Teraz jest 24 mar 2017, o 16:54


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 11:52 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 13:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Hej zainspirowany kilkoma tematami, szczególnie leszka1234, chcę sobie zrobić dodatkowe usb na kokpicie. Mam pytanie czy shemat z załącznika ma sens? Czy potrzebne są dodatkowe zabezpieczenia? I czy wymaga to rozłożenia kokpitu i tej belki na podłodze?

Będę relacjonował jeśli dacie znać, że pomysł dobry.

Pozdr.


Edit:

A może czymś takim:
http://allegro.pl/podwojne-gniazdo-usb- ... 86680.html

Odciąć wtyczkę i podpiąć pod zapalniczkę - potrzeba wtedy jakichś zabezpieczeń czy będzie śmigało?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:26 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4965
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
heldan, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Twój rysunek, ale chcesz chyba na nim połączyć przewody do blaszek z jednej i z drugiej strony zasilacza USB... otóż jest to BŁĄD ! Zrobisz zwarcie w instalacji ! Poprawne połączenie powinno być takie, że przewód plusowy (czerwony) podłączasz do "dzyndzla" od spodu natomiast przewód minusowy (czarny) do jednej z blaszek z boku. Kwestia montażu tego na stałe w aucie to już Twoja własna inwencja twórcza, w ten sposób chyba jeszcze nikt nie podchodził do tematu, jest gdzieś natomiast temat stworzenia własnego rozwiązania gniazda USB i umieszczenia go w górnej półce na konsoli środkowej (tej na okulary/monety/drobiazgi)

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:38 
Offline
Daję radę
Daję radę
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2011, o 22:14
Posty: 97
Lokalizacja: Rybnik
Postawił Piwo : 4 razy
Otrzymał Piw: 7 razy
prawidłowo


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   155000   Silnik:   1.3 Multijet 16V   Rocznik:   2008    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 12:44 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 13:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Ok, widzę swój błąd. Macie rację. Teraz pytanie brzmi czy to będzie działało? I czy powinienem to jeszcze jakoś zabezpieczyć, czy już ładowarka ma sama w sobie zabezpieczenia?

Widziałem montaż w półce (to właśnie leszek1234) ja chciałem to zamontować w zaślepce obok świateł awaryjnych - czy wymaga to rozebrania kokpitu? Czy może da się gdzieś przecisnąć?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:00 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4965
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
Jeśli dobrze to połączysz, to działać będzie. Z zabezpieczeniem to jest tak, że zależy gdzie chcesz to podłączyć. Ładowarka sama w sobie raczej zabezpieczeń nie ma. Jeśli podepniesz się pod przewody od oryginalnego gniazda zapalniczki, to nie musisz tego dodatkowo zabezpieczać - w skrzynce bezpieczników jest bezpiecznik odpowiadający za działanie zapalniczki. Jeśli chcesz się podpiąć gdziekolwiek indziej, to... ciężko powiedzieć, zależy gdzie :ink
Odnośnie montażu, to tak jak pisałem - inwencja twórcza. Żeby dobrać się do przycisków, gdzie jest włącznik awaryjnych musisz wyciągnąć radio i odkręcić kilka śrub. Opis demontażu tego elementu jest gdzieś na forum. Natomiast nie mam pewności, czy oby uda Ci się wmontować gniazdo w miejsce tej zaślepki bo wydaje mi się, że listwa z przyciskami jest na całą szerokość tego panelu...

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:12 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sty 2010, o 21:26
Posty: 5978
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo : 198 razy
Otrzymał Piw: 184 razy
mwas napisał(a):
Natomiast nie mam pewności, czy oby uda Ci się wmontować gniazdo w miejsce tej zaślepki bo wydaje mi się, że listwa z przyciskami jest na całą szerokość tego panelu...

Przyciski nad radiem to jeden cały moduł. Raczej nie da się zamontować tam USB. Trzeba pomyśleć nad innym miejscem.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   129000   Silnik:   1.4 V8 + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:29 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 13:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Usiądę dzisiaj w aucie i pomyślę. Ważne, że to ma szansę zadziałać. Powiedzcie mi wystarczy, że będę to robił na wyjętym kluczyku, czy mam odłączyć aku?


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:32 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2010, o 10:51
Posty: 156
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 10 razy
Ja bym dołożył bezpiecznik 5A do ładowarki, ponieważ gniazdo zapalniczki jest zabezpieczone 15 amperowym bezpiecznikiem a zrobienie zwarcia w ładowarce USB może skutkować spaleniem a nawet zapaleniem się ładowarki gdyż ona jest przystosowana do niższych prądów i zanim zadziała bezpiecznik 15A to możemy już mieć mały pożar.

_________________
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   42000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:35 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 13:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
AKI, podpowiesz jak to zrobić?


I chyba zostaje tylko miejsce na okulary, ale będę płakał jak będę robił dziurę :(


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:52 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2010, o 10:51
Posty: 156
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 10 razy
Jak podłączysz się pod zapalniczkę to będziesz miał prąd w usb tylko po przekręceniu stacyjki. Te dwa dodatkowe przewody przy gnieździe zapalniczki to jest podświetlenie jak mi się zdaje że prąd jest na nich dopiero po załączeniu świateł. Do całego montażu po rozpoznaniu przewodów zalecałbym odpiąć akumulator.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---


Ostatnio edytowano 6 lis 2014, o 13:58 przez AKI, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   42000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 13:57 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 paź 2014, o 13:20
Posty: 67
Lokalizacja:
Postawił Piwo : 3 razy
Otrzymał Piw: 1 raz
Ten bezpiecznik to przylutować?

Wolę, żeby to działało po stacyjce, będę pewien, że jak coś zostawię w aucie to mi aku nie rozładuje.


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   60   Silnik:   1.4 8V   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 14:03 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 gru 2010, o 10:51
Posty: 156
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo : 1 raz
Otrzymał Piw: 10 razy
Możesz przylutować albo kupić przewód z gniazdem na bezpiecznik np : http://inelsc.pl/userdata/gfx/5ff1a734c206f112980a588fdb3ec780.jpg

_________________
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   42000   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:24 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2012, o 19:32
Posty: 1398
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo : 158 razy
Otrzymał Piw: 106 razy
pomysł fajny, bo bedzie profesjonalnie wygladało :ok) Aku Ci nie rozładuje, bo po 20 minutach wyłącza się automatycznie zasilanie w całym samochodzie - taki Lineowski myk :ink


Góra
 Zobacz profil   Przebieg:   100000   Silnik:   1.4 16V Turbo + LPG   Rocznik:   2009    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:27 
Offline
klubowicze
klubowicze
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2010, o 15:17
Posty: 3715
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo : 244 razy
Otrzymał Piw: 346 razy
heldan napisał(a):
ja chciałem to zamontować w zaślepce obok świateł awaryjnych - czy wymaga to rozebrania kokpitu? Czy może da się gdzieś przecisnąć?

W miejscu, o którym piszesz, Q zamontował dotykowe sterowanie dołożonym podświetleniem. Panel od środka wygląda tak; viewtopic.php?f=15&t=1935&hilit=dotykowe" onclick="window.open(this.href);return false;

_________________
smak56
****
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   198888   Silnik:   1.3 multijet   Rocznik:   2007    
 
 Tytuł: Re: Dodatkowe USB
PostNapisane: 6 lis 2014, o 15:40 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2010, o 11:51
Posty: 4965
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo : 247 razy
Otrzymał Piw: 350 razy
leszek1234 napisał(a):
Aku Ci nie rozładuje, bo po 20 minutach wyłącza się automatycznie zasilanie w całym samochodzie - taki Lineowski myk :ink


Rozszerz tą teorię, bo chyba o czymś nie wiem... :ink

_________________
Linea Dynamic 1.4 8V '2007


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  Przebieg:   144444   Silnik:   1.4 8v   Rocznik:   2007    
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]