SILNIKBłędy P0300 P0302 P0303

Pawelski197
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 12 wrz 2016, 22:01
Przebieg: 70000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Szczecin
Postawił Piwo;: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: Pawelski197 » 18 wrz 2016, 8:35

aki mam komunikat :


COMMAND: ATZ
RESPONSE:

ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATI
RESPONSE: ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATE0
RESPONSE: ATE0
OK

>

COMMAND: ATL0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATH0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATSPC
Upłynął limit czasu operacji.

McGregor529
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2013, 21:47
Przebieg: 182000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Grójec

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: McGregor529 » 10 sty 2017, 22:11

Witam mam podobny problem linka rok 2011 1,4 8V przebieg 182000 LPG po wymianie rozrządu wypadanie zapłonu na cylindrze 1 i 4, rozrząd sprawdzony adaptacja koła fonicznego nie pomogła.
Cewka była podmieniana wszystkie styki sprawdzone i nic.
Wszystkie czujniki podobno sprawdzone i ciągle to samo.
macie może jakieś sugestie bo spece od elektroniki twierdzą że komp jest do wymiany a mechanior chce wymieniać koło zmiennych faz rozrządu bo jest luz.
Dodam jeszcze, że w 2013 roku ASO przy tym samym problemie wymieniło mi centralkę wtrysków.

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5077
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 10 sty 2017, 23:47

Jak się dokładne objawia to wypadanie zapłonów ? W pełnym zakresie obrotów ? Czy tylko po przekroczeniu jakiegoś progu czy prędkości ? Gdzie wymieniałeś rozrząd ? Byłeś przy adaptacji koła fonicznego, czy tylko tak Ci powiedziano ? :ink Pytam o to, bo na hasło "adaptacja koła fonicznego" większość mechaników reaguje wytrzeszczem oczu i uśmieszkiem politowania na twarzy :lacha
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

McGregor529
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2013, 21:47
Przebieg: 182000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Grójec

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: McGregor529 » 10 sty 2017, 23:55

wypadanie przy ciepłym silniku powyżej 3200 obrotów, traci moc po wciśnięciu sprzęgła zazwyczaj silnik gaśnie.
rozrząd drugi raz u tego samego mechanika przy 90 tys wymieniany na znaczniki przy około 182 najpierw na znaczniki potem na blokady, byłem przy adaptacji.

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5077
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 11 sty 2017, 9:00

Jak potrafi zgasnąć, to niefajnie :oj Rozumiem, że świece były sprawdzane ? Ostatnio jeden z kolegów tutaj miał podobny problem, tylko że jemu zapłon wypadał tylko na jednym cylindrze i silnik nie gasł, ale u niego okazało się, że jedna ze świec była zasyfiona jakimś czymś :oj Z resztą zerknij tutaj -> http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... 8&start=15
A i jeszcze: a przewody WN ? Kiedy wymieniałeś ? Były sprawdzane ?
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

McGregor529
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2013, 21:47
Przebieg: 182000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Grójec

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: McGregor529 » 11 sty 2017, 22:00

przewody było wymieniane razem ze świecami potem wszystko sprawdzone.

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5077
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 12 sty 2017, 8:49

OK, ale jak dawno temu zmieniałeś świece i przewody WN ? Jakie przewody (jakiej firmy) wstawiłeś ? Niestety, ale z lichymi przewodami mamy tutaj ciut doświadczenia :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1444
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: leszek1234 » 12 sty 2017, 9:49

Ale wszystkie te objawy nastąpiły zaraz po wymianie rozrządu, a przedtem było cacy?

McGregor529
Nowy
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2013, 21:47
Przebieg: 182000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Grójec

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: McGregor529 » 14 sty 2017, 11:28

Przewody NGK wymieniane w grudniu.
Świece tak samo.

Zaczęło się od wypadaniu zapłonu na 1 i 4 cylindrze zaraz po wymianie rozrządu.
Wcześniej było wszystko ok.



Chyba pozostaje mi serwis

Awatar użytkownika
ślimak
Prezes
Prezes
Posty: 3180
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 1000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: ślimak » 14 sty 2017, 18:29

McGregor529 pisze: Chyba pozostaje mi serwis

U mnie pomogła adaptacja koła fonicznego.

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1444
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: leszek1234 » 14 sty 2017, 19:51

Powtórz adaptację, może ta pierwsza była jakaś nieudana.

Awatar użytkownika
blekota1962
Nowy
Nowy
Posty: 11
Rejestracja: 14 mar 2016, 18:16
Przebieg: 190000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: blekota1962 » 12 lut 2017, 22:28

Witam. Mnie wreszcie dopadła ta usterka wypadających zapłonów z tym że rozrząd wymieniałem na wiosnę czyli jakieś 20 tyś km temu świece i kable w grudniu a cewkę parę dni temu. Mam program MaxiEcu czy da się zrobić adapacie koła fonicznego na tym programie,(jak to nie zaszkodzi) jeszcze nie wiem ,rozszerzenie na fiata będę miał jutro lub we wtorek może korzysta ktoś z tego programu. Przeczytałem wątki na forach różnej maści i albo adaptacja uzdrowi moją Linkę albo serwis mnie czeka i pewnie spory wydatek.

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5077
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 148888
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: mwas » 13 lut 2017, 8:29

Wątpię, żeby udało się zrobić adaptację koła fonicznego programem, który wymieniłeś. Czynność jest na tyle nietypowa, że raczej spodziewałbym się tej opcji tylko w aplikacjach typowo dedykowanych dla Fiata, a na rynku poza ASO nie kojarzę nic innego jak Multiecuscan :oj
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
blekota1962
Nowy
Nowy
Posty: 11
Rejestracja: 14 mar 2016, 18:16
Przebieg: 190000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Błędy P0300 P0302 P0303

Post autor: blekota1962 » 15 lut 2017, 17:54

Sprawa opanowana moje niedopatrzenie. Po wymianie cewki nie do końca wpiąłem przewód na jeden cylinder i komputer dalej pokazywał błąd. Pojechałem do serwisu i mechanik się uśmiał skasował błędy i 60zł za diagnozę silnika. Przy okazji wyszło że mam walnięty czujnik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym ale chcieli 310 za niego+wymiana, na allegro taki sam to wydatek około 240 zł i wymiana za darmo .

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość