wskazanie zużycia paliwa

Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Posty: 790
Rejestracja: 20 gru 2009, 23:13
Przebieg: 69550
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Polska
Otrzymał Piw: razy

Post autor: buhert » 31 gru 2010, 9:45

nie wiem do jakiego tematu to tutaj się podepnę.

Wczoraj wskazówka od paliwa leżała i "judasz" świecił aż miło, komputer pokazywał zasięg "------"

skoro producent pisze że bak ma 45l to dlaczego "do pełna" weszło mi 38,6l (?) :pomysli

Kto tutaj oszukuje(?) Producent / Stacja paliw(w co wątpie bo w drugim aucie z wyliczeń wszystko się zgadza) / komputer pokładowy (?)
T-JET - Biorę lewy pas :)

Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 31 gru 2010, 9:53

może pojemność baku jest 45 l. natomiast jeżdżąc nikt z nas nie doprowadza do całkowitego pustego baku, zawsze coś tam paliwa jest, jeszcze mamy pływak dzięki któremu mamy wskazane ile tego paliwa mamy, morze był w takim położeniu że ci tak wskazywał. Według książki gwarancyjnej: pojemność baku 45 l. w tym rezerwa: od 5 do 7 litrów
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 9:53 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6555
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 31 gru 2010, 11:06

Jak odbierałem auto z salonu to sprzedawca powiedział, że w baku jest 5 litrów. Wskazówka leżała już po za skalą, zasięg ----. Nie tankowałem niestety do pełna. Może licznik jest wyskalowany żeby nie dopuszczać do wysuszenia baku, zabezpieczając przed zatarciem pompy, oraz brania śmieci z dna zbiornika.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6393
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 31 gru 2010, 11:34

Coval pisze:Może licznik jest wyskalowany żeby nie dopuszczać do wysuszenia baku, zabezpieczając przed zatarciem pompy, oraz brania śmieci z dna zbiornika.
Też mi się wydaje że o to właśnie chodzi.
Ze dwa razy miałem taką sytuację, że wskazówka leżała i zasięgu już nie wyświetlał, a ja chciałem koniecznie dojechać do domu do "swojej" stacji, a mimo to nie udało mi się wlać do auta więcej niż 40 litrów.

[ Dodano: Pią 31 Gru, 2010 ]
O.T. A dzisiaj szał na stacjach :zlośnik
Pomyślałem że przywitam nowy rok z pełnym bakiem, a tu trzeba było stać w kolejkach do dystrybutorów.
Zupełnie jak za starych czasów :zlośnik

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3550
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 97000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Rafcio » 31 gru 2010, 12:06

A ja 2 dni temu zatankowałem do pełna aż pod samiutki korek :zlośnik
Ja jak tankuję z pozycji rezerwa to pod sam korek tankuję ok 41-42 litry ale takie tankowanie zajmuje ok 10 minut i raczej na takie tankowanie mogę sobie pozwolić jak jest mały ruch na stacji bo ludzie by mnie ludzie zeżarli :lacha
:pivo

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 31 gru 2010, 12:20

noemalka. jak rezerwa zaczyna świecić to komp głupieje i pokazuje ---. jak by nie było można odliczac do zera. ale to taki urok tych aut
Obrazek

Awatar użytkownika
krakus02
Posty: 1730
Rejestracja: 10 mar 2010, 20:32
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: krakus02 » 31 gru 2010, 13:13

Jechałem kiedyś autostradą do Wrocławia, a jak się dla mnie wtedy okazało bardzo ciężko jest spotkać (na odcinku za Katowicami) tam stację benzynową, wskazania kompa --- i wskazówka od dłuższego czasu „leżała”, myślałem, że już niedługo będę miął przymusowy postój na awaryjnych, modląc się zobaczyłem znak stacji, zjechałem 3 km z autostrady do stacji myśląc, że jadę na oparach a tam okazało się, że maksymalnie udało mi się zatankować 39,29 l
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Posty: 1981
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: jay_21 » 31 gru 2010, 15:20

Może nasz bak ma 40 litrów a nie 45? Czyżby Włosi namieszali?
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

duskap
klubowicz
klubowicz
Posty: 1667
Rejestracja: 16 sty 2010, 21:46
Przebieg: 100000
Silnik: 2x 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Bydgoszcz
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: duskap » 31 gru 2010, 16:59

Wszystko jest ok. Tak duża jest rezerwa :) Wszystkie Fiaty (nowe Fiaty) mają takie wskazania. W Pandzie też nagle spada "straszak" na zero a w baku jeszcze 5-7 litrów.
Jak kupowałem swoją to była na oparach bo na stacji wlałem 44 litry. 2 razy zdażyło mi się dłuuugo jeździć na zerze wg licznika a paliwa starczyło (pierwszym razem 43 weszły a drugim 44). Generalnie tankuję jak tylko wyskoczy komunikat "Konieczne uzupełnienie paliwa" ale czasem różnie to bywa chociaż położyć wskazówkę udało mi się tylko 2 w/w razy i to zaraz po kupnie auta.

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 06 sty 2011, 17:12

duskap pisze:Jak kupowałem swoją to była na oparach bo na stacji wlałem 44 litry.
praktycznie dojechałeś na stację na oparach jak tyle wlałeś. W wczoraj zatankowałem. Od zaświecenia się rezerwy przejechałem jeszcze 12 km. zatankowałem na ful kilkakrotnie mi pykał pistolet ale lałem uparcie do momentu aż przelałem i benzyna się wlała, wlałem 38,08 litra benzyny. Dobrze by wychodziło że w baku zostało plus minus 5 litra paliwa, czyli bak miałby 45 litrów :lacha miałem ochotę wlać 98 ale cena ponad 5 zł. mnie troszkę przeraziła
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5873
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 176666
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: mwas » 06 sty 2011, 17:19

pawe1_c pisze:cena ponad 5 zł. mnie troszkę przeraziła
Niestety za chwilę będziemy tyle płacić za zwykłą 95 :zły
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 06 sty 2011, 17:29

mwas pisze:Niestety za chwilę będziemy tyle płacić za zwykłą 95 :zły
niestety i to szybciej niż nam się wydaje Statoil EUROSUPER 95 za litr 4,99 zł. :-<< koszmar vacik z 22 na 23 a społeczeństwo bardziej uboższe będzie
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6393
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 06 sty 2011, 20:59

mwas pisze: Niestety za chwilę będziemy tyle płacić za zwykłą 95 :zły
Wczoraj w Warszawce już widziałem na stacjach Pb95 w cenie 5,09zł.
Ręce opadają :zły
A w budżetówce pensje zamrożone :smutny

Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Posty: 1981
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:11
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: jay_21 » 06 sty 2011, 21:12

nic tylko :-<<
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic

Awatar użytkownika
krakus02
Posty: 1730
Rejestracja: 10 mar 2010, 20:32
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Kraków / Łódź / Lubliniec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: krakus02 » 06 sty 2011, 21:34

W styczniu tankowałem 95 taniej (4,74) niż w połowie grudnia (4,85) :pomysli :oj
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy

ODPOWIEDZ