System ANDROID i system ostrzeżeń dla kierowców YANOSIK

Łatwiej do celu
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

System ANDROID i system ostrzeżeń dla kierowców YANOSIK

Post autor: cichy » 07 mar 2011, 7:21

Kolega aixen zaprezentował nam yanosika wcześniej byłem do tego sceptycznie nastawiony zanim go poznałem. Zainstalowałem sobie ten system do komórki w sobotę, mała przejażdżka i stwierdziłem że to dla mnie nie jest żadna nowość dlatego że miałem zainstalowane dwie podobne aplikacje Radiodroid oraz SpeedAlarm SpeedAlarm nawet długo miałem ale odkąd zrobili abonament to odinstalowałem. Identyczna zasada działania co w yanosiku, mam wgrany Radiodroid ale jakoś dawno go nie używałem, więcej w innym poście będzie, on ma dodatkowo oprócz głosowych komunikatów również komunikaty o niebezpiecznych zakrętach. Co do yanosika wczoraj byłem w dłuższej trasie i przetestowałem sobie go lepiej, to jakoś powoli się przekonałem, brakuje mi w yanosiku informacji o dozwolonej prędkości, sygnalizuje informację o najbliższym fotoradarze, o niebezpiecznym punkcie na drodze i pewnie coś jeszcze ale tylko to zaobserwowałem, jest możliwość zaznaczenia radiowozu, nie klikałem bo po drodze rządnego nie mijałem ale osobiście pojawiła mi się informacja o najbliższym radiowozie i możliwości kontroli. Ogólnie fajna aplikacja. Co do CB Radia to nie pozbędę się go na rzec takich aplikacji CB Radio to jest CB Radio

Później wam przedstawię jeszcze Radiodroid oraz SpeedAlarm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2011, 23:01 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sympatyk forum :-)

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 07 mar 2011, 10:05

czy do używanie w czasie jazdy jest potrzebne połączenie z netem? jak aktualizuję sie punkty kontrolne?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3503
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 85000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Rafcio » 07 mar 2011, 14:30

emmer pisze:czy do używanie w czasie jazdy jest potrzebne połączenie z netem? jak aktualizuję sie punkty kontrolne?
No właśnie jak to działa?
:pivo

Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz
Posty: 442
Rejestracja: 08 gru 2009, 15:03
Przebieg: 85555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał Piw: razy

Post autor: aixen » 07 mar 2011, 18:21

Potrzebuje i GPS i GPRS... czyli połączenia z internetem. Pobiera i wysyła informacje przez GPRS, lokalizuje się z GPS.
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Posty: 6342
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:26
Przebieg: 129000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Radom
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: Tomek » 07 mar 2011, 18:26

Czyli wychodzi na to, że w tym przypadku dobrze jest mieć wykupiony jakiś pakiecik na transmisję danych u operatora.

Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz
Posty: 442
Rejestracja: 08 gru 2009, 15:03
Przebieg: 85555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał Piw: razy

Post autor: aixen » 07 mar 2011, 20:19

W mojej ocenie wersja "dorosła" jest dużo lepsza... czytelniejsza w dzień, prostsza w obsłudze no i... gada :) Nowsza ma duży plus... nawet uwzględniając transfer jest tańsza... płacimy tylko gdy używamy...

Którą wybrać... kwestia indywidualna... ja już wybrałem... :zlośnik
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 07 mar 2011, 22:24

aixen Wiec tak, kupione urządzonko yanosik musi gadać bo nie ma wyświetlacza, wersja na komórkę ma wszystko na wyświetlaczu, każde zagrożenie sygnalizuje nam dużą ikonką na cały ekran.W komórce mamy cały czas aktualizowaną aplikację, rano mi się zaktualizował do najnowszej wersji. Odnośnie pracy, niestety musi być transfer, ja nie mam z tym problemu powiem wam że yanosik na 100 km zużył mi 24 MB w tym momencie polecam wam aplikację do kontrolowania transferuNetCounter CZYTAJ WIECEJ NA TEN TEMAT, yanosik lokalizuje naszą pozycję poprzez GPS przesyłając dane do serwera i odwrotnie, cały czas mamy zaktualizowaną listę POI (fotoradarów i innych punktów) .

Fajną aplikacją jest również Radiodroid mamy podgląd naszej pozycji na mapce Google, sygnalizuje dźwiękiem (brzęczykiem jak i również głosem) przy fotoradarach informuje nas o dozwolonej prędkości na danym odcinku przy fotoradarze, duże komunikaty na wyświetlaczu. Ta sama zasada co przy yanosiku pozycja GPS przesłana do serwera i aktualne mamy dane, czy będzie śmigał przy wyłączonym transferze, nie wiem, yanosik na pewno nie a ta aplikacja Radiodroid przy instalowaniu ściągała całą listę fotoradarów do komórki. na Odcinku 11 km pobrał mi niecałe 2,5 MB

[ Dodano: |7 Mar 2011|, o 22:56 ]
Tomek pisze:Czyli wychodzi na to, że w tym przypadku dobrze jest mieć wykupiony jakiś pakiecik na transmisję danych u operatora.
kupujesz starter Orange na kartę, przechodzisz na Orange free na kartę WIECEJ TUTAJ kod przejścia *101*40# i przy każdym doładowaniu dostajesz coś na transfer np. przy 25 zł. dostaniesz około 1000 MB na internet a kasa z doładowania pozostaje dla Ciebie na rozmowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz
Posty: 442
Rejestracja: 08 gru 2009, 15:03
Przebieg: 85555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Łódź
Otrzymał Piw: razy

Post autor: aixen » 08 mar 2011, 5:55

pawe1_c, wiem, że wyświetla... ale... wolę patrzeć na drogę niż na urządzenie, dwa, że w dzień, w nasłonecznieniu zwyczajnie nie widać informacji.
Z kolei aplikacji Radiodroid nie znałem i z chęcią przetestuję. Używałem również SpeedAlarm... przestałem po "przejściu" na Yanosika...

Stanę się fanem tej wersji w momencie gdy połączy się z "normalną" nawigacją. Korzyści z takiego związku są oczywiste... mniej pudełek i drutów w aucie, pełniejsza informacja o sytuacji o drodze, niższe koszty łączne.

I jeszcze jedno... Yanosik "oryginalny" ma jeszcze jedną, bardzo ciekawą funkcję... pozwala pozycjonować nasze auto. Wyciszony i ukryty (a nadal podłączony do zasilania) może być ciekawym dodatkiem do naszego alarmu, lub powie nam, do którego marketu podróżuje właśnie nasza lepsza połowa... :ryczy

PS.

Podaję ten link w celach naukowych i mam nadzieję, że nie naruszam zasad... jeżeli tak, proszę Administracje o skasowanie tego fragmentu postu:

http://yanosik.pl/viewtopic.php?f=65&t=884" onclick="window.open(this.href);return false;
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 08 mar 2011, 7:29

aixen pisze:SpeedAlarm
jest fajny ale płatny 11 zł. za 4 dni ale pełni obsługa techniczna jest gwarantowana ,podobnie jak w yanosiku więcej na temat SpeedAlarm poczytasz TUTAJ ta sama zasada działania co dwie poprzednie. Tutaj zbieramy punkty, np. za korzystanie z aplikacji,za informowanie na drodze, w wczoraj klikając na nim aktywny fotoradar otrzymałem 4000 punktów, sygnalizuje dużą ikonko o zbliżającym się fotoradarze czy o niebezpiecznym zakręcie dodatkowo głosowo, najbardziej mi się podoba ostrzeganie o niebezpiecznych zakrętach, skrzyżowaniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 08 mar 2011, 8:24

fajne, ale zostaje przy "stacjonarnym" gps z automapą i wbudowanymi POI. tak jak pisał aixen nie widzi mi się ciągłe patrzenie na komórkę w czasie jazdy + opłata za transfer, po drugie zakup nowego urządzenie wydaje mi się powielaniem urządzeń które już mam. ale oczywiście kto ni eposiada gps to jest niezła alternatywa
Obrazek

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3503
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 85000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Rafcio » 08 mar 2011, 8:58

Ja pozostanę przy GPS w komórce i CB Radiu :) Bez abonamentu i bezpłatnie :smak
:pivo

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 08 mar 2011, 20:09

emmer, i rafcio082, zgadzam się z wami w stu procentach sam osobiście mam navi z AutoMapą i CB radio i na tym się opieram aixen rzucił myśl z yanosikie a że miałem możliwości wgrania i przetestowania zrobiłem to jak i dwóch innych aplikacji. Mam jeszcze radarstop więcej na ten temat pisałem TUTAJ i jakoś od dawna tego nie używam

Dla posiadaczy systemu Android polecam stronę ANDROBOT dużo ciekawych aplokacji znajdziecie na niej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sympatyk forum :-)

Awatar użytkownika
Rafcio
klubowicz
klubowicz
Posty: 3503
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:07
Przebieg: 85000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: Cieszyn
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: Rafcio » 09 mar 2011, 10:33

pawe1_c, dzięki za stronkę ANDROBOT, żona w kwietniu zmienia telefon na sony Ericsson z andkiem i na pewno się przyda :)
:pivo

emmer
Moderator
Moderator
Posty: 5997
Rejestracja: 08 gru 2009, 9:18
Przebieg: 181000
Silnik: 1.4 T-Jet + LPG
Rocznik: 2008
Lokalizacja: Białobrzegi
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Post autor: emmer » 09 mar 2011, 11:44

rafcio082 pisze:pawe1_c, dzięki za stronkę ANDROBOT, żona w kwietniu zmienia telefon na sony Ericsson z andkiem i na pewno się przyda :)
xperia?
Obrazek

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Posty: 3700
Rejestracja: 12 sie 2010, 23:49
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Lokalizacja: LBN
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Post autor: cichy » 09 mar 2011, 12:02

Jest to bardzo fajny system ,daje duze mozliwosci mnustwo aplikacj platnych i darmowych i jest tanszy jak aifon
Sympatyk forum :-)

ODPOWIEDZ
stoły drewniane

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość