Dodatkowe USB

Bez pomocy warsztatu
Awatar użytkownika
marcin24
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Posty: 771
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 124000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: marcin24 » 17 lis 2014, 22:39

Spoko piękne ne jest ale będzie działać. Jak co następnym razem mogę pomóc. Żebyś Nie musiał sie umordować
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
heldan
klubowicze
klubowicze
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 17 lis 2014, 23:32

Heh, jak wpadnę na kolejny genialny pomysł to dam znać :P, a piękne ma być tylko na wierzchu :)

A powiedzcie mi mogę to jakoś przetestować w domowych warunkach?

No i co sądzicie o tym podłączaniu bezpośrednio do aku.

Awatar użytkownika
marcin24
Nic tylko forum
Nic tylko forum
Posty: 771
Rejestracja: 30 mar 2011, 19:34
Przebieg: 124000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Skoczów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: marcin24 » 18 lis 2014, 1:13

Podłącz pod jakiś zasilacz 12V jak masz stacjonarny komputer np może być bezpośrednio pod aku jezeli chcesz mię tam zawsze zasilanie
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5203
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 157777
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 18 lis 2014, 9:07

1) W domowych warunkach przetestujesz, ale potrzebujesz albo prostownik do ładowania aku, albo odpowiedni zasilacz 12V. Możesz zrobic tak jak pisze marcin24 - podłączyć się pod zasilacz od komputera stacjonarnego tylko nie od lapsa, bo tam z reguły stosowane jest inne napięcie
2) Możesz podpiąć się bezpośrednio pod aku, tylko że... wtedy napięcie w gniazdku będziesz miał na stałe (nie będzie znikało po wyłączeniu stacyjki) oraz koniecznie musisz założyć własny bezpiecznik
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
heldan
klubowicze
klubowicze
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 18 lis 2014, 13:33

Bezpiecznik mam. Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?

A jak się podpiąć tym pod ten zasilacz? Coś może się stać?

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6117
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Tomek » 18 lis 2014, 13:52

Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?
Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)

Awatar użytkownika
heldan
klubowicze
klubowicze
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 18 lis 2014, 14:23

A podobno ładowarka w kontakcie pobiera prąd choć nic nie jest podłączone i nic się nie dzieje :)

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5203
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 157777
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 18 lis 2014, 14:39

Powiem tak: biorąc pod uwagę, że jest to ładowarka przekształcająca +12V na +5V, to przy braku obciążenia jakieś minimalne zużycie prądu może wykazywać. Może, ale nie musi... Tak czy inaczej ja nie podłączałbym tego bezpośrednio pod aku...
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3805
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: smak56 » 18 lis 2014, 14:42

Tomek pisze:
Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?
Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)
I tutaj się nie zgodzę. Prześledziłem ten temat w sieci i niestety ale ładowarka pozostawiona w gniazdku a odłączona od odbiornika - pobiera prąd. Zależy to od wielu czynników, o których nie będę się rozpisywał. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... dHEt0JuGKw" onclick="window.open(this.href);return false;"
Jeżeli pobiera z sieci - pobiera również z akumulatora. Tym więcej jeżeli ma wbudowaną diodę. Temat przerabiałem przy stałym prądzie do podłączenia wideorejestratora.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
daro70
klubowicze
klubowicze
Posty: 925
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: daro70 » 18 lis 2014, 16:29

smak56 pisze:
Tomek pisze:
Pytanie, czy napięcie na stałe powoduje rozładowywanie aku, czy jeśli nic nie jest podłączone do ładowarki to nic nie będzie się działo?
Nic nie podłączone = nic się nie będzie działo = akumulator się nie rozładuje :ok)
I tutaj się nie zgodzę. Prześledziłem ten temat w sieci i niestety ale ładowarka pozostawiona w gniazdku a odłączona od odbiornika - pobiera prąd. Zależy to od wielu czynników, o których nie będę się rozpisywał. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... dHEt0JuGKw" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;"
Jeżeli pobiera z sieci - pobiera również z akumulatora. Tym więcej jeżeli ma wbudowaną diodę. Temat przerabiałem przy stałym prądzie do podłączenia wideorejestratora.
smak56 zawsze jestem pełen podziwu co do Twoich innowacji ale tu nie masz racji albo to co piszą w sieci nie wiesz w to , tak się składa że mam taki watomierz Model OR-WAT-408 i czasem z braku czasu bawię się tym i sprawdzam z ciekawości ile co pobiera i powiem z pełną odpowiedzialnością że ....ładowarka przy nie podpiętym telefonie nie pobiera nic prądu . Mam samsung Galaxy Mini a ładowarka to zwykła na standardowe połączenie mini USB , dodam że mam takie trzy w domu i z każdą jest tak samo .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6117
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Tomek » 18 lis 2014, 16:36

Może się mylę, i może faktycznie coś tego prądu wciąga, ale nawet jeżeli, to bardzo bardzo śladowe ilości.
Ja bym się nie pitolił, tylko podłączył to bezpośrednio do akumulatora.
Druga sprawa to to, że ciągnięcie kabli do komory silnika to dodatkowa praca, bo podłączyć się do zapalniczki jest dużo prościej, łatwiej i szybciej. Ale zyskujemy dodatkową funkcjonalność, bo mamy działający "kontakcik" zawsze, a nie tylko podczas jazdy.

-- 18 lis 2014, o 16:37 --

Ooo.. i jeszcze Daro dorzucił swoje spostrzeżenia

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3805
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 206000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: smak56 » 18 lis 2014, 17:01

Być może macie rację, ale jeżeli jest tak jak piszecie to skąd biorą prąd diody?
Temu też nie wierzyć? https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... WKZPtaKYlw" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
daro70
klubowicze
klubowicze
Posty: 925
Rejestracja: 14 sie 2010, 14:17
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Wawa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: daro70 » 18 lis 2014, 17:40

Przeczytałem Twój Link i dalej trzymam przy swoim z ręką na sercu . Mój watomierz po podłączeniu kilku różnych ładowarek które NIE są podłączone do telefonu pobiera 0.00 wat i to też sprawdzaliśmy w pracy z innymi ładowarkami które mają wyjscie mini USB , Ale nie wiem jak jest z ładowarkami dawnymi np do NOKI bo po prostu nie mam już w domu i nie mogę się wypowiedzieć . :pomysli
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
Moderator
Moderator
Posty: 6161
Rejestracja: 09 gru 2009, 7:34
Przebieg: 138000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Sosnowiec
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca » 18 lis 2014, 18:32

Żeby przekonać się ile bierze potrzebny jest miliamperomierz. Immobilizer też cały czas bierze prąd i tragedii nie ma.

Awatar użytkownika
cichy
Kolega
Kolega
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: cichy » 18 lis 2014, 18:58

heldan, ja na Twoim miejscu podłączył bym pod bezpieczniki (zdjęcie poniżej) sprawdzone. A co do zasilacza z komputera, w lecie pobawiłem się i podłączyłem do niego stare radio samochodowe które przygrywa mi w piwnicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość