Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Łatwiej do celu
Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5128
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: mwas » 28 paź 2013, 11:16

W takim razie proponuję odpiąć Twoje radio z wiązki, pozostawić na kilka godzin poza autem, w międzyczasie przekręcić kluczyk i odpalić auto z odpiętym radiem. Twoj opis wskazuje na to, że coś się pogmatwało na linii komunikacji radio - B&M, tylko że w radiu nie ma sie za bardzo co popsuć, dlatego proponuję wyknać jego "dobitny" reset, czyli fizycznie odłączyć radio na kilka godzin. Można nawet spróbować podpiąć Twoje radio do auta kolegi, tylko tutaj UWAGA ! POTRZEBNY JEST KOD ZABEZPIECZAJĄCY RADIO ! Jeśli go z jakichś względów nie posiadasz, to nie polecam tej operacji, bo tylko zablokujesz radio i wtedy będzie dopiero problem.
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Raszka
klubowicze
klubowicze
Posty: 30
Rejestracja: 03 paź 2013, 14:47
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: Raszka » 28 paź 2013, 14:26

Tego Kodu poszukam może będzie gdzieś w dokumentacji. Jak nie to jutro robię dobitny reset radia i zobaczymy czy to coś da

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1460
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: leszek1234 » 28 paź 2013, 14:54

zakładam, że bezpieczniki sprawdziłaś? Jeśli nie wiesz gdzie szukać, to sprawdzę w domu i napiszę po 18. Ale nie działa to bardzo szerokie pojecie. Nie łączy się z telefonem (tzn. czy telefon pokazuje nawiązane połączenie BT)? , czy przed kierownicą pokazuje sieć GSM? czy w ogóle coś działa?

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3784
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: smak56 » 28 paź 2013, 17:15

Czy widzisz coś na wyświetlaczu radia? Jeżeli jest taki napis jak na foto 1, to nie widzi pendriva i muzyki brak (wyjąć i włożyć spowrotem pendriva lub reset jak pisałem wcześniej). Jeżeli nie ma napisu jak na foto 2, to może brak konfiguracji z telefonem? :pomysli Przeprowadzić na nowo konfigurację. A tak w ogóle czy panienka się odzywa? np. brak multimediów?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
****
Obrazek

Raszka
klubowicze
klubowicze
Posty: 30
Rejestracja: 03 paź 2013, 14:47
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: Raszka » 29 paź 2013, 9:47

leszek1234 pisze:zakładam, że bezpieczniki sprawdziłaś? Jeśli nie wiesz gdzie szukać, to sprawdzę w domu i napiszę po 18. Ale nie działa to bardzo szerokie pojecie. Nie łączy się z telefonem (tzn. czy telefon pokazuje nawiązane połączenie BT)? , czy przed kierownicą pokazuje sieć GSM? czy w ogóle coś działa?

Bezpieczniki były sprawdzone w pierwszej kolejności i wszystko tu w porządku Chyba że jest gdzieś jest jeszcze ale w to wątpię.
Nie działa tzn że wygląda to tak jak by tego w ogóle nie było. Nic totalnie nic się nie dzieje dosłownie jak by tego nigdy nie było :smutny. Jak podłączyłam do kolegi to działało wszystko sprawnie normalnie a jego działający u mnie też koniec jak by w ogóle tego nie było
smak56 pisze:Czy widzisz coś na wyświetlaczu radia? Jeżeli jest taki napis jak na foto 1, to nie widzi pendriva i muzyki brak (wyjąć i włożyć spowrotem pendriva lub reset jak pisałem wcześniej). Jeżeli nie ma napisu jak na foto 2, to może brak konfiguracji z telefonem? :pomysli Przeprowadzić na nowo konfigurację. A tak w ogóle czy panienka się odzywa? np. brak multimediów?
Wyswietlacz właśnie nic sie nie pokazuje totalnie nic ( jak by sie wyświetlało to co mówisz to pól biedy bo to wiem co robić doskonale ). Siedziałam jak głupia w tym aucie i kombinowałam ale totalnie nic. Panna milczy.

Zaraz idę wyciągnąć radio bo autko dzisiaj będzie stało to wieczorem zamontuje ponownie.
Jak czegoś nie wymyśle to do przyszłego roku będę musiała poczekać z naprawą tego co mnie nie pociesza Bo jest sprawne niby ale .... ehhh Ja to mam mega szczęście do jakiś dziwnych przypadków

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicze
klubowicze
Posty: 1460
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: leszek1234 » 29 paź 2013, 10:40

No to może sprawdź napięcie na bezpieczniku zasilającym B&M - może bezpiecznik być cały , ale czy B&M dostaje napięcie (tzn. i plus i minus)? Z Twojego opisu wygląda, że usterka nastąpiła w związku z naprawą alternatora lub działaniem dziadka - może coś wypiął i niedokładnie włożył, może sam powie czego dotykał?

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5128
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: mwas » 29 paź 2013, 11:04

Jeśli nic nie pomoże, to wydaje się, że trzeba będzie wykonać reset całego systemu B&M. Z tego co wyczytałem, to jakieś operacje wykonuje się poprzez gniazdko diagnostyczne OBD, czyli to, którym przeprowadza się diagnostykę całego auta. Jak będę w domu to zerknę w program do obsługi, może są tam jakieś funkcje związane z B&M. Jeśli totalnie nic nie pomoże, to niestety ingerencja ASO. Czytałem, że robią takie rzeczy od ręki :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Raszka
klubowicze
klubowicze
Posty: 30
Rejestracja: 03 paź 2013, 14:47
Przebieg: 80000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Opole
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: Raszka » 29 paź 2013, 11:11

Wieczorem jak pójdę podłączyć radio i to nie pomoże sprawdzę napięcie.
Dziękuje Panowie za pomoc mam nadzieje że dziadostwo w końcu ruszy.


leszek1234 * Dziadka juz maglowałam ale on to w życiu by się nie przyznał. Prędzej od trupa byś wyciągną informacje :(
mwas * Dzięki będę czekać na info

Awatar użytkownika
mwas
Administrator
Administrator
Posty: 5128
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 155555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: mwas » 29 paź 2013, 21:13

Sprawdzałem program. Niestety nie ma tam nic odnośnie ustawianie czegokolwiek dotyczącego B&M :smutny Więc jeśli totalnie nic nie pomoże, to pozostanie tylko wizyta w ASO a oni będą się musieli podłączyć swoim magicznym interfejsem. ASO pewnie ma dedykowany do tego sprzęt, więc pewnie domowymi sposobami nic więcej tutaj nie wyczarujemy :smutny
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Awatar użytkownika
smak56
klubowicze
klubowicze
Posty: 3784
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 200000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: Blue&Me - nie działa - umarło Pomocy!!!

Post autor: smak56 » 29 paź 2013, 23:20

Maciej, może jednak być tak jak pisałeś wcześniej, o odłączeniu radia. Dawno temu mechanik odkręcał mi drążek kierowniczy. Pytałem wcześniej czy odłączyć aku. Mówił, że nie, po czym zrobił zwarę taką, że iskry poleciały. Radio było kaput. Wyjąłem je i włożyłem inne. To zepsute leżało z tydzień i coś mnie tknęło, żeby przed naprawą je założyć i sprawdzić. Wszystko było :ok) . Czary? Ktoś powiedział, że coś się zawiesiło i po czasie odpuściło. Może, nie znam się na tym, ale tak było.
smak56
****
Obrazek

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość