Błędy P0300 P0302 P0303

pall0
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 05 sie 2013, 17:07
Przebieg: 12000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: pall0 » 31 lip 2014, 20:04

Na prawie 100 procent błąd przy montażu paska rozrządu (przestawiony o 1 ząbek).Przerabiałem ten temat trzy miesiące temu. Linka utknęła w serwisie na ponad tydzień, nim to wyłapali. Wcześniej podmieniali świece , kable, cewkę. Sprawdzali sondę lambda, katalizator, czujnik położenia wału. Pomogła dopiero kontrola rozrządu

Awatar użytkownika
marcin24
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Posty: 769
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 124000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: marcin24 » 31 lip 2014, 23:19

Witamy
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
adamson
klubowicze
klubowicze
Posty: 1835
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: adamson » 01 sie 2014, 8:54

Oczywiście, że witamy :-).
Uwagi co błędów przydatne.

Wysłane z SONY Xperia J
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Jery
Administrator
Administrator
Posty: 1638
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Jery » 01 sie 2014, 9:02

:pomysli ja też po wymianie rozrządu i montażu tempomatu odnotowałem problem panic
Henia ;-) red milano

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6083
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Tomek » 01 sie 2014, 9:38

To teraz pytanie do ślimaka i Jeryego.. Czy rozrządy mieliście wymieniane z użyciem blokad, czy na znaczniki???

Online
Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3228
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 02 sie 2014, 10:13

U mnie z blokadami i ustawiony na przyrządach - mechanik płakał i przysięgał jak odpowiadał na to pytanie.

Jest nowy trop - czujnik położenia wału - może mieć fixa. Sprawdzałem jedno wczoraj co mi podpowiedział kolega mechanik.
Na zimnym silniku wykręcenie go do 3500 (jak pokazuje się błąd) nie wyskakuje error. Na ciepłym TAK.
I odpowiedź. dane do temperatury 53 pobierane są z kompa powyżej wysyłane jest zapytanie do czujnika - który nie musi dobrze odczytać.

Następny trop to wtryski - zastosuję jakąś formułę STP i będzie trop mniej :)

Będę meldował o postępach.

Jery
Administrator
Administrator
Posty: 1638
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Jery » 13 sie 2014, 20:12

Rozrząd sprawdzony. Nie wiem czy cieszyć się czy nie ale jest z nim wszystko OK.

Przy okazji stwierdzono wyciek na uszczelniaczu :oj

:pomysli problem nadal nie rozgryziony
Henia ;-) red milano

Online
Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5140
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 13 sie 2014, 23:03

Przewody WN zmieniłeś ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

will
Administrator
Administrator
Posty: 3355
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: will » 13 sie 2014, 23:29

Wlałem STP przed urlopem nic nie dało ale ja miałem świecącą kontrolkę wtrysków.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Artur
klubowicze
klubowicze
Posty: 42
Rejestracja: 21 gru 2014, 22:24
Przebieg: 76000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: KRAKÓW

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Artur » 22 gru 2014, 22:21

U mnie wystąpił problem poruszony na początku. Przy prędkości koło 115km/h traci silnik moc - wypada zapłon na 2 i 3 cylindrze. Identyczny objaw jest zarówno na benzynie i na gazie. Świece wymienione na nowe NGK i założone nowe kable WN.
Serwis próbował przepinać kable do cewki i występuje ten sam problem. Dziś zrobili regulacje zaworów i wszystko w normie.
Serwis już od 9 godzin głowi się nad tym problemem i nie mogą znaleźć co jest nie tak. Może odkryliście w czym problem?
Uporczywie twierdzą, że musi być coś mechanicznego.

will
Administrator
Administrator
Posty: 3355
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: will » 22 gru 2014, 22:57

Może cewka lub czujnik położenia wału :pomysli
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Artur
klubowicze
klubowicze
Posty: 42
Rejestracja: 21 gru 2014, 22:24
Przebieg: 76000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: KRAKÓW

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Artur » 22 gru 2014, 23:04

Podsunę im Twój pomysł, tylko żeby chcieli słuchać. Wolą mi kit wciskać, że zwracają się do Fiata o diagnozę. Gwarancja kończy się w styczniu więc może kombinują... aby przeciągnąć.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5140
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 23 gru 2014, 8:28

O gwarancję w tym przypadku się nie martw - usterkę zgłaszałeś w okresie trwania gwarancji i nawet jeśli naprawa się przeciągnie poza ten okres, to powinna zostać wykonana na gwarancji - liczy się czas zgłoszenia usterki a nie jej finalnego usunięcia :ink Odnośnie wypadania zapłonu - jeśli świece i kable WN zostały wymienione, to do sprawdzenia cewka, czujnik położenia wału (lub jakiś inny o którym mogę nie wiedzieć) oraz rozważyłbym sprawdzenie ustawienia rozrządu :pomysli

-- 23 gru 2014, o 09:30 --

A tak na marginesie, to zachęcam do przywitania się najpierw TU -> http://www.lineaklubpolska.pl/viewforum.php?f=9" onclick="window.open(this.href);return false; :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5970
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: emmer » 23 gru 2014, 9:09

a co z instalacją lpg? montowana w ASO? ja bym zaczął od tego
Obrazek

Awatar użytkownika
andrzej44
klubowicze
klubowicze
Posty: 59
Rejestracja: 21 mar 2014, 15:53
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012
Lokalizacja: Będzin
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: andrzej44 » 03 sty 2015, 21:01

miałem to samo podczas jazdy 125 km/h działo sie to samo.wymienili świece przewody,kombinowali dwa dni,zamieniali cewki ale w końcu okazało sie że winne były styki w kostce do cewki zapłonowej,poczyścili,podgieli i problem od razu został usunięty więc radzę iść w tę stronę,posprawdzaj to bo to może być ta przyczyna,u mnie były te same numery błędów co podajesz po prostu od temperatury się to działo te styki się odginały i nie przewodziły prądu
Andrzej--FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości