Dodatkowe USB

Bez pomocy warsztatu
szybki_czopek
Nowy
Nowy
Posty: 19
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:04
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Piaseczno / LLE
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: szybki_czopek » 31 sty 2017, 8:21

Podnieś mieszek od skrzyni i pomacaj na około, całkiem sporo miejsca.

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 12:19

Chyba zdecyduję się na dziurę w tym plastikowym panelu bocznym, który jest na wysokości nóg pasażera, gdzieś jak najbliżej tunelu środkowego i uchwytów na kubki. W razie czego ten element najłatwiej wymienić wg mnie :zlośnik

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1122
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: zibi186 » 31 sty 2017, 13:52

temp pisze:To i ja się podłączę do tematu - chciałbym gdzieś w okolicy skrzyni biegów/uchwytów na kubki wmontować coś takiego:
http://allegro.pl/usb-5v-4-2a-gniazdo-s ... 60745.html
Czy wiecie, w którym elemencie jest wystarczająco dużo miejsca? Pytam tutaj, bo sam nie będę tego robił (dwie lewe ręce), a do elektryka chciałbym pojechać z już gotową sugestią (jak wiadomo Linea to dość rzadki egzemplarz i elektryk też pewnie nie będzie wiedział). Z góry dzięki za pomoc :siechu
Bardzo fajne gniazda :) Szczegolnie to z bursztynowym podświetleniem myślę że będzie super pasowalo . Dwa wejscia po 2.1 A też powinno wystarczyć do wszystkiego . Jednak jesli chodzi o montaż- jesteś zdecydowany zakładać go aż tak nisko ? Mam na myśli , że pozniej przewody bedą Ci się ciągnęły przez caly panel centralny , chyba że przedmiot zasilany też nie będzie gdzieś np.na szybie :) Jeśli chcesz bez większego rozbierania wybadac sprawę miejsca do montażu, to myślę że gdy podniesiesz do gory na galkę zmiany biegów mieszek , już bedziesz mógł z grubsza ocenić gdzie jest dość miejsca . Ja jednak przemyslal bym jeszcze ten montaż bardziej może pod kątem tego , co będziesz chcial z tego gniazda zasilać . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 14:56

No wiem, chodzi mi głównie o zasilanie telefonu, który czasem będę wkładał do uchwytu na szybie z odpaloną nawigacją - nie dzieje się to często, poza tym mimo wszystko wolę to, niż przewód ciągnący się przez pół samochodu z oryginalnej zapalniczki :ink

Online
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4366
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: smak56 » 31 sty 2017, 15:37

zibi186 pisze:Jednak jesli chodzi o montaż- jesteś zdecydowany zakładać go aż tak nisko ?
Też mam wątpliwości co do tego miejsca. Musisz wsiąść do auta i zobaczyć, czy nie będziesz dotykał gniazda z podłączonymi przewodami prawym podudziem, czy przesuwając max do przodu siedzenie nie wyrwiesz go itd. Ja w tym miejscu mam taki uchwyt na okulary (samoróbka) i czasami mi przeszkadza choć jest stosunkowo cienki. Z tego co piszesz to dotyczy strony pasażera, ale czasem tam ktoś siedzi?
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 16:37

Kurczę, oblukiwałem to dziś rano w drodze do pracy, wydawało mi się, że to trochę za wysoko, żeby ktoś sięgnął to jakkolwiek nogą... No jeszcze wieczorem zobaczę :P

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1122
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: zibi186 » 31 sty 2017, 17:01

temp pisze:No wiem, chodzi mi głównie o zasilanie telefonu, który czasem będę wkładał do uchwytu na szybie z odpaloną nawigacją - nie dzieje się to często, poza tym mimo wszystko wolę to, niż przewód ciągnący się przez pół samochodu z oryginalnej zapalniczki :ink
Prawdę mówiąc czy puścisz przewód z oryg.gniazda zapalniczki , czy z tego co zamierzasz zrobić - różnicy większej nie będzie :) z rysunku wychodzi , że część wewnętrzna gniazda, które chcesz kupić ma mniej niż 5 cm. Jeśli się nie mylę, to chyba weszlo by w pionową ściankę półeczki nad kratkami nawiewu w panelu centralnym . Temat rozbierania panelu był wielokrotnie walkowany na forum i nie jest to jakoś bardzo skomplikowane . Zalety : 1- miałbyś gniazdo w centralnej części kokpitu z dostępem za pomocą przewodu praktycznie wszędzie ,2 - podświetlenie gniazda byloby fajnie widać :) gdyby padlo na mnie , to prawdopodobnie przed montażem zciągnął bym tą zaślepkę gniazda , bo jest bardzo estetyczne i w/g mnie lepiej będzie wyglądalo odkryte :)
Zdaje się, że dobrze by bylo aby zasilanie tego gniazda bylo zabezpieczone dodatkowym bezpiecznikiem -dopytaj elektryka który będzie montowal i niech to zrobi tak , abyś w razie czego mial dostęp do tego bezpiecznika . Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 17:34

No tak, ale w sumie jest też opcja, że podczas podróży moja żona, która zaczytuje się na tablecie w Legimi, będzie coś tam męczyć i też się będzie chciała podpiąć... :P Ostatnie 10 lat jeździłem Vectrą z ładowarką wpiętą w oryginalne gniazdo, które było za dźwignią skrzyni biegów, więc taki widok przewodu nie stanowi dla mnie problemu :ink A tak przy okazji - wiecie może, dlaczego większość ładowarek wyskakuje jak z procy z tego oryginalnego gniazda? :zlośnik
Sugestię z bezpiecznikiem oczywiście przekażę :!

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1122
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: zibi186 » 31 sty 2017, 17:48

temp pisze:No tak, ale w sumie jest też opcja, że podczas podróży moja żona, która zaczytuje się na tablecie w Legimi, będzie coś tam męczyć i też się będzie chciała podpiąć... :P Ostatnie 10 lat jeździłem Vectrą z ładowarką wpiętą w oryginalne gniazdo, które było za dźwignią skrzyni biegów, więc taki widok przewodu nie stanowi dla mnie problemu :ink A tak przy okazji - wiecie może, dlaczego większość ładowarek wyskakuje jak z procy z tego oryginalnego gniazda? :zlośnik
Sugestię z bezpiecznikiem oczywiście przekażę :!
Jeśli ladowarka nie trzyma Ci się stabilnie w gnieździe zapalniczki to znaczy że boczne blaszki ładowarki wywierają zbyt maly nacisk na zewnętrzną ściankę gniazda zapalniczki . Mozna temu zaradzić albo rozbierając ładowarkę ( jeśli rozbieralna ) i podgiąć te blaszki , albo od zewnatrz cienkim srubokrętem lekko je rozgiąć . Uwaga ! Robisz to na wlasną odpowiedzialność oczywiście :)

Online
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4366
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 221000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: smak56 » 31 sty 2017, 18:41

temp pisze:A tak przy okazji - wiecie może, dlaczego większość ładowarek wyskakuje jak z procy z tego oryginalnego gniazda? :zlośnik
Blaszki z boku swoją drogą. Wewnątrz znajduje się mocna sprężyna. W jednym moim ustrojstwie (rozbieralne) zmieniłem ją na dużo słabszą i jest :ok)
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 19:24

No ale w Vectrze tego problemu nie miałem, a przecież sprężyna w ładowarce nie napięła się na wieść o przenosinach z bądź co bądź auta wyższej klasy do "zwykłej" Linei :lacha

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1122
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: zibi186 » 31 sty 2017, 20:09

Sprężyna się nie napięła . Z tego prosty wniosek , że gdyby zmierzyć np.suwmiarką cylindryczne wnętrze gniazda zapalniczki , okazaloby się że są różnice w średnicach . Czasem tak znaczne , że np. do gniazd kupowanych w supermarketach nieraz trzeba dużej siły , aby w ogóle wcisnąć ladowarkę . Jesli masz rozbieralną wtyczkę proponuję rozebrać i podgiąć boczne blaszki -jak pisalem wcześniej . Osobiście raczej nie jestem zwolennikiem wymiany spręzynki , bo jeśli boki słabo trzymają , to slabsza sprężyna nie spowoduje że przypadkowe pociągnięcie za przewód ładowarki ( co w aucie się zdarza ), albo np.jazda po nierównościach nie rozlączy styku. Ale każdy robi jak uważa :) Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
temp
klubowicz
klubowicz
Posty: 116
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:52
Przebieg: 73000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: temp » 31 sty 2017, 20:56

Między innymi z tego powodu zdecydowałem się na montaż owego gniazda USB, więc zapalniczka pozostanie w swojej pierwotnej funkcji, choć u mnie nikt fajek nie pali :P

szybki_czopek
Nowy
Nowy
Posty: 19
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:04
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 T-jet
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Piaseczno / LLE
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: szybki_czopek » 01 lut 2017, 14:27

temp pisze:No ale w Vectrze tego problemu nie miałem, a przecież sprężyna w ładowarce nie napięła się na wieść o przenosinach z bądź co bądź auta wyższej klasy do "zwykłej" Linei :lacha
Zarówno w Lince, Sienie, Ducato czy Doblo moje ładowarki wypadają więc stawiam że fiat ma za dużą średnicę na standardowe ładowarki. W innych samochodach z tą samą ładowarką problemów nie ma.
W sienie trzeba wręcz trzymać ładowarkę na miejscu :D

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1122
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 158000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: zibi186 » 01 lut 2017, 17:22

temp pisze:No ale w Vectrze tego problemu nie miałem, a przecież sprężyna w ładowarce nie napięła się na wieść o przenosinach z bądź co bądź auta wyższej klasy do "zwykłej" Linei :lacha
A ja , gdyby to nie byl :eot to spierał bym się co do tego , czy Linea jest taka "zwykła " :)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość