Teraz jest 30 maja 2017, o 15:15


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 17 lis 2014, o 23:39 
Offline
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2011, o 19:34
Posty: 762
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo : 43 razy
Otrzymał Piw: 57 razy
Spoko piękne ne jest ale będzie działać. Jak co następnym razem mogę pomóc. Żebyś Nie musiał sie umordować

_________________
Pozdrawiam wszystkich


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   124000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 00:32 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 14:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Heh, jak wpadnę na kolejny genialny pomysł to dam znać :P, a piękne ma być tylko na wierzchu :)

A powiedzcie mi mogę to jakoś przetestować w domowych warunkach?

No i co sądzicie o tym podłączaniu bezpośrednio do aku.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 02:13 
Offline
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2011, o 19:34
Posty: 762
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo : 43 razy
Otrzymał Piw: 57 razy
Podłącz pod jakiś zasilacz 12V jak masz stacjonarny komputer np może być bezpośrednio pod aku jezeli chcesz mię tam zawsze zasilanie

_________________
Pozdrawiam wszystkich


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   124000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 10:07 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 5058
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 250 razy
Otrzymał Piw: 359 razy
1) W domowych warunkach przetestujesz, ale potrzebujesz albo prostownik do ładowania aku, albo odpowiedni zasilacz 12V. Możesz zrobic tak jak pisze marcin24 - podłączyć się pod zasilacz od komputera stacjonarnego tylko nie od lapsa, bo tam z reguły stosowane jest inne napięcie
2) Możesz podpiąć się bezpośrednio pod aku, tylko że... wtedy napięcie w gniazdku będziesz miał na stałe (nie będzie znikało po wyłączeniu stacyjki) oraz koniecznie musisz założyć własny bezpiecznik

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   146666   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 14:33 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 14:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Bezpiecznik mam. Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?

A jak się podpiąć tym pod ten zasilacz? Coś może się stać?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 14:52 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 6027
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 201 razy
Otrzymał Piw: 199 razy
Cytuj:
Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?


Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:23 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 14:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
A podobno ładowarka w kontakcie pobiera prąd choć nic nie jest podłączone i nic się nie dzieje :)


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:39 
Online
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 12:51
Posty: 5058
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 250 razy
Otrzymał Piw: 359 razy
Powiem tak: biorąc pod uwagę, że jest to ładowarka przekształcająca +12V na +5V, to przy braku obciążenia jakieś minimalne zużycie prądu może wykazywać. Może, ale nie musi... Tak czy inaczej ja nie podłączałbym tego bezpośrednio pod aku...

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   146666   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 15:42 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3766
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 246 razy
Otrzymał Piw: 357 razy
Tomek napisał(a):
Cytuj:
Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?


Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)


I tutaj się nie zgodzę. Prześledziłem ten temat w sieci i niestety ale ładowarka pozostawiona w gniazdku a odłączona od odbiornika - pobiera prąd. Zależy to od wielu czynników, o których nie będę się rozpisywał. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... dHEt0JuGKw"
Jeżeli pobiera z sieci - pobiera również z akumulatora. Tym więcej jeżeli ma wbudowaną diodę. Temat przerabiałem przy stałym prądzie do podłączenia wideorejestratora.

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   200000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 17:29 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2010, o 14:17
Posty: 907
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo : 105 razy
Otrzymał Piw: 57 razy
smak56 napisał(a):
Tomek napisał(a):
Cytuj:
Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?


Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)


I tutaj się nie zgodzę. Prześledziłem ten temat w sieci i niestety ale ładowarka pozostawiona w gniazdku a odłączona od odbiornika - pobiera prąd. Zależy to od wielu czynników, o których nie będę się rozpisywał. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... dHEt0JuGKw" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;"
Jeżeli pobiera z sieci - pobiera również z akumulatora. Tym więcej jeżeli ma wbudowaną diodę. Temat przerabiałem przy stałym prądzie do podłączenia wideorejestratora.


smak56 zawsze jestem pełen podziwu co do Twoich innowacji ale tu nie masz racji albo to co piszą w sieci nie wiesz w to , tak się składa że mam taki watomierz Model OR-WAT-408 i czasem z braku czasu bawię się tym i sprawdzam z ciekawości ile co pobiera i powiem z pełną odpowiedzialnością że ....ładowarka przy nie podpiętym telefonie nie pobiera nic prądu . Mam samsung Galaxy Mini a ładowarka to zwykła na standardowe połączenie mini USB , dodam że mam takie trzy w domu i z każdą jest tak samo .


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   72000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 17:36 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 22:26
Posty: 6027
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 201 razy
Otrzymał Piw: 199 razy
Może się mylę, i może faktycznie coś tego prądu wciąga, ale nawet jeżeli, to bardzo bardzo śladowe ilości.
Ja bym się nie pitolił, tylko podłączył to bezpośrednio do akumulatora.
Druga sprawa to to, że ciągnięcie kabli do komory silnika to dodatkowa praca, bo podłączyć się do zapalniczki jest dużo prościej, łatwiej i szybciej. Ale zyskujemy dodatkową funkcjonalność, bo mamy działający "kontakcik" zawsze, a nie tylko podczas jazdy.

-- 18 lis 2014, o 16:37 --

Ooo.. i jeszcze Daro dorzucił swoje spostrzeżenia


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:01 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 16:17
Posty: 3766
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 246 razy
Otrzymał Piw: 357 razy
Być może macie rację, ale jeżeli jest tak jak piszecie to skąd biorą prąd diody?
Temu też nie wierzyć? https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... WKZPtaKYlw


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   200000   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 18:40 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sie 2010, o 14:17
Posty: 907
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo : 105 razy
Otrzymał Piw: 57 razy
Przeczytałem Twój Link i dalej trzymam przy swoim z ręką na sercu . Mój watomierz po podłączeniu kilku różnych ładowarek które NIE są podłączone do telefonu pobiera 0.00 wat i to też sprawdzaliśmy w pracy z innymi ładowarkami które mają wyjscie mini USB , Ale nie wiem jak jest z ładowarkami dawnymi np do NOKI bo po prostu nie mam już w domu i nie mogę się wypowiedzieć . :pomysli

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   72000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:32 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2009, o 08:34
Posty: 6120
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo : 229 razy
Otrzymał Piw: 229 razy
Żeby przekonać się ile bierze potrzebny jest miliamperomierz. Immobilizer też cały czas bierze prąd i tragedii nie ma.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   130000   Silnik:   T-Jet z gazem   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 18 lis 2014, o 19:58 
Offline
Kolega
Kolega
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2010, o 23:49
Posty: 3700
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo : 164 razy
Otrzymał Piw: 114 razy
heldan, ja na Twoim miejscu podłączył bym pod bezpieczniki (zdjęcie poniżej) sprawdzone. A co do zasilacza z komputera, w lecie pobawiłem się i podłączyłem do niego stare radio samochodowe które przygrywa mi w piwnicy.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Sympatyk forum :-)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   217000   Silnik:   2.0 110KM HDi   Rocznik:   0    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]