Teraz jest 19 sty 2017, o 09:52


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:04 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2010, o 20:34
Posty: 360
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
No i stało się ... Linka wyjechała dzisiaj na czterech kołach, a wróciła na ośmiu na lawecie :/ Podczas jazdy przyhamowałem, zredukowałem bieg do 3, skręciłem dodając gazu i auto straciło moc, zaczęła mrugać kontrolka check engine i całe zaczęło się trząść :/ Ostatkami sił dojechałem na parking. Po ponownym uruchomieniu silnika auto na jałowym biegu całe podskakuje, dodając gazu słychać jakby chlupanie. Jakieś pomysły co to może być? Rano mam dzwonić do ASO gdzie obecnie stoi bolid. Przebieg 52k km.

_________________
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   56700   Silnik:   1.4 T-Jet 16V 120KM   Rocznik:   2010    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:08 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 07:34
Posty: 6032
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 214 razy
Otrzymał Piw: 204 razy
Rozrząd przeskoczył.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:12 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2010, o 20:34
Posty: 360
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
To teraz pytanie laika - bardzo poważna usterka czy dadzą radę się z tym w miarę sprawnie uporać? No i kosztowo +/- ile mnie ten interes wyjdzie ? :)

_________________
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   56700   Silnik:   1.4 T-Jet 16V 120KM   Rocznik:   2010    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:14 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2012, o 20:56
Posty: 494
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo : 30 razy
Otrzymał Piw: 114 razy
Oby nie rozrząd, bo tu już pocałunek z zaworami możliwy...
Może tylko któryś z garów niedomaga (świeca/cewka)

_________________
*Powered by LPG*


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   48000   Silnik:   1.4 8V + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:14 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 07:34
Posty: 6032
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 214 razy
Otrzymał Piw: 204 razy
Powinienem dodać znak zapytania na końcu, obym się mylił...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:22 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2010, o 20:34
Posty: 360
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Oby ... Akurat kolejne wydatki nie są mi na ten moment potrzebne :/

_________________
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   56700   Silnik:   1.4 T-Jet 16V 120KM   Rocznik:   2010    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 5 gru 2013, o 13:29 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4886
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 327 razy
Niestety nie jesteśmy prorokami ani wróżkami. Wtej sytuacji pierwsze co powinno się zrobić, to podpiąć auto do kompa i odczytać błędy. Diagnoza Kuzyna może być jak najbardziej słuszna ale nie jedyna. Jeśli przeskoczył rozrząd, to może jeszcze nie być tragedii - jeśli nie przeskoczył "za daleko", to pewnie wystarczy zmienić pasek, napinacz, wszystko ustawić jak ma być i powinien śmigać, jeśli przeskoczył "za daleko" to spotkanie tłoków z zaworami i niestety koszty, tylko że, w takiej sytuacji z tego co mi wiadomo, to jest totalna kaplica jeśli chodzi o odpalenie auta - brak kompresji, auto w ogóle nie odpala. Efekty, które opisujesz mogą się jeszcze tyczyć zapłonu - wypadanie zapłonu na którymś (jedym lub więcej) cylindrze. Wtedy to cewka zapłonowa/świece/wtryskiwacze do sprawdzenia. Ale tak jak wpsomniałem na początku - piersze co, to podpięcie auta pod komputer i odczyt błędów.

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   140140   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 5 gru 2013, o 13:54 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2010, o 20:34
Posty: 360
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
Dzisiaj rano Linka trafiła do ASO. Po 10 minutach miałem telefon, że do wymiany będą świece. Dzwonili ponownie jakieś 40 minut temu - auto sprawne czeka na odbiór. Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.

_________________
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   56700   Silnik:   1.4 T-Jet 16V 120KM   Rocznik:   2010    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 5 gru 2013, o 14:56 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4886
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 243 razy
Otrzymał Piw: 327 razy
NRG napisał(a):
Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.


Jeśli do wymiany tylko świece to... padły świece :lacha Czyli jedna z opcji, którą wymieniałem w poprzednim poście :ink Ciesz się, że "tylko" taka przyczyna, a nie kosztowne naprawy rozrządu :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   140140   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 5 gru 2013, o 16:30 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2010, o 13:17
Posty: 878
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo : 101 razy
Otrzymał Piw: 47 razy
Czyżby świece jeszcze od nowości ? :pomysli

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   72000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:36 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2010, o 20:34
Posty: 360
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 0 raz
mwas napisał(a):
NRG napisał(a):
Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.


Jeśli do wymiany tylko świece to... padły świece :lacha Czyli jedna z opcji, którą wymieniałem w poprzednim poście :ink Ciesz się, że "tylko" taka przyczyna, a nie kosztowne naprawy rozrządu :ink


Hehe. Tak - padła jedna świeca, ale wymieniłem komplet jako że i tak w przyszłym roku czekała mnie ich wymiana. Bardzo się cieszę że skończyło się tylko na tym. No i przy okazji mam wypucowany bolid :)

@daro70 - Broń Cię Panie Boże :) Świece wymieniane zgodnie z przykazaniami w książce serwisowej.

_________________
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   56700   Silnik:   1.4 T-Jet 16V 120KM   Rocznik:   2010    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 05:06 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 23 cze 2014, o 07:03
Posty: 128
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 21 razy
Otrzymał Piw: 10 razy
Dziś wcześnie rano, po przejechaniu ok 500 metrów, SKONTROLUJ SILNIK panic , doszedł to tego brak mocy od ok. 2500 obrotów. Mam nadzieję że to jakaś błachostka typu świece :przykry

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   67500   Silnik:   1.4 16V T-jet LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 06:50 
Offline
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 8 gru 2009, o 09:18
Posty: 5970
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo : 45 razy
Otrzymał Piw: 136 razy
łoj. przeszło samo czy coś dłubiesz?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   181000   Silnik:   1.4 T-Jet + LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 24 wrz 2014, o 07:13 
Offline
klubowicze
klubowicze

Dołączył(a): 23 cze 2014, o 07:03
Posty: 128
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 21 razy
Otrzymał Piw: 10 razy
Przeszło niby. Jestem u znajomego mechanika. Rano było bardzo zimno myślę że się zagrzal i jest ok.

-- 24 września 2014, o 09:18 --

Szanowni Państwo : czujni pedału przyspieszenia. Jak błąd będzie się powtarzał to do wymiany. Możliwe że złapał wilgoci.

-- 7 października 2014, o 09:01 --

Powtórka znów to samo wyskoczył błąd i chyba tryb awaryjny bo nie mogę go rozpędzić dopiero jak ponownie włącze silnik jest ok. Przeczytałem trochę i włos mi się jeży. Powodem może być : zasniedziałe styki, potencjometr pedału gazu, przepustnica, sterownik. To wyczytałem w necie.

-- 29 grudnia 2014, o 13:51 --

Od ostatniego posta był spokój, wczoraj przy -10 C znów objawy jak wyżej, na razie czekam na rozwój sytuacji. Trzeba będzie zakupić pedał przyspieszenia-tak myślę. Koszt używanego ok 50zł, pasuje chyba od Corsy D.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   67500   Silnik:   1.4 16V T-jet LPG   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Check Engine i brak mocy
PostNapisane: 7 sty 2017, o 16:53 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2010, o 14:53
Posty: 163
Lokalizacja: Jastrzebie Zdrój
Postawił Piwo : 2 razy
Otrzymał Piw: 2 razy
Witam Panów w Nowym Roku z nowymi problemami Linki, dziś rano przy -18 auto odpaliło bez problemów , sprawdziłem odme i okazało się ze jest twarda jak kamień odczekałem aż odma odtajała jakieś 30 min i po przejechaniu 500m wyskoczyła mi migająca kontrolka od silnika , no i mam klopsa a byłem taki dumny z niej, dojechałem do sklepu zgasiłem auto,zrobiłem zakupy i wpadłem na pomysł odpiąć kleme z aku (-) może to cos da, może cos jej się pokiełbasiło od mrozu , ale po ponownym odpaleniu silnika dalej świeci kontrolka silnika, auto raczej pracuje tak samo jak na mrozach troszkę głośniej ,nic dziwnego nie słychać spokojnie odojechałem ze sklepu do domu, nie rozpędzałem auta jakos specjalnie (do 50km max) jechałem . W poniedziałek jade na serwis i chyba dojade tam nią, auto chodzi raczej poprawnie , nic tam nie słychać dziwnych odgłosów. Jeśli ktoś cos wie na ten temat to proszę o rade. Pozdrawiam Was i Wasze linki ciepło :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   46000   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]