Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Bez pomocy warsztatu
Awatar użytkownika
cichy
Kolega
Kolega
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 30 maja 2012, 22:51

flodzik, Pięknie to sobie wykombinowałeś.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3784
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: smak56 » 31 maja 2012, 0:35

flodzik trochę dużo ich, ale fachowo :pivo
smak56
****
Obrazek

emmer
Administrator
Administrator
Posty: 5970
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 31 maja 2012, 9:16

ja wczoraj zrobiłem sobie tez dodatkowe gniazda. w tym celu wykorzystałem zapomniany od dłuższego czasu :smutny kabel prądowy do wzmacniacza. kupiłem podwójny rozgałęziacz do zapalniczki z metrowym przewodem. uciąłem wtyczkę. plus do kabla prądowego, minus znalazłem na śrubie przy bezpiecznikach. oczywiście wszytsko zabezpieczone bezpiecznikiem i schowane pod dechę w okolicach kierownicy, za bezpiecznikami. na razie z jednego gniazda korzysta cb radio. drugie wolne.
Obrazek

Awatar użytkownika
stanley750
klubowicze
klubowicze
Posty: 85
Rejestracja: 19 lut 2012, 11:32
Przebieg: 7000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Świnoujście
Postawił Piwo;: razy

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: stanley750 » 14 lut 2013, 22:13

Mam takie zasilanie pod deską w rejonie schowka do dużego GPS,przeprowadziłem przedłużacz od oryginalnej zapalniczki,tam włączyłem ładowarkę i wyprowadziłem końcówkę przez otwór blisko szyby/taki tam jest-tylko wyjąć zatyczkę/.Trochę się nazginałem,ale wyszło,jest estetycznie i fachowo.Problem mam w tym iż to ładowanie to 12V/1500mA.
Do smartfona będę instalował dodatkowe gniazdo w desce z przodu między schowkiem ,a panelem radia etc. Trudno będzie większy otwór,ale samo gniazdo kupiłem całe w plastiku z pokrywką i jest super.Ładowarka i tu jest problem jaką kupić,więc do mojego smarta kupiłem ładowarkę od Nokii 5V/1000mA z wtykiem,który idealnie pasuje.Gniazdo podłączę równolegle do wcześniej przeprowadzonego przewodu za pomocą złączek.Należy dokładnie sprawdzić biegunowość prądową bo inaczej zwarcie,zmiana biegunów już w smarcie to katastrofa/smartfony drogię/.
Takie połączenie daje pewność iż po wyłączeniu kluczykiem,prądu w gniazdach nie ma.Nie polecam podłączania bezpośredniego pod akumulator.
Wszystko to estetyka i jeszcze raz estetyka !!!Przewód ładowarki to taka spiralka.Nie szpeci.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cichy
Kolega
Kolega
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: cichy » 14 lut 2013, 22:27

Daj jakieś foto, co do estetyki to pojęcie względne.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
stanley750
klubowicze
klubowicze
Posty: 85
Rejestracja: 19 lut 2012, 11:32
Przebieg: 7000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2011
Lokalizacja: Świnoujście
Postawił Piwo;: razy

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: stanley750 » 14 lut 2013, 22:35

cichy pisze:Daj jakieś foto, co do estetyki to pojęcie względne.
Jak zwykle będą fotki-jak wszystko zrobię.

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6082
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: Tomek » 14 lut 2013, 23:03

Czekamy :)

Awatar użytkownika
cichy
Kolega
Kolega
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: cichy » 23 lip 2013, 0:55

Dzisiaj troszkę posiedziałem ze szwagrem przy aucie i przerobiliśmy dodatkowe gniazda zapalniczki. Stare podłączanie usunąłem a w jego miejsce zrobiliśmy dwa dodatkowe gniazda w bagażniku. Zasilane oddzielnie pociągnięte z pod maski, dałem przewód o grubości 2.5 tak dla bezpieczeństwa żeby się nie grzał jak podłączę np. odkurzacz czy coś podobnego, dodatkowo zabezpieczyliśmy to dodatkowym bezpiecznikiem. Oprócz tego zrobiliśmy dodatkowe gniazdo pod navi, telefon itp. a pomysł zaczerpnięty z naszego forum. Tutaj daliśmy przewód 1.5 i również zabezpieczony bezpiecznikiem. CB Radio również dostało oddzielne zasilanie by nie obciążać gniazda zapalniczki. Nie chciałem go podłączać jednym przewodem by móc w razie potrzeby wyjąć z auta a podłączenie zobaczycie na zdjęciu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5132
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: mwas » 23 lip 2013, 10:55

Paweł, ale teraz masz kablotekę :ink Ogólnie sprytnie pomyślane - good job :ok)
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6082
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Dodatkowe zasilanie z gniazda zapalniczki

Post autor: Tomek » 23 lip 2013, 11:04

Dobra robota. Grube kable to podstawa :ok)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość