Check Engine i brak mocy

Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Check Engine i brak mocy

Post autor: NRG » 04 gru 2013, 23:04

No i stało się ... Linka wyjechała dzisiaj na czterech kołach, a wróciła na ośmiu na lawecie :/ Podczas jazdy przyhamowałem, zredukowałem bieg do 3, skręciłem dodając gazu i auto straciło moc, zaczęła mrugać kontrolka check engine i całe zaczęło się trząść :/ Ostatkami sił dojechałem na parking. Po ponownym uruchomieniu silnika auto na jałowym biegu całe podskakuje, dodając gazu słychać jakby chlupanie. Jakieś pomysły co to może być? Rano mam dzwonić do ASO gdzie obecnie stoi bolid. Przebieg 52k km.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6221
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 141000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 04 gru 2013, 23:08

Rozrząd przeskoczył.

Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: NRG » 04 gru 2013, 23:12

To teraz pytanie laika - bardzo poważna usterka czy dadzą radę się z tym w miarę sprawnie uporać? No i kosztowo +/- ile mnie ten interes wyjdzie ? :)
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
sylwek
klubowicz
klubowicz
Posty: 494
Rejestracja: 29 maja 2012, 21:56
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: sylwek » 04 gru 2013, 23:14

Oby nie rozrząd, bo tu już pocałunek z zaworami możliwy...
Może tylko któryś z garów niedomaga (świeca/cewka)
*Powered by LPG*

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6221
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 141000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 04 gru 2013, 23:14

Powinienem dodać znak zapytania na końcu, obym się mylił...

Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: NRG » 04 gru 2013, 23:22

Oby ... Akurat kolejne wydatki nie są mi na ten moment potrzebne :/
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5342
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: mwas » 05 gru 2013, 13:29

Niestety nie jesteśmy prorokami ani wróżkami. Wtej sytuacji pierwsze co powinno się zrobić, to podpiąć auto do kompa i odczytać błędy. Diagnoza Kuzyna może być jak najbardziej słuszna ale nie jedyna. Jeśli przeskoczył rozrząd, to może jeszcze nie być tragedii - jeśli nie przeskoczył "za daleko", to pewnie wystarczy zmienić pasek, napinacz, wszystko ustawić jak ma być i powinien śmigać, jeśli przeskoczył "za daleko" to spotkanie tłoków z zaworami i niestety koszty, tylko że, w takiej sytuacji z tego co mi wiadomo, to jest totalna kaplica jeśli chodzi o odpalenie auta - brak kompresji, auto w ogóle nie odpala. Efekty, które opisujesz mogą się jeszcze tyczyć zapłonu - wypadanie zapłonu na którymś (jedym lub więcej) cylindrze. Wtedy to cewka zapłonowa/świece/wtryskiwacze do sprawdzenia. Ale tak jak wpsomniałem na początku - piersze co, to podpięcie auta pod komputer i odczyt błędów.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: NRG » 05 gru 2013, 13:54

Dzisiaj rano Linka trafiła do ASO. Po 10 minutach miałem telefon, że do wymiany będą świece. Dzwonili ponownie jakieś 40 minut temu - auto sprawne czeka na odbiór. Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5342
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: mwas » 05 gru 2013, 14:56

NRG pisze:Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.
Jeśli do wymiany tylko świece to... padły świece :lacha Czyli jedna z opcji, którą wymieniałem w poprzednim poście :ink Ciesz się, że "tylko" taka przyczyna, a nie kosztowne naprawy rozrządu :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 975
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: daro70 » 05 gru 2013, 16:30

Czyżby świece jeszcze od nowości ? :pomysli
Obrazek

Awatar użytkownika
NRG
klubowicz
klubowicz
Posty: 362
Rejestracja: 22 maja 2010, 21:34
Przebieg: 56700
Silnik: 1.4 T-Jet 16V 120KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Śląsk
Postawił Piwo;: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: NRG » 05 gru 2013, 20:36

mwas pisze:
NRG pisze:Jak będę na miejscu zapytam co dokładnie się stało. Świece i tak były do wymiany w przyszłym roku.
Jeśli do wymiany tylko świece to... padły świece :lacha Czyli jedna z opcji, którą wymieniałem w poprzednim poście :ink Ciesz się, że "tylko" taka przyczyna, a nie kosztowne naprawy rozrządu :ink
Hehe. Tak - padła jedna świeca, ale wymieniłem komplet jako że i tak w przyszłym roku czekała mnie ich wymiana. Bardzo się cieszę że skończyło się tylko na tym. No i przy okazji mam wypucowany bolid :)

@daro70 - Broń Cię Panie Boże :) Świece wymieniane zgodnie z przykazaniami w książce serwisowej.
FIAT Linea T-Jet 1.4 @ 120KM

Obrazek

marcin83c
klubowicz
klubowicz
Posty: 128
Rejestracja: 23 cze 2014, 8:03
Przebieg: 67500
Silnik: 1.4 16V T-jet LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: marcin83c » 24 wrz 2014, 6:06

Dziś wcześnie rano, po przejechaniu ok 500 metrów, SKONTROLUJ SILNIK panic , doszedł to tego brak mocy od ok. 2500 obrotów. Mam nadzieję że to jakaś błachostka typu świece :przykry
Obrazek

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: emmer » 24 wrz 2014, 7:50

łoj. przeszło samo czy coś dłubiesz?
Obrazek

marcin83c
klubowicz
klubowicz
Posty: 128
Rejestracja: 23 cze 2014, 8:03
Przebieg: 67500
Silnik: 1.4 16V T-jet LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: marcin83c » 24 wrz 2014, 8:13

Przeszło niby. Jestem u znajomego mechanika. Rano było bardzo zimno myślę że się zagrzal i jest ok.

-- 24 września 2014, o 09:18 --

Szanowni Państwo : czujni pedału przyspieszenia. Jak błąd będzie się powtarzał to do wymiany. Możliwe że złapał wilgoci.

-- 7 października 2014, o 09:01 --

Powtórka znów to samo wyskoczył błąd i chyba tryb awaryjny bo nie mogę go rozpędzić dopiero jak ponownie włącze silnik jest ok. Przeczytałem trochę i włos mi się jeży. Powodem może być : zasniedziałe styki, potencjometr pedału gazu, przepustnica, sterownik. To wyczytałem w necie.

-- 29 grudnia 2014, o 13:51 --

Od ostatniego posta był spokój, wczoraj przy -10 C znów objawy jak wyżej, na razie czekam na rozwój sytuacji. Trzeba będzie zakupić pedał przyspieszenia-tak myślę. Koszt używanego ok 50zł, pasuje chyba od Corsy D.
Obrazek

Awatar użytkownika
mikus
klubowicz
klubowicz
Posty: 163
Rejestracja: 29 maja 2010, 15:53
Przebieg: 46000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jastrzebie Zdrój
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Check Engine i brak mocy

Post autor: mikus » 07 sty 2017, 16:53

Witam Panów w Nowym Roku z nowymi problemami Linki, dziś rano przy -18 auto odpaliło bez problemów , sprawdziłem odme i okazało się ze jest twarda jak kamień odczekałem aż odma odtajała jakieś 30 min i po przejechaniu 500m wyskoczyła mi migająca kontrolka od silnika , no i mam klopsa a byłem taki dumny z niej, dojechałem do sklepu zgasiłem auto,zrobiłem zakupy i wpadłem na pomysł odpiąć kleme z aku (-) może to cos da, może cos jej się pokiełbasiło od mrozu , ale po ponownym odpaleniu silnika dalej świeci kontrolka silnika, auto raczej pracuje tak samo jak na mrozach troszkę głośniej ,nic dziwnego nie słychać spokojnie odojechałem ze sklepu do domu, nie rozpędzałem auta jakos specjalnie (do 50km max) jechałem . W poniedziałek jade na serwis i chyba dojade tam nią, auto chodzi raczej poprawnie , nic tam nie słychać dziwnych odgłosów. Jeśli ktoś cos wie na ten temat to proszę o rade. Pozdrawiam Was i Wasze linki ciepło :)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości