wskazanie zużycia paliwa

adam
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 18 lut 2010, 12:04
Przebieg: 0
Rocznik: 0
Lokalizacja: małopolska

wskazanie zużycia paliwa

Post autor: adam » 11 kwie 2010, 11:56

czy w waszych fiatach podczas hamowania silnikiem komputer wskazuje też zużycie 2litry, ja nie wiem czy to jest błąd wskazań mojego komputera czy jego niedoskonałość bo przy takim układzie wtryskowym w takiej sytuacji poinno być w okolicach 0,00 ( bieg jałowy też wskazuje 2 litry)

welm2001
klubowicz
klubowicz
Posty: 34
Rejestracja: 25 sty 2010, 9:05
Przebieg: 100000
Silnik: t-jet
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: welm2001 » 11 kwie 2010, 12:43

Też tak mam. To niedoskonałość oprogramowania komputerka. Powinien pokazywać 0. Powinien też na biegu jałowym pokazywać spalanie w przeliczeniu na jednostkę czsu.
Jak się hamuje silnikiem to na pewno wtryski są całkowicie odcięte. Ale nie przy każdej prędkości obrotowej. W skodzie całkowite odcięcie następowało po ok. 2 sek jak się zdjęło nogę z gazu przy obrotach co najmniej 2000. Jak tych obrotów nie było, to nie było odcięcia. Widziałem to dokładnie, bo miałem domowym sposobem podpięty prosty wskaźnik bezpośrednio do wtrysków.

Awatar użytkownika
KILLHIM
klubowicz
klubowicz
Posty: 1011
Rejestracja: 03 mar 2010, 7:55
Przebieg: 85
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Knurów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: wskazanie zużycia paliwa

Post autor: KILLHIM » 11 kwie 2010, 12:48

adam pisze:czy w waszych fiatach podczas hamowania silnikiem komputer wskazuje też zużycie 2litry, ja nie wiem czy to jest błąd wskazań mojego komputera czy jego niedoskonałość bo przy takim układzie wtryskowym w takiej sytuacji poinno być w okolicach 0,00 ( bieg jałowy też wskazuje 2 litry)
u mnie jest tak samo :zmieszany

Awatar użytkownika
bucu74
klubowicz
klubowicz
Posty: 406
Rejestracja: 08 gru 2009, 17:48
Przebieg: 90000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Katowice
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: bucu74 » 11 kwie 2010, 13:42

Potwierdzam komputer wskazuje zużycie 2litry

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6555
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 11 kwie 2010, 14:32

Wskazuje 2litr, ale to typowe dla Fiata, kolega w Stilo też tak ma.

adam
Nowy
Nowy
Posty: 14
Rejestracja: 18 lut 2010, 12:04
Przebieg: 0
Rocznik: 0
Lokalizacja: małopolska

Post autor: adam » 11 kwie 2010, 14:50

adam, ok, dzięki

Awatar użytkownika
drmaciek
klubowicz
klubowicz
Posty: 125
Rejestracja: 04 sty 2010, 7:06
Przebieg: 30
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Radomsko

Post autor: drmaciek » 12 kwie 2010, 8:45

W Fabii wskazywało mi '0' i było to przyjemne dla oka ;)
'Zacina' Wam się czasem zużycie średnie? Może to zbieg okoliczności, ale z rzadka aż do zresetowania, komputer potrafi mi się zatrzymać na jakiejś wartość średniego zużycia paliwa.
1.4 T-Jet Dynamic

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6393
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 12 kwie 2010, 21:40

Może po prostu równo jezdzisz, i nie jest to zacięcie.

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6555
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 145000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 12 kwie 2010, 22:22

Ja przez całą zimę miałem średnie 8l/100km, nie zmieniło się ani o 0,1. Zrobiło się ciepło, zacząłem dawać w palnik i się odblokował, niestety w górę :( Więc może faktycznie równo jeździsz, zwłaszcza jeśli na trip masz dużo kilometrów nawinięte, to tak od razu przy zmianie stylu jazdy się nie zmieni. Skasuj trip i zobaczysz czy nadal jest to samo.

Awatar użytkownika
sebastianc78
klubowicz
klubowicz
Posty: 498
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:52
Przebieg: 47800
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Otrzymał Piw: razy

Post autor: sebastianc78 » 13 kwie 2010, 8:27

Ja kasuję trip po każdym tankowaniu, a 95% tankowań mam pod korek i nie zauważyłem żeby się zablokowało średnie spalanie, im więcej kilometrów tym zmiany są wolniejsze.

kylo
klubowicz
klubowicz
Posty: 513
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:49
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał Piw: razy

Post autor: kylo » 30 cze 2010, 9:05

Mnie też pokazuje 2l/100km przy jeździe na luzie albo przy hamowaniu silnikiem. A o zacinaniu się średniego zużycia kiedyś wspominałem na starym forum, to raczej efekt równej jazdy. A może i nie :pomysli , bo z Fiatem wszystko możliwe jak stoi na krzywym to zmieniają się wskazania paliwomierza. Jak mam trip powyżej 1000km to zmiany są minimalne. Ostatnio mało wyprzedzałem, bo to też sztuka przy tym silniku, i nawet mi średnie spalanie drgnęło o 0,1l/100km w dół.
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz

Jery
Moderator
Moderator
Posty: 1640
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Jery » 30 cze 2010, 10:17

kylo pisze:jak stoi na krzywym to zmieniają się wskazania paliwomierza
to raczej dotyczy wskazań w większości samochodów. Przecież w zbiorniku masz pływak, a płyn będący w zbiorniku zawsze przyjmuje położenie horyzontalne. Na takiej zasadzie działa przecież poziomica :)

Różnic we wskazaniu ilości w zbiorniku nie ma natomiast w zbiorniku gazu. Ale to już inna bajka :)
Henia ;-) red milano

kylo
klubowicz
klubowicz
Posty: 513
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:49
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał Piw: razy

Post autor: kylo » 30 cze 2010, 17:07

Uparcie za punkt odniesienia przyjmuję 9-letnią Fabię (BENZYNA, żeby nie było że gaz i całkiem inna bajka) w której wskazanie paliwomierza nie zmienia się w zalezności od tego czy stoi na równym czy pochyłym. Ale ona może należeć do mniejszości samochodów, które mają inne rozwiązanie w zbiorniku paliwa.
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz

Jery
Moderator
Moderator
Posty: 1640
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Jery » 30 cze 2010, 22:47

kylo pisze:wskazanie paliwomierza nie zmienia się w zalezności od tego czy stoi na równym czy pochyłym
A ma paliwo w zbiorniku ? ;) Bo może zawsze wskazuje zero ?? :lacha
Henia ;-) red milano

kylo
klubowicz
klubowicz
Posty: 513
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:49
Przebieg: 61000
Silnik: 1,4 8v
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał Piw: razy

Post autor: kylo » 05 lip 2010, 12:01

Jery pisze:
kylo pisze:wskazanie paliwomierza nie zmienia się w zalezności od tego czy stoi na równym czy pochyłym
A ma paliwo w zbiorniku ? ;) Bo może zawsze wskazuje zero ?? :lacha

:ryczy Sam to wymyśliłeś :pomysli
Paliwo ma w zbiorniku
Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz

ODPOWIEDZ