SILNIKBłędy P0300 P0302 P0303

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 07 kwie 2014, 14:11

Kiedyś pisałem, ze po wymianie paska rozrządu w czasie jazdy migała kontrolka Obrazek i zazwyczaj pojawiało się to przy podobnych prędkościach.

Wreszcie podpiąłem auto pod kompa i sprawdziłem błędy wyskoczyły 3 oto zapis z testera:

Kod: Zaznacz cały

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:

1: P0300 - Rozpoznanie wypadających zapłonów
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Temperatura wody: 86 °C
Obroty silnika: 3350 obr/min
Ciśnienie w dolocie: 576 mBar
Stan silnika: W ruchu 
Pozycja pedału przyspieszenia: 37 %
Kąt wyprzedzenia (obliczony): 31,0 °

The Emissions Monitoring system has detected misfires, an Air/Fuel mixture problem or other indicators of emissions exceeding the permissible level. Check the plugs, ignition and fuel system, and the engine mechanical condition, and that the oil level is not too high, or oil change overdue. Defects contribute also to Lambda sensor degradeation and premature catalytic converter efficiency loss.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd. 

2: P0302 - Cylinder 2 - wypadanie zapłonów
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Temperatura wody: 86 °C
Obroty silnika: 3350 obr/min
Ciśnienie w dolocie: 576 mBar
Stan silnika: W ruchu 
Pozycja pedału przyspieszenia: 37 %
Kąt wyprzedzenia (obliczony): 31,0 °

Misfire detected in the indicated cylinder.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd. 

3: P0303 - Cylinder 3 - wypadanie zapłonów
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Temperatura wody: 86 °C
Obroty silnika: 3350 obr/min
Ciśnienie w dolocie: 576 mBar
Stan silnika: W ruchu 
Pozycja pedału przyspieszenia: 37 %
Kąt wyprzedzenia (obliczony): 31,0 °

Misfire detected in the indicated cylinder.
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd. 
Więc zaczynam rozkminiać temat czy będę mógł to usunąć za pomocą kompa czy podjechać trzeba będzie do mechanika. Pewnie się powtórzą

Opis przyczyn wypadania zapłonu m.in
http://spec.pl/motoryzacja/naprawa-i-ek ... ia-zaplonu

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6126
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 07 kwie 2014, 17:03

Zacząłbym od kabli, od sprawdzenia czy są należycie wpięte.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6038
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Tomek » 07 kwie 2014, 17:08

Trzeba przeanalizować, co tam mogli ruszać przy robieniu rozrządu... może ten czujnik położenia wału :pomysli

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5078
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 07 kwie 2014, 18:40

Prezes, proponuję zewrzeć szyki z Jerym, ma podobną sytuację co Ty.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 07 kwie 2014, 18:48

Podjadę do mechanika/elektryka może coś uradzi

raszek
Bywalec
Bywalec
Posty: 22
Rejestracja: 10 mar 2013, 23:13
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: raszek » 09 kwie 2014, 23:30

Sonda Halla - być może, jak to stwierdził Tomek. Lub przy wymianie rozrządu pomylili się o "ząbek". Albo jak to było w moim staruszku - silnik dostaje lewe powietrze (uszczelka kolektroa wlotowego). Mimo wszystko sprawdzenie świec oraz przewodów WN nie zaszkodzi.

Jery
Administrator
Administrator
Posty: 1637
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Jery » 10 kwie 2014, 11:43

mwas pisze:Prezes, proponuję zewrzeć szyki z Jerym, ma podobną sytuację co Ty.

U mnie (odpukać) błędy przestały się pojawiać. Wcześniej wymieniłem świece :pomysli
LINEA 1.4 8v Dynamic - blue metalic

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5972
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: emmer » 10 kwie 2014, 12:21

no to nie pozostaje nic innego jak zmienić świeczki i sprawdzić
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5078
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 10 kwie 2014, 12:33

ślimak, kiedy świece wymieniałeś ? :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 10 kwie 2014, 15:44

W lipcu w zeszlym roku. Mam juz kupione nowe BOSCH-e. Wymienię do końca tego tygodnia. Skasuje błędy i przetestuje na drodze. Potem pora na kable. Na sam koniec cewka - oby nie.



Wysłane z Nokia Lumia 625 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5078
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 10 kwie 2014, 15:48

Na świece to jednak trochę wcześnie, chyba że jakiś bubel tam zamontowałeś :oj Jeśli świece są ok, no następne w kolejności do sprawdzenia, tak jak mówisz, kable WN.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 10 kwie 2014, 18:50

Obiecuję, że dam znać co ustaliłem


Wysłane z Nokia Lumia 625 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
adamson
klubowicze
klubowicze
Posty: 1782
Rejestracja: 11 gru 2009, 19:46
Przebieg: 87000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: SW / Świętochłowice / O.S.
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: adamson » 10 kwie 2014, 19:40

Trzymam za słowo. Za niedługo czeka mnie wymiana rozrządu, a widzę, że po tej wymianie kilku "członków" LKP miało podobne problemy :-o.

Wysłane z SONY Xperia J
FIAT LINEA 1.4 8V *DYNAMIC* GRAFIT UNDERGROUND '2009 ->LIMITED EDITION->

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6126
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 10 kwie 2014, 20:22

A ja wymieniam w weekend, będzie nerwówka.

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 10 kwie 2014, 20:50

Wydaje się, że problem jest błachy - bo auto jeździ normalnie. Jednak w MES jest taka opcja, która pozwala wykonać taki reset.

Kod: Zaznacz cały

This procedure must be performed when the phase sensor or the control unit is replaced.
Execute this procedure with engine OFF.
-- 23 lip 2014, o 15:14 --

No i niestety. po wymianie świec 1,5 miesiąca i kabli 2 dni temu. Problem nadal JEST. Więc zostaje cewka, jednak to już ostateczność i może być że to też nie to.

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość