[1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopni

will
Moderator
Moderator
Posty: 3363
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 102500
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Nie odpala na zimnym silniku - pomóżcie proszę

Post autor: will » 23 mar 2014, 20:30

boss555 przenoszę, proszę poczytaj najpierw potem zakładaj wątek jeśli podobny już jest nie zakładamy nowego.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
sylwek
klubowicz
klubowicz
Posty: 494
Rejestracja: 29 maja 2012, 21:56
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: ELC
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Nie odpala na zimnym silniku - pomóżcie proszę

Post autor: sylwek » 23 mar 2014, 21:02

boss555 pisze:(...)Acha jeszcze jedno dodam, ze pobor mocy na zgaszonym aucie, zamknietym na centralny zamek i alarm jest 0,04-0,06 - ponoc prawidlowy, nie znam sie, ale wydaje mi sie, ze za 8 godzin stania taki pobor mocy nie rozladuje akusia do zera?

Juz sam nie wiem co robic?

Jakie ladowanie prawidlowe na zapalonym silniku ma miec alternator?
Jedni mowia ze mam oddac rozrusznik do regeneracji?
(...)
Pobór na wyłączonym prawidłowy, alternator ma napięcie ładowania 14V - u mnie na mierniku i przez interfejs pokazuje 14,1-14,2. Rozrusznik - jeśli poprawnie kręci - to sobie odpuść, inaczej faktycznie zaczniesz wymieniać połowę auta. Podłączałeś auto pod kompa ? Jakie wskazania podają czujniki ?
*Powered by LPG*

Awatar użytkownika
boss555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:18
Przebieg: 77000
Silnik: 1,4 8v + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ruda Śląska
Postawił Piwo;: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: boss555 » 23 mar 2014, 21:39

pod kompa jeszcze nie podlaczalem, zamierzam jutro podjechac do ASO zeby zobaczyc co pokazuje
Robert

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5714
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 170170
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: mwas » 23 mar 2014, 22:08

Podłączenie pod kompa w tej sytuacji to podstawa, no i polecam Ci dokładną lekturę tego wątku od samego początku, podejrzewam, że u Ciebie będzie dokładnie to ssamo, co jest tutaj właśnie opisywane :ink A będzie to nic innego jak już wspomniany termistor, tzw. map sensor, dość łatwe w naprawie nawet niewielkim kosztem, nie trzeba wymieniać całego :ink Koledzy opsiali tutaj jak go naprawić za sumboliczną złotówkę oraz odrobinę dłubania lutownicą :luzak A podłączenie pod komputer jest ważne, ponweważ odczytujesz wtedy parametr temperatury powietrza dolotowego, obstawiam, że na zimnym silniku będziesz miał odczy rzędu 110 st C :ink Jeśli tak będzie, to bez dalszego dochodzernia możesz w ciemno naprawiać lub wymieniać ten czujnik.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
boss555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:18
Przebieg: 77000
Silnik: 1,4 8v + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ruda Śląska
Postawił Piwo;: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: boss555 » 27 mar 2014, 21:14

nietety u mnie to nie jest map sensor, wskazania komputera sa prawidlowe, nie odnotowano zadnych bledow, temperatury w normie, prawidlowo pokazuje. Czyli temat mojej dalszej zagadki nadal aktualny.
Czy ktos ma jakies pomysly?
Robert

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5714
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 170170
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: mwas » 27 mar 2014, 21:53

Możesz umieścić zdjęcie z programu ze wszystkimi odczytami z czujników ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: emmer » 28 mar 2014, 8:09

no to moze ja za swoim doświadczeniem - do sprawdzenia instalacja LPG. Wtryskiwacze i reduktor. może któryś z tych elementów przepuszcza i silnik po prostu jest "zalany". podjedź do jakiegoś kumatego gazownika niech posprawdza ciśnienia i parametry.
Obrazek

Awatar użytkownika
boss555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:18
Przebieg: 77000
Silnik: 1,4 8v + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ruda Śląska
Postawił Piwo;: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: boss555 » 31 mar 2014, 22:39

nie mam jak umiescic zdjecia z wszystkimi odczytami z czujnikow, bo robili to w ASO Fiat i nie stwierdzili bledow.

-- 31 mar 2014, o 22:42 --

bylem dzis u gazownika z 16 letnim doswiadczeniem i z LPG wszystko w porzadku. Dodam jeszcze, ze przejezdzilem tydzien tylko na benzynie 95, bez LPG, i objawy sa dalej takie same, wiec wina LPg to nie jest. Rodzaj paliwa nie robi roznicy.
Juz nie wiem gdzie szukac bledu i gdzie sie udac?
Robert

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: helletic » 31 mar 2014, 22:57

Wydaje mi się, że ASO dogłębnie nie przeanalizowało odczytów z MES...spojrzeli, zobaczyli, że nie ma zapamiętanych błędów i nara. Zakup interfejs i przebadaj SAM odczyty z kompa. Zobacz jaka jest temperatura odczytu płynów w aucie: olej, woda itp. WAŻNE: badania rób na zimnym silniku! Nie pierwszyzna, że na ASO nie ma co liczyć.

Awatar użytkownika
boss555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:18
Przebieg: 77000
Silnik: 1,4 8v + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ruda Śląska
Postawił Piwo;: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: boss555 » 01 kwie 2014, 9:22

A mozesz mi dokladnie napisac co mam zakupic? Jaki interfejs i jaki kabelek. Z góry dzięki.
Robert

Awatar użytkownika
helletic
klubowicz
klubowicz
Posty: 2368
Rejestracja: 10 mar 2012, 0:21
Przebieg: 191000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Poznań/ Zalasewo
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: helletic » 01 kwie 2014, 9:26

viewtopic.php?f=38&t=2327
tu jest wszystko opisane.

Awatar użytkownika
boss555
Nowy
Nowy
Posty: 12
Rejestracja: 01 maja 2011, 11:18
Przebieg: 77000
Silnik: 1,4 8v + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Ruda Śląska
Postawił Piwo;: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: boss555 » 25 kwie 2014, 21:57

Niestety problem jest dalej, a co gorsze mam wrazenie, ze co dzien jest gorzej. Mapsensor wymieniony na nowy ale problem jest dalej, czujnik obrotow walu tez byl dany na tydzien nowy ale bez zmian, wlalem tez do baku z benzyna 300ml denaturatu zeby sie pozbyć ewentualnej wody i wyjezdzilem benzyne do konca. Nalalem nowej 98 i problem z odpalaniem auta na zimnym silniku wciaz jest. Ostatnio kreci jeszcze dłużej zanim zapali, a nawet bylo tak, za jak zapalil to zgasl i tak 3 razy pod rząd, dopiero jak go przegazowalem to zlapal - tak bylo jeden raz. A dzis przelaczylem z lpg na benzyne i mialem wrażenie jakby sie dusil. Juz sam nie wiem gdzie jechac do mechanika. Acha dodam jeszcze, ze wskazania i parametry na komputerze były takie same na moim Mapsensorze jak i na nowym. Odpala wciaz tak samo. Na cieplym silniku łapie za 1 strzalem a na zimnym kreci i kreci i kreci i co raz dluzej kreci.
Prosze doradźcie gdzie i do kogo mam podjechać?

-- 27 kwi 2014, o 21:36 --

Pomocy prosze, odpiszcie
Robert

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: emmer » 28 kwie 2014, 9:37

już nie pamiętam czy sprawdzane były świece i kable?

wyjeździłeś Pb to może teraz sprawdź jeszcze raz, czy jazda na samej benzynie pomaga. ze dwa dni pojeździj na Pb, nie dotykaj lpg i zobacz czy cos się zmieniło.
Obrazek

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5714
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 170170
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: mwas » 28 kwie 2014, 9:41

A lambdy sprawdzałeś ? :pomysli Może warto jest również podłączyć się pod komputer i zrobić odczyt pozostałych parametrów, nie tylko mapsensora, czyli temp. powietrza :pomysli
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopn

Post autor: emmer » 28 kwie 2014, 9:43

pospisuj albo daj zrzut z MS z wszystkich czujników. poprosimy kogoś żeby zrobił to u siebie i porównamy. może cos znajdziemy. najlepiej na całkiem zimnym - bo tu mamy problem.
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: smak56 i 1 gość