BENZYNAIle KM na baku i jaki zasięg na rezerwie

Awatar użytkownika
lebki
klubowicze
klubowicze
Posty: 60
Rejestracja: 02 kwie 2010, 20:41
Przebieg: 0
Rocznik: 0
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Ile KM na baku i jaki zasięg na rezerwie

Post autor: lebki » 06 maja 2010, 8:53

Tak się zastanawiam, jaki zasięg jesteście w stanie przebyć na jednym baku. Teoretycznie przy 7 litrach/100 powinno to być jakieś 642 km - rezerwa czyli jakieś 600 km.

No i drugie pytanko - ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie. Czy te piskanie kompa i upominanie się o paliwo świadczy o tym, że już naprawdę sucho jest w baku - czy tylko tak dodatkowo (jakby pomarańczowa dioda nie wystarczyła) mobilizuje do odwiedzenia stacji ...

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicze
klubowicze
Posty: 1980
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: jay_21 » 06 maja 2010, 9:10

lebki pisze:drugie pytanko - ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie. Czy te piskanie kompa i upominanie się o paliwo świadczy o tym, że już naprawdę sucho jest w baku - czy tylko tak dodatkowo (jakby pomarańczowa dioda nie wystarczyła) mobilizuje do odwiedzenia stacji ...
Komunikat pojawia się w momencie, gdy zasięg spadnie poniżej 50 km. Ma to duże znaczenie w trasie..
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

ENDRIU
klubowicze
klubowicze
Posty: 310
Rejestracja: 11 gru 2009, 10:51
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Małopolska
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Ile KM na baku i jaki zasięg na rezerwie 1.4 77KM

Post autor: ENDRIU » 06 maja 2010, 10:08

lebki pisze:Tak się zastanawiam, jaki zasięg jesteście w stanie przebyć na jednym baku. Teoretycznie przy 7 litrach/100 powinno to być jakieś 642 km - rezerwa czyli jakieś 600 km.

No i drugie pytanko - ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie. Czy te piskanie kompa i upominanie się o paliwo świadczy o tym, że już naprawdę sucho jest w baku - czy tylko tak dodatkowo (jakby pomarańczowa dioda nie wystarczyła) mobilizuje do odwiedzenia stacji ...
Witam!!
W ubiegłym roku na przełomie lipca/sierpnia zrobiłem na jednym baku trase Andrychów-Władysławowo plus małe dodatki/objazdy,pomyłki/dystans 700km do zaświecenia kontr.rezerwy z tym że:
1.styl jazdy emerycki żadnych szaleństw,szybkość max 120km/h (nie jechałem sam a nie wypadało dać ognia i uciec)
2.pogoda była super,ciepło a nawet upalnie co wydaje mi się że nie jest bez znaczenia
3.na pokładzie 2 osoby,bagażnik w zasadzie pusty.
Jeżeli chodzi o 2 pytanie <ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie> ja osobiście zrobiłem po mieście jeszcze 50km czy było wszystko wyssane z baku?? trudno powiedzieć ale silnik nie zgasł i dojechałem do CPN bez problemu,niestety nie pamiętam ile zatankowałem paliwa,wydaje mi się że 43l ale głowy nie daje za to info.

Awatar użytkownika
lebki
klubowicze
klubowicze
Posty: 60
Rejestracja: 02 kwie 2010, 20:41
Przebieg: 0
Rocznik: 0
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Re: Ile KM na baku i jaki zasięg na rezerwie 1.4 77KM

Post autor: lebki » 06 maja 2010, 10:25

ENDRIU pisze:
lebki pisze:Tak się zastanawiam, jaki zasięg jesteście w stanie przebyć na jednym baku. Teoretycznie przy 7 litrach/100 powinno to być jakieś 642 km - rezerwa czyli jakieś 600 km.

No i drugie pytanko - ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie. Czy te piskanie kompa i upominanie się o paliwo świadczy o tym, że już naprawdę sucho jest w baku - czy tylko tak dodatkowo (jakby pomarańczowa dioda nie wystarczyła) mobilizuje do odwiedzenia stacji ...
Witam!!
W ubiegłym roku na przełomie lipca/sierpnia zrobiłem na jednym baku trase Andrychów-Władysławowo plus małe dodatki/objazdy,pomyłki/dystans 700km do zaświecenia kontr.rezerwy z tym że:
1.styl jazdy emerycki żadnych szaleństw,szybkość max 120km/h (nie jechałem sam a nie wypadało dać ognia i uciec)
2.pogoda była super,ciepło a nawet upalnie co wydaje mi się że nie jest bez znaczenia
3.na pokładzie 2 osoby,bagażnik w zasadzie pusty.
Jeżeli chodzi o 2 pytanie <ile można pociągnąć rozsądnie na rezerwie> ja osobiście zrobiłem po mieście jeszcze 50km czy było wszystko wyssane z baku?? trudno powiedzieć ale silnik nie zgasł i dojechałem do CPN bez problemu,niestety nie pamiętam ile zatankowałem paliwa,wydaje mi się że 43l ale głowy nie daje za to info.
Czyli tak spokojnie 40 km jeszcze można na rezerwie machnąć.
A dystans jest chyba obliczany na podstawie chwilowego spalania bo ta wartość ciągle ulega mi zmianie +/- 50km

Awatar użytkownika
helletic
Kolega
Kolega

Post autor: helletic » 06 maja 2010, 11:46

512 tyle przejechałem do zapalenia się pomarańczowej kontrolki
37,22 tyle zatankowałem na CPN
7,27 takie było średnie spalanie w/g moich obliczeń (komp pokazywał 6,8 l/100 km)


Czyli na rezerwie mogłem spokojnie przejechać około 70-80 km spokojnej eko-jazdy.
Jest to obliczenie z ruchu mieszanego miasto-trasa 50/50. Nigdy jeszcze nie przejechałem całego zbiornika 100% na trasie. Max dystans jaki pokonałem na pełnym zbiorniku w/w rodzaju tras, to było 580 km i zalałem 44 litry benzyny Pb 95. Ogólnie staram się tego nie robić, tzn. wyjechać prawie wszystkiego paliwa z baku, bo wiadomo w paliwie jest syf , który osadza się na dnie zbiornika.

Awatar użytkownika
KILLHIM
klubowicze
klubowicze
Posty: 1011
Rejestracja: 03 mar 2010, 7:55
Przebieg: 85
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: KILLHIM » 06 maja 2010, 16:33

w zeszłym roku będąc na urlopie wracając z wycieczki komputer wyświetlił zasięg -------
przejechałem jeszcze ze 20km w cztery osoby do CPN

jechałem chyba już na oparach :lacha

Jery
Administrator
Administrator
Posty: 1637
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Jery » 06 maja 2010, 20:56

KILLHIM pisze:w zeszłym roku będąc na urlopie wracając z wycieczki komputer wyświetlił zasięg ------- przejechałem jeszcze ze 20km w cztery osoby do CPN
Powyższa informacja na wyświetlaczu pokazuje się gdy ilość paliwa którą mamy w zbiorniku paliwa wystarcza na przejechanie mniej niż 50 km.
Jest to informacja w miarę dokładna, gdy wracałem z Pragi z taką informacją przejechałem 30 km by zatankować w Cieszynie. Przydaje się ten nasz komputerek :)
LINEA 1.4 8v Dynamic - blue metalic

kylo
klubowicze
klubowicze
Posty: 513
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:49
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał Piw: razy

Post autor: kylo » 07 maja 2010, 8:00

helletic pisze:bo wiadomo w paliwie jest syf , który osadza się na dnie zbiornika.
A Linea chyba filtra paliwa nie ma tylko sitko (tak ktoś pisał na forum przy problemach z zapłonem w zimie)
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz

Awatar użytkownika
helletic
Kolega
Kolega

Post autor: helletic » 07 maja 2010, 11:40

Linea ma filtr paliwa, jest nawet do kupienia na allegro. Poza tym, chyba nie ma aut, co nie posiadają filtra paliwa.

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicze
klubowicze
Posty: 1980
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: jay_21 » 07 maja 2010, 11:52

helletic, ale to chyba filtr paliwa do diesla?
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

Awatar użytkownika
helletic
Kolega
Kolega

Post autor: helletic » 07 maja 2010, 11:54

A benzyna co, też paliwo. Niemożliwe, żeby bezpośrednio z baku nic nie filtrowało paliwa, no nie wierzę w to! inaczej już dawno coś by parskało i kichało w silniku. A ten filtr być może był od diesla, nawet nie zwróciłem szczerze mówiąc na to uwagi...

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicze
klubowicze
Posty: 1980
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: jay_21 » 07 maja 2010, 12:39

helletic, więc pewnie mamy sitko przy wlewie...
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

Awatar użytkownika
helletic
Kolega
Kolega

Post autor: helletic » 07 maja 2010, 18:22

Znalazłem takie coś z innego forum, też Fiat ale Marea:

Marea 1.6 16V (z 1999 i młodsze) nie ma osobnego filtra paliwa. Jego funkcję pełni siatka na koszu ssawnym pompy, która znajduje się w zbiorniku.
Zdarzają się dwie awarie tego elementu: zapchanie osadem z paliwa i wypadnięcie kosza z zatrzasków (całość obudowy pompy jest wykonana z plastiku). W pierwszym przypadku samochód dostaje za mało paliwa i w efekcie przeryw i nie chce wchodzić na obroty, w drugim się po prostu zalewa, ciężko go wtedy nawet odpalić.
NIe wiem jak jest w sedanie, w kombiaku (weekend) można to naprawić samemu, należy odkręcić tapicerkę na podłodze bagażnika i odkrywa się klapka na górnym poszyciu zbiornika, pod którą znajduje się pompa.


aż dziwne, że rolę filtra pełni jakaś siatka - moim zdaniem tandeta. Patrząc jednak na ceny filtra paliwa do diesla, to cieszę się z drugiej strony, że nie mam w benzyniaku filtra - cena dobija....
filtr paliwa do diesla

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6038
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 07 maja 2010, 21:27

helletic pisze:aż dziwne, że rolę filtra pełni jakaś siatka - moim zdaniem tandeta. Patrząc jednak na ceny filtra paliwa do diesla, to cieszę się z drugiej strony, że nie mam w benzyniaku filtra - cena dobija....
Z ceną tego filtra to trochę przesadziłeś link tragedii nie ma.
Swego czasu jak jeździłem 1.3 MJ to w serwisie orginał kosztował 100zł

Awatar użytkownika
helletic
Kolega
Kolega

Post autor: helletic » 07 maja 2010, 21:40

Ja tej ceny nie ustalałem, więc jak mogłem przesadzić z ceną :?

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość