypowa, że raczej spodziewałbym się tej opcji tylko w aplikacjach typowo dedykowanych dla Fiata, a na rynku poza ASO nie kojarzę nic innego jak Multiecuscan :oj

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

: 15 lut 2017, 17:54
autor: blekota1962
Sprawa opanowana moje niedopatrzenie. Po wymianie cewki nie do końca wpiąłem przewód na jeden cylinder i komputer dalej pokazywał błąd. Pojechałem do serwisu i mechanik się uśmiał skasował błędy i 60zł za diagnozę silnika. Przy okazji wyszło że mam walnięty czujnik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym ale chcieli 310 za niego+wymiana, na allegro taki sam to wydatek około 240 zł i wymiana za darmo .