Dodatkowe USB

Bez pomocy warsztatu
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6179
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Tomek » 18 lis 2014, 19:22

smak56 pisze:Być może macie rację, ale jeżeli jest tak jak piszecie to skąd biorą prąd diody?
Diody prąd biorą z akumulatora, ale heldan na tym swoim pizdryku nie ma żadnej diody :ink

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 18 lis 2014, 20:00

żeby spróbować to najprościej podpiąć do akumulatora i ...zobaczyć czy się nie zapali :pomysli . Strasznie to zmasakrowałeś, albo tak tylko wygląda na zdjęciu.
Finalnie daj tak, żeby było "po stacyjce" ze skrzynki z bezpiecznikami z kabiny - po co przeciągać kabel z komory silnika? W temacie o tempomacie chyba jest rozrysowana skrzynka...

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 18 lis 2014, 20:40

Stopiłem plastik, dlatego wygląda strasznie, ale przynajmniej wydaje się trwałe. Przyznam, że do skrzynki z bezpiecznikami po prostu boję się podłączyć, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie i jak...

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: emmer » 19 lis 2014, 8:19

mam podobny miernik jak ty daro70. trzeba tylko rozczytac w instrukcji od jakiego obciążenia zaczyna rejestrować. mój nie pokazuje jakichś tam minimalnych wartości, dlatego sprawdź tez twój bo może się okazać że jednak ładowarki prą pobierają.
Obrazek

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 19 lis 2014, 8:25

tutaj masz widok skrzynki
http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... %99#p69667" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
+ 12V możesz dostać na dwa sposoby :
1. możesz podłożyć kabelek pod bezpiecznik (wyjmujesz bezpiecznik, wkładasz kabelek, wkładasz bezpiecznik) - przewód musi być surowy, nieoblutowany, żeby mógł się rozłożyć ,rozpłaszczyć :ink

2. po prawej stronie tych różowych przekaźników jest jeden wolny pin 12V - możesz tam podłączyc się konektorkiem .

a masę (-) - weź miernik i dotykaj śrub mocujących skrzynkę - znajdziesz masę, tam się podłącz (odkręcisz śrubę, podłożysz przewód, zakręcisz śrubę :ink

Na pewno potrzebny byłby miernik (najprostszy "multimeter " to koszt 12 zł), nie można zrobić nic złego, chyba, że nie wiesz jak się nim mierzy napięcie ( trzeba przełączyć pokrętło na "V-" czyli napięcie prądu stałego ), czerwony kabel miernika to + a czarny to -

Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Posty: 479
Rejestracja: 10 lut 2011, 16:17
Przebieg: 10000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Lokalizacja: Warszawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Rincewind » 19 lis 2014, 8:55

heldan nie przejmuj się tak bardzo każdym zużytym mW. To nie statek kosmiczny :) Immobiliser działa, diody w drzwiach migają... Zawsze jest jakieś minimalne zużycie. Ja najdłużej zostawiałem linkę na 2 tygodnie (wyjazd na wakacje) i po powrocie uruchamiał się bez żadnych problemów. Służbowy Opel zdarzało się, że stał miesiąc i potem też ruszał od pierwszego kopa.
Tak na szybko policzyłem: jeśli masz aku 40Ah, a dioda pobiera 20mA, to wychodzi prawie 3 miesiące świecenia. Da się przeżyć :)

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5994
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: emmer » 19 lis 2014, 9:58

u mnie nie raz zostanie cb-radio na noc włączone i nic się nie dzieje
Obrazek

Jery
Moderator
Moderator
Posty: 1640
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:42
Przebieg: 150000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Zabrze
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Jery » 21 lis 2014, 14:38

daro70 pisze:Przeczytałem Twój Link i dalej trzymam przy swoim z ręką na sercu . Mój watomierz po podłączeniu kilku różnych ładowarek które NIE są podłączone do telefonu pobiera 0.00 wat i to też sprawdzaliśmy w pracy z innymi ładowarkami które mają wyjscie mini USB , Ale nie wiem jak jest z ładowarkami dawnymi np do NOKI bo po prostu nie mam już w domu i nie mogę się wypowiedzieć . :pomysli
Ja uważam, że ładowarka prąd pobiera. Ale na tyle mały, że nie wykazuje go Twój watomierz. Podłącz złodziejkę do watomierza a do niej kilka ładowarek i wtedy zobaczysz czy jest jakieś zużycie prądu
Henia ;-) red milano

Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Posty: 975
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: daro70 » 21 lis 2014, 17:13

Zrobiłem tak jak radziliście ,niestety więcej ładowarek w domu nie posiadam ..... a to wyniki :pomysli :pomysli :pomysli
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 21 lis 2014, 19:18

Panowie, czy to aby nie :eot :ink . Ginie prawdziwy wątek...

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5343
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 161111
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 21 lis 2014, 22:08

W ramach OffTopu odpowiadam - 3 ładowarki to nadal za mało, żeby to urządzenie wykazało jakikolwiek pobór prądu przy nieobciążonej ładowarce :ink Jak nie ma ona zamontowanej diodki LED, to już w ogóle są to wartości niemalże pomijalne :ink Dlatego z mocnym przymrużeniem oka traktuję okrzyki wszelkich "ekooszołomów" o odłączanie wszystkiego co możliwe z gniazdka :ink To również pokazuje, że przypadku podłączenia na stałe ładowarki samochodowej, która nie posiada diody LED, nic złego z akumulatorem stać się nie powinno :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 22 lis 2014, 9:11

mwas pisze:okrzyki wszelkich "ekooszołomów" o odłączanie wszystkiego co możliwe z gniazdka
to miało początki, jak mówiono o zasilaczach transformatorowych - a to inna bajka :ink

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6179
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Tomek » 22 lis 2014, 10:03

heldan jak tam prace???

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 22 lis 2014, 19:01

Dzisiaj przy sobocie miałem trochę czasu. Udało mi się w końcu to zrobić. Rozkręciłem panel wywierciłem dziurę, podłączyłem i działa! Więcej zdjęć dam w tym tygodniu.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Rozpadły mi się kratki nawiewu. Czy da się je ztamtąd wyjąć, bo moje zdolności manualne nie pozwoliły mi ich złożyć. Dodatkowo pociągnąłem sobie przez kratkę nawiewu kabel aux od radia - czy nic się nie stanie z tym kablem?

Pozdr.

PS:leszek1234 - dziękuję Ci za Twoją nieocenioną pomoc - też przez telefon :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1528
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 22 lis 2014, 22:42

:ok) :)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość