Dodatkowe USB

Bez pomocy warsztatu
Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 06 lis 2014, 11:52

Hej zainspirowany kilkoma tematami, szczególnie leszka1234, chcę sobie zrobić dodatkowe usb na kokpicie. Mam pytanie czy shemat z załącznika ma sens? Czy potrzebne są dodatkowe zabezpieczenia? I czy wymaga to rozłożenia kokpitu i tej belki na podłodze?

Będę relacjonował jeśli dacie znać, że pomysł dobry.

Pozdr.


Edit:

A może czymś takim:
http://allegro.pl/podwojne-gniazdo-usb- ... 86680.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Odciąć wtyczkę i podpiąć pod zapalniczkę - potrzeba wtedy jakichś zabezpieczeń czy będzie śmigało?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 06 lis 2014, 12:26

heldan, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Twój rysunek, ale chcesz chyba na nim połączyć przewody do blaszek z jednej i z drugiej strony zasilacza USB... otóż jest to BŁĄD ! Zrobisz zwarcie w instalacji ! Poprawne połączenie powinno być takie, że przewód plusowy (czerwony) podłączasz do "dzyndzla" od spodu natomiast przewód minusowy (czarny) do jednej z blaszek z boku. Kwestia montażu tego na stałe w aucie to już Twoja własna inwencja twórcza, w ten sposób chyba jeszcze nikt nie podchodził do tematu, jest gdzieś natomiast temat stworzenia własnego rozwiązania gniazda USB i umieszczenia go w górnej półce na konsoli środkowej (tej na okulary/monety/drobiazgi)
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
ciarap
klubowicz
klubowicz
Posty: 97
Rejestracja: 17 sie 2011, 23:14
Przebieg: 155000
Silnik: 1.3 Multijet 16V
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Rybnik
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: ciarap » 06 lis 2014, 12:38

prawidłowo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 06 lis 2014, 12:44

Ok, widzę swój błąd. Macie rację. Teraz pytanie brzmi czy to będzie działało? I czy powinienem to jeszcze jakoś zabezpieczyć, czy już ładowarka ma sama w sobie zabezpieczenia?

Widziałem montaż w półce (to właśnie leszek1234) ja chciałem to zamontować w zaślepce obok świateł awaryjnych - czy wymaga to rozebrania kokpitu? Czy może da się gdzieś przecisnąć?

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 06 lis 2014, 13:00

Jeśli dobrze to połączysz, to działać będzie. Z zabezpieczeniem to jest tak, że zależy gdzie chcesz to podłączyć. Ładowarka sama w sobie raczej zabezpieczeń nie ma. Jeśli podepniesz się pod przewody od oryginalnego gniazda zapalniczki, to nie musisz tego dodatkowo zabezpieczać - w skrzynce bezpieczników jest bezpiecznik odpowiadający za działanie zapalniczki. Jeśli chcesz się podpiąć gdziekolwiek indziej, to... ciężko powiedzieć, zależy gdzie :ink
Odnośnie montażu, to tak jak pisałem - inwencja twórcza. Żeby dobrać się do przycisków, gdzie jest włącznik awaryjnych musisz wyciągnąć radio i odkręcić kilka śrub. Opis demontażu tego elementu jest gdzieś na forum. Natomiast nie mam pewności, czy oby uda Ci się wmontować gniazdo w miejsce tej zaślepki bo wydaje mi się, że listwa z przyciskami jest na całą szerokość tego panelu...
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6151
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: Tomek » 06 lis 2014, 13:12

mwas pisze: Natomiast nie mam pewności, czy oby uda Ci się wmontować gniazdo w miejsce tej zaślepki bo wydaje mi się, że listwa z przyciskami jest na całą szerokość tego panelu...
Przyciski nad radiem to jeden cały moduł. Raczej nie da się zamontować tam USB. Trzeba pomyśleć nad innym miejscem.

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 06 lis 2014, 13:29

Usiądę dzisiaj w aucie i pomyślę. Ważne, że to ma szansę zadziałać. Powiedzcie mi wystarczy, że będę to robił na wyjętym kluczyku, czy mam odłączyć aku?

Awatar użytkownika
AKI
klubowicz
klubowicz
Posty: 156
Rejestracja: 01 gru 2010, 10:51
Przebieg: 42000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: AKI » 06 lis 2014, 13:32

Ja bym dołożył bezpiecznik 5A do ładowarki, ponieważ gniazdo zapalniczki jest zabezpieczone 15 amperowym bezpiecznikiem a zrobienie zwarcia w ładowarce USB może skutkować spaleniem a nawet zapaleniem się ładowarki gdyż ona jest przystosowana do niższych prądów i zanim zadziała bezpiecznik 15A to możemy już mieć mały pożar.
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 06 lis 2014, 13:35

AKI, podpowiesz jak to zrobić?


I chyba zostaje tylko miejsce na okulary, ale będę płakał jak będę robił dziurę :(

Awatar użytkownika
AKI
klubowicz
klubowicz
Posty: 156
Rejestracja: 01 gru 2010, 10:51
Przebieg: 42000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: AKI » 06 lis 2014, 13:52

Jak podłączysz się pod zapalniczkę to będziesz miał prąd w usb tylko po przekręceniu stacyjki. Te dwa dodatkowe przewody przy gnieździe zapalniczki to jest podświetlenie jak mi się zdaje że prąd jest na nich dopiero po załączeniu świateł. Do całego montażu po rozpoznaniu przewodów zalecałbym odpiąć akumulator.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2014, 13:58 przez AKI, łącznie zmieniany 1 raz.
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---

Awatar użytkownika
heldan
klubowicz
klubowicz
Posty: 70
Rejestracja: 18 paź 2014, 14:20
Przebieg: 60
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja:
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: heldan » 06 lis 2014, 13:57

Ten bezpiecznik to przylutować?

Wolę, żeby to działało po stacyjce, będę pewien, że jak coś zostawię w aucie to mi aku nie rozładuje.

Awatar użytkownika
AKI
klubowicz
klubowicz
Posty: 156
Rejestracja: 01 gru 2010, 10:51
Przebieg: 42000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Jawiszowice
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: AKI » 06 lis 2014, 14:03

Możesz przylutować albo kupić przewód z gniazdem na bezpiecznik np : http://inelsc.pl/userdata/gfx/5ff1a734c ... 3ec780.jpg
--- Kia Sportage 1,6 GDI Business Line L ---

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1504
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: leszek1234 » 06 lis 2014, 15:24

pomysł fajny, bo bedzie profesjonalnie wygladało :ok) Aku Ci nie rozładuje, bo po 20 minutach wyłącza się automatycznie zasilanie w całym samochodzie - taki Lineowski myk :ink

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 3842
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 210000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe USB

Post autor: smak56 » 06 lis 2014, 15:27

heldan pisze: ja chciałem to zamontować w zaślepce obok świateł awaryjnych - czy wymaga to rozebrania kokpitu? Czy może da się gdzieś przecisnąć?
W miejscu, o którym piszesz, Q zamontował dotykowe sterowanie dołożonym podświetleniem. Panel od środka wygląda tak; http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... t=dotykowe" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
smak56
****
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 5292
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 160160
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe USB

Post autor: mwas » 06 lis 2014, 15:40

leszek1234 pisze:Aku Ci nie rozładuje, bo po 20 minutach wyłącza się automatycznie zasilanie w całym samochodzie - taki Lineowski myk :ink
Rozszerz tą teorię, bo chyba o czymś nie wiem... :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość