Kraj produkcji

Nasze Linki
Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 106
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Kraj produkcji

Post autor: temp » 02 gru 2016, 23:28

Mam taką zagwozdkę - jestem świeżo po zakupie Linei z 2007 roku z wiarygodnym przebiegiem 53000 km. Jak czytam tu o Waszych przebojach z tymi autami praktycznie od nowości, to mam wrażenie, że wdepnąłem w jakieś wielkie szambo :lacha
Nie mniej jednak, nie mam w tym aucie żadnych problemów - niedomykająca się klapka paliwa, pękające kratki nawiewu, stukające amortyzatory, jakieś przetarcia, pękająca skóra kierownicy, itp. itd. - nic takiego u mnie nie występuje. Oczywiście jest opcja, że poprzednia, pierwsza właścicielka przez te lata sumiennie usuwała wszystkie problemy, niestety wstawiła auto w komis do dealera ze względu na emigrację z Polski i nie ma z nią kontaktu. Ale przewijają się w Waszych wpisach narzekania, że to wszystko efekt tureckiej jakości produkcji - ja z ciekawości wrzuciłem swój VIN do trzech różnych dekoderów i wszystkie mi pokazały, że kraj produkcji to Włochy - czyżby historia jak z Maluchami, że te pierwsze włoskie były nieporównywalnie lepsze od naszej krajowej produkcji? Czy można sytuację tej "bezawaryjności" wytłumaczyć właśnie krajem pochodzenia? I czy ma jeszcze ktoś z Was "rdzennie" włoską Lineę? :)

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3307
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: ślimak » 03 gru 2016, 0:14

Ja mialem Portugalkę:). Wszystko zależy od tego jak trafisz. Bo jak źle trafisz to Ci trafi... Życzę abyś nie doświadczył żadnego z opisywanych tu problemów.
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3891
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: smak56 » 03 gru 2016, 2:57

temp pisze:...... ja z ciekawości wrzuciłem swój VIN do trzech różnych dekoderów i wszystkie mi pokazały, że kraj produkcji to Włochy - czyżby historia jak z Maluchami, że te pierwsze włoskie były nieporównywalnie lepsze od naszej krajowej produkcji? I czy ma jeszcze ktoś z Was "rdzennie" włoską Lineę? :)
Kraj produkcji, czy kraj producenta? Nie są one tożsame. Tak więc Nasze ZFA wcale nie oznaczają, że auto wyprodukowano we Włoszech. Z informacji wynika, że Linea w Europie produkowana jest tylko w Turcji w Tofas.
"Fabryka Fiata w Tychach (nawiasem mówiąc, Pandy z Polski mają VIN z literami ZFA, czyli są „włoskie”) jest uważana za najlepszą w całym koncernie."
Więcej na ten temat m.innymi tutaj; https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... i7uDSEk8Ow
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 106
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

temp

Post autor: temp » 03 gru 2016, 7:23

Ale dekodery mają osobno pole kraju producenta i kraju produkcji. Chyba by takiego numeru nie robili, żeby umieszczać fałszywe informacje w numerze VIN...?

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6221
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 141000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 03 gru 2016, 8:03

Pewnie odczytał wyposażenie rynku jako kraj producenta.
Linee produkują/produkowali w: Turcji, Brazylii, Indiach, Rosji i Chinach.

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: leszek1234 » 03 gru 2016, 8:51

Zaciekawiłeś mnie, bo do mojego auta z 2009 r nie mam najmniejszych uwag. Proszę, podajcie jakiś link do generatora podającego kraj produkcji. Jakoś nie mogę trafić...

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 106
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: temp » 03 gru 2016, 9:22

Kuzyn_z_Sosnowca pisze:Linee produkują/produkowali w: Turcji, Brazylii, Indiach, Rosji i Chinach.
Hmm, gdzieś znalazłem jeszcze tabelę z oznaczeniami Fiata i z tamtej numerologii wynikało z kolei, że mój kraj produkcji to Brazylia - wydawało mi się to pomyłką, ale teraz zaczyna się składać :luzak

will
Moderator
Moderator
Posty: 3358
Rejestracja: 04 gru 2009, 20:04
Przebieg: 96000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Markotów Duży
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: will » 03 gru 2016, 15:03

temp ciesz się sprawnym autem
LINEA 1.4 8V DYNAMIC

Awatar użytkownika
ciarap
klubowicz
klubowicz
Posty: 97
Rejestracja: 17 sie 2011, 23:14
Przebieg: 155000
Silnik: 1.3 Multijet 16V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Rybnik
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: ciarap » 03 gru 2016, 17:28

Ja mam z 2008 produkcja niewiadoma, 100 tysi wiecej od Twojej przelecane, diesel, zero problemów, jeździ i działa wszysko, szerokości :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 106
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: temp » 03 gru 2016, 17:44

No dobra, dzięki, oby tak dalej :)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3891
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: smak56 » 03 gru 2016, 18:16

Wklejam :foto , które trochę wyjaśnia. Nie mogę nigdzie znaleźć kodów montowni. W moim przypadku oznaczenie w polu 11 to 3 (gdyby było włoskie byłoby 5). Może ktoś znajdzie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Posty: 3307
Rejestracja: 03 gru 2009, 21:39
Przebieg: 11000
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: ślimak » 03 gru 2016, 18:40

Mieliśmy kiedyś taką stronę - gdzie można było to sprawdzić . Szukam jej....
Renault Megane IV 1.2 TCe Energy Intens 132KM

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6179
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: Tomek » 03 gru 2016, 20:39

smak56 pisze:Wklejam :foto , które trochę wyjaśnia. Nie mogę nigdzie znaleźć kodów montowni. W moim przypadku oznaczenie w polu 11 to 3 (gdyby było włoskie byłoby 5). Może ktoś znajdzie?
W Linusi na pozycji 11 mam cyferkę 3, czyli to samo co u smaka.
W Sejku na pozycji 11 mam cyferkę 1.

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3891
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Kraj produkcji

Post autor: smak56 » 04 gru 2016, 1:36

Tomek pisze:W Linusi na pozycji 11 mam cyferkę 3, czyli to samo co u smaka.
Wszystkie Linusie w tym temacie; http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... &hilit=vin, mają w pozycji 11 - 3
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 106
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Kraj produkcji

Post autor: temp » 08 gru 2016, 6:22

Byłem ostatnio w ASO i zadałem ten temat, okazuje się, że te ich programy tego nie rozstrzygają na podstawie nr VIN, ale zawołali najstarszego stażem, który pracował jeszcze w czasach "polmozbytowskich" i ów weteran bez cienia wątpliwości stwierdził, że "nasze" Linee pochodzą tylko i wyłącznie z Turcji, i że trzeba się cieszyć, bo to bardzo dobra fabryka jest. Nie wdawałem się w polemikę co do jakości produkcji, ale co do tej Turcji to był przekonywujący w 100% :)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość